Günlerden otizme mavi ışık yakma günü

Haberin Devamı

Otizm spektrum bozukluğu, doğuştan gelen ya da yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan, en yaygın ve karmaşık nöro-gelişimsel bozukluktur.

Hastalıkları Kontrol Etme ve Önleme Merkezi (Centers for Disease Control Prevention)'nin 2012 verilerine göre 88'de 1 görülme sıklığı olan Otizmin erkek çocuklarındaki yaygınlığı, kızlardan 4 kat fazladır. (Her 54 erkek çocuktan birini ve 252 kız çocuğundan birini etkilediği kabul edilmektedir).
Otizmin çocuk yetiştirme özellikleriyle ya da ailenin ekonomik koşullarıyla hiçbir ilişkisi yoktur; bu nedenle otizm spektrum bozukluğuna her çeşit toplumda, farklı coğrafyalarda, ırkta ve ailede rastlanmaktadır.


****


Bu verileri Türkiye’de büyük özveriyle Otizm için çalışan Tohum Otizm Vakfı’nın web sitesinden aldım.
http://www.tohumotizm.org.tr/
2 Nisan, yani bugün, Birleşmiş Milletler tarafından Otizm Farkındalık Günü olarak deklare edilmiş bir gün.
Bugün, tüm Dünya’da otizm konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapılmakta ve farklılığın zenginliği dile getirilmekte.
“Farklılıkların zenginliği” tanımı çok önemsediğim, vurgulamak istediğim bir tanım.
Türkiye’de, Tohum Otizm Vakfı, her sene olduğu gibi bu sene de 2 Nisan günü otizm konusunun dile getirilmesi için öncülük ediyor.
Sosyal medyada birçok kişi “mavi” bir şeyler paylaşarak desteğini veriyor.
Ayrıca bugün Boğaziçi Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Kadıköy Boğa Heykeli dahil olmak üzere birçok şirket, okul, otel, kurum, sinema, mağaza ve restoran otizme farkındalık yaratmak için #otizmemaviisikyak etiketine uygun olarak mavi ışıklarıyla destek verecek.
“Otizmli Çocukların Eğitiminde Bilimsel Uygulamalar” konulu seminer Caddebostan Kültür Merkezi’nde saat 11’de başlarken;
“Otizme Mavi Işık Yak Koşusu” için mavi giysi ve aksesuarlarla sabah 8’de Bebek Parkı’nda,
Akşam 8’de de Şişli’de olmak üzere duyarlı insanlar biraraya gelecek.
Bugün siz de, otizmli çocuklar için bir şey yapabilirsiniz.
Aslında özünde verilmek istenen mesajla, Tohum Otizm Vakfı’na saygım sonsuz.
“Otizme mavi ışık” diyen Tohum Otizm Vakfı’nın farklılıkların zenginliğine dikkat çeken hareketini destekleyip, farklılıkların esas zenginliğimiz olduğu fikrine sahip çıkabilmek, bambaşka bir insanlık boyutu.
Her türlü önyargımızın ilişkilerimize çok katı ve yıkılması zor setler çektiği düşünülürse, farklılıklara kucak açmamızın ne kadar büyük özgürlük, saygı, hoşgörü ve olanak demek olduğunu düşünün hele.
Çocuklarımız her türlü etiket ve kimlikten arındırılmış bir Dünya’da, farklılıklara saygı ve sevgi duyarak büyüme şansını elde edebilirler böylece.
O yüzden böyle çağrılara desteğim sonsuz.
Farklılıkların zenginliği denen özgürlüğü biz pek yaşayamadık belki ama, hayalini kurduğum o ortam için destek vermek, hiçbir şey kaybettirmez, çok şey kazandırır hepimize.
Bugün bir de bu yüzden önemli işte.
Yonca
“masmavi”

Yazarın Tüm Yazıları