Peşinat bedeline 14 günde iade

Devre tatil sözleşmesi imzalayan tüketiciler, 14 gün içinde hirbir gerekçe göstermeden anlaşmadan cayabiliyor. Peşinatın geri ödenmemesi durumunda ise Tüketici Hakem Heyeti’ndan karar aldırarak, icra takibi başlatabiliyor.

Haberin Devamı

Balıkesir’deki L..... Termal Otelde, 05.12.2014 tarihinde bir devre tatil sözleşmesini imzaladım. Fakat pişman olup, üç gün sonra bir avukata giderek ihtarname göndermesini istedim. İhtarname gönderildikten bir hafta sonra senedimi bana geri gönderdiler. Fakat peşinat olarak ödediğim 400 lirayı teslim etmediler. 90 gün içinde ödeyeceklerini söylediler. 5 ay geçmesine rağmen paramı ödemediler ve telefonlarıma cevap vermiyorlar. Bu yaptıklarının yanına kar kalmasını istemiyorum. Paramı geri almak için ne yapmalıyım? Tüketici Mahkemesi’ne mi başvurmalıyım? Başvurursam dava için de para ödemem mi gerekiyor? Cevabınız için şimdiden teşekkürler.
Nazan T.

Devre tatil sözleşmesi, tüketicilerin korunması için çıkarılmış kanunla düzenleme altına alınmıştır. Bu sayede 14 günlük cayma süresi içinde, satın aldığı devre tatil hakkından caymak isteyen tüketicilerin hiç bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin imzalarının bağlayıcılığından kurtulmaları mümkün olmuştur. Sizin durumunuzda, senetleriniz iade olmuş ve aranızda sadece 400 TL’lik bir anlaşmazlık kalmış. Bu anlaşmazlığın giderilebilmesi için tüketici hakem heyetine başvurmanız gerekiyor. Hakem heyetlerinin bu konuda vereceği kararlar bağlayıcı olacaktır, bu kararları icraya koyarak paranızı tahsil edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Eşim evden gitmiyor

- 19 senedir evliyim. Evlendiğim günden bugüne çocuklarımızı düşünerek yuvayı sürdürmeye çalıştım. Fakat artık gitmiyor şu an hala bir çatı altında oturuyoruz. Burası annemin evi, ailesinin yanına gitmesini istiyorum gitmiyor, dava açmak istiyorum ne yapmam gerekiyor.
Murat Ş.

Kıymetli okurum, herkesin derdi farklı farklı. Geçen hafta cevap verdiğim bir soruda, okur, eşinin eve dönmemesinden şikayet ediyordu. Bu hafta da siz evden gitmediğinden yakınıyorsunuz. Boşanma davasının açılması ile eşler ayrı yaşama hakkına sahip olur. Boşanma davasının açılması ile MK 169’a göre hakim, eşlerin barınmasına, geçimine ilişkin konularda da re’sen karar alır.
Gerekçelerinizi bildirerek boşanma davası açarsanız, evin mülkiyet durumu da gözönünde bulundurularak hakim karar verecektir.

Haberin Devamı

Nişanlımın borçları beni bağlar mı?

- Haziran ayında evleneceğim. Ancak nişanlımın devam etmekte olan tüketici kredisinden doğan icra borcu var. Aynı zamanda önümüzdeki aylarda da muhtemelen ödeyemeyeceği yüklü kart borçları oluşacak. Nikahtan sonra bu borçlar ve takipler beni bağlar mı?
Vehbi Ç.

Her ne kadar kural olarak eşlerin evlilik öncesi mal varlıkları ve borçları diğerini bağlamaz desek de evlendikten sonra başlatılacak olan icra takipleri ev içinde huzursuzluk yaratacaktır. İcra memurları borç nedeniyle eve gelecek ve ortak alandaki televizyon, müzik seti gibi mallarda haciz işlemi uygulayacaktır. Bu işlemlere karşı davalar elbette açılabilir, ancak manevi olarak size yük getirecektir.

Haberin Devamı

Boşanmak istemiyor

- Çekişmeli boşanma davası açtım. Ancak karşı taraf boşanmak istemiyor. Niye boşanma davası açtınız diye sorarsanız, ‘aldatma olduğu için, bana evde rencide edici sözler, küfürler kullandığı için, aileme karşı da hep küfürler ettiği için’ derim. Şimdi yeni bir sayfa açıp, hayatıma mutlu bir şekilde devam etmek istiyorum. Mahkemede karşı taraf ‘boşanmak istemiyorum’ dese, çok uzar mı?
Hülya S.

Mahkemede bir eşin boşanmak istemediğini söylemesi, bilinenin aksine davayı uzatmaz. Dava açan taraf, tanıklarıyla, belgelerle dava dilekçesinde dayandığı geçimsizliği, bu geçimsizliğin meydana gelmesinde karşı tarafın kusurunu ispatlayabilirse hakim boşanma kararı verir, diğer tarafın boşanmayı isteyip istememesi önemli değildir.

Yazarın Tüm Yazıları