Terk eden eşe velayet verilir mi

* Başka birisiyle kaçan eşe çocuğun velayeti verilir mi?Yılmaz S.

Haberin Devamı

Yılmaz Bey, çocuğun velayetinin düzenlenmesinde gözönüne alınan en önemli ilke çocuğun üstün yararıdır. Bu ilkeye göre çocuğun üstün yararı gözetilerek evliliğin bitmesi halinde velayetin kime bırakılacağı tespit edilir. Annenin bir başkasıyla ilişkisinin olması ancak çocuk bunları idrak edebilecek çağda ve sadakatsiz anne çocuğa bunu yansıtıp kötü bir örnek oluyorsa velayetin bırakılmasında göz önünde bulundurulur.

* 2009 yılında eşim, evimi annesinin evine taşıyıp, beni terk etti. Buna karşın nafaka davası açıp, kazandı. Aynı yıl ben de boşanma davası açtım, 3 yıl sonunda reddedildi ve Yargıtay bunu onadı. Tekrar 3 yıl bekleyip dava açarak boşanabileceğimi öğrendim. 2016'yı beklemeden nasıl boşanabilirim?
Fatih T.
Fatih bey, boşanma davasının reddedilmesinin üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen eşler yeniden bir araya gelmemişlerse, yani evlilik birliği yeniden kurulamamışsa, eşlerden her biri boşanma davası açmak üzere mahkemeye başvurabilir. Bu süre beklenmeden yeniden dava için başvuru yapılabilir, ancak bunun için ilk açılan boşanma davasında gösterilmemiş bir sebebe dayanmanız veya yeni bir sebebin ortaya çıkması gerekmektedir.

Haberin Devamı

YÜZDE 50 ZAM YAPILIR MI

* Kiracı olarak market işletiyorum. Bulunduğum işyerinde 2013 yılı ocak ayından beri kiracıyım ve 5 yıllık bir sözleşmemiz var. Şu içinde bulunduğumuz ayda sözleşmemiz devam etmesine rağmen mal sahibi yüzde 50 oranında zam yapmak istiyor ve kirayı da yıllık peşin istiyor. Kafasına göre zam yapamayacağını söylememize rağmen, “Elektrik ve suyunuzu keserim, ödemeyecekseniz çıkın dükkandan” gibi tehditler savuruyor. Sürekli veresiye alışveriş yaparak kirayı ödettirdikleri için bankadan hiçbir zaman ödeme yapılmadı aksine 4 kiralık alacaklı duruma düştüm. Ne yapmalıyım, anlatabilir misiniz? Şimdiden çok teşekkür ederim.
Murat G.

Öncelikle kira karşılığında alışveriş yapıldığının geçerli bir delille kanıtlama yükümlülüğü sizin üzerinizdedir. Bunu kanıtlayamazsanız borçlu duruma düşebilirsiniz. Diğer yandan sözleşmede zam oranı ne kadar gösterildiyse kiralayan ve kiracı buna uymak zorundadır, gerçekten de sizin de belirttiğiniz gibi kiralayan (mal sahibi) istediği miktarda zam yapma hakkına sahip değildir.

Haberin Devamı

SÖZLEŞMEDEN CAYABİLİR MİYİM

* Bundan 4 ay önce bir devremülk anlaşması imzalarım ancak ödemelerini işlerim bozulduğu için yapamadım. Bana bu ödemelerle ilgili olarak icra takibi başlatıldı. Ancak herhangi bir senet veya ödeme belgesi vermedim. Bundan cayma hakkımı kullanmak istiyorum bu konuda gerekli bilgilerinizi bekliyorum.
Erdal Ç.

Erdal Bey; devremülk sözleşmelerinde cayma hakkının sözleşme tesiste imzalandıysa bu tarihten itibaren 10 gün içerisinde, aksi takdirde ise tesis görüldükten sonra 7 gün içerisinde kullanılabileceği yazsa da, bu sözleşmelerin şekle bağlı olması nedeniyle tesisin tüketiciye teslim edilmemiş olması halinde bu sürelerin dolmasından sonra da cayılabilmesi ve verilenlerin alınması mümkündür.

Yazarın Tüm Yazıları