Şirket müdürü şirketi zarara uğratıyor

3 ortaklı bir limited şirketin yüzde 25 ortağıyım. Ortaklardan bir tanesini ana sözleşmeyi hazırlarken şirket müdürü olarak görevlendirmiştik.

Haberin Devamı

* Tüm sermaye borcumuzu da şirket adına açtığımız banka hesabına yatırmıştık. İlk yıl işlerimiz beklemediğimiz kadar iyi oldu, çok yüklü anlaşmalar yaptık. Şimdi şirket müdürü bu sermayeyi kafasına göre kullanıyor, olmadık yerlere para harcıyor, ihtiyacımız olmayan makineleri satın alıyor. Şirket defterlerini incelemek istiyoruz, bize göstermiyor, defterleri usulüne uygun tutmuyor. Şirketi kasıtlı olarak batırmaya çalıştığını düşünüyoruz. Dava açsak bu ortağın hissesini alabilir miyiz?
İhsan Ö.

Yeni Türk Ticaret Kanunu’na göre, haklı sebeplerin varlığında, her ortak mahkemeden şirketin feshini isteyebilir. Mahkeme, şirketin feshi yerine davacı ortağa payının gerçek değerinin ödenmesine ve davacı ortağın şirketten çıkarılmasına veya duruma uygun düşen ve kabul edilebilir diğer bir çözüme hükmedebilir. Şirketin feshi istenirse, fesih davası açıldığında mahkeme taraflardan birinin istemi üzerine gerekli önlemleri alabilir. Ayrıca her ortak, haklı sebeplerin varlığında şirketten çıkmasına karar verilmesi için dava açabilir.

Haberin Devamı

FİRMANIN VERDİĞİ DOLAP

* Yasin Bey, bir restoran işletiyorum. Restoranımızda ayran, kola ve dondurma firmalarından aldığımız dolaplar var. Bu dolaplar için ayrıca para ödemedim, yani dolapları firma istese alıp götürebilir. Bu dolaplardan bir tanesi arızalanmış ve sabaha karşı kimsenin olmadığı sırada tutuşarak dükkan içinde kısmi bir yangına sebep olmuş. Sigortam olmadığı için zararımı da karşılayamıyorum. Sorum şu: Bu dolapların bakımından kim sorumlu, yangın nedeniyle zararımı nasıl karşılarım.
Mehmet R.

Mehmet Bey, öncelikle geçmiş olsun. Sizin başınıza gelen hadise, sigorta yaptırmanın önemini hatırlatan, her zaman hepimizin başına gelebilecek bir durum. Sorunuza gelince: Tedarikçi firmaların kendi mallarının satışını kolaylaştırması için restoran ve market gibi yerlere verdikleri buzdolabı gibi eşyalar için ariyet adı verilen bir sözleşme yapılıyor. Bu sözleşmeye göre eşyanın sahibi firma oluyor. Bu nedenle bu eşyanın bakımı, onarımı, gerekirse değişmesi tedarikçi firma tarafından yapılıyor. Dolayısıyla, bu eşyadan doğan zararların da tedarikçi firmalar tarafından karşılanması gerekir. Tespit davası açın, elektrik mühendisi, yangın mühendisi bilirkişiler yangının çıkma nedenini tespit etsinler, sonra da zararınızın miktarını tespit ettirerek tedarikçi firmadan talep edebileceğiniz düşüncesindeyim.

Haberin Devamı

VEKALETNAMEYLE SATILAN EV

* Almanya’nın Köln şehrinde yaşıyorum. Ankara’daki evin satışı için bundan 2 yıl kadar önce o tarihteki eşimin kardeşine konsolosluktan vekaletname göndermiştim. Ama hiç beklenmeyen şeyler oldu ve eşimle aram bozuldu. Bana boşanma davası açtı, karakolluk olduk. Olaylar nedeniyle o arada verdiğim vekaletnameyi iptal ettirmeyi düşünemedim. Kayınbirader ile de eski eşimle aramızın bozulması nedeniyle görüşemedim. Geçen ay bir başkasına daireyi satmak için vekalet verdim, ancak tapuda evin yaklaşık 1 yıl önce satıldığını öğrendim. Kayınbirader vekaletnamesiyle gidip daireyi satmış. Evimi geri alabilir miyim, tapu iptal tescil davası açabilir miyim?
Hasan İ.

Haberin Devamı

Hasan Bey. Eğer kayınbiraderinizin evi sattığı kişi iyi niyetli ise, yani sizin eski eşinizle aranızın bozulduğunu, boşanma davası açıldığını, kayınbiraderinizin kötü niyetle hareket ederek evi sattığını bilmiyorsa evi geri alamazsınız. Ancak durum anlattığınız gibiyse kayınbiraderinize karşı dava açın, evin değerini kayınbiraderinizden alabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları