Kesilen emekli aylığına itiraz

Emekli olduktan sonra, eşim adına bir kahvehane açtık. Kahvenin vergi kaydı eşimin üzerine, benim üzerime hiç bir şey yok.

Haberin Devamı

Geçen yılın ya Temmuz ya Ağustos ayına kadar bir şey yoktu. Ama ondan sonra ne olduysa, emekli maaşımın yüzde 15'ini kestiler. Hala da her ay yüzde 15 eksik alıyorum. Bir kaç kez SGK’ya gittim, dilekçe ver dediler, dilekçe de verdim ama bir şey çıkmadı. Şimdi gazetede emeklilerin kesintisinin kaldırılacağını okudum. Bundan nasıl yararlanabilirim? Hüseyin K.

Hüseyin bey, Ülkemizde yaklaşık 10 milyon civarında emekli bulunuyor.
Emekli olduktan sonra, vergi dairesine kayıtlı olarak serbest çalışanlar veya emekli oldukları halde, serbest çalışmaya devam edenler (Bakkal, konfeksiyoncu, ayakkabıcı, gözlükçü, kitapçı, lokantacı, tamirci, doktor, avukat ve benzeri kişiler, emekli olduktan sonra bir anonim şirkette yönetim kurulu üyesi olanlar ile limited şirketlerde (yüzde 1 dahi olsa) hissedar olanlar, SGK’ya başvurup, “emekli aylıklarının yüzde 15’ini” SGDP olarak kestirmeleri gerekiyor. 2008'de yüzde 12, 2009'da yüzde 13, 2010'da yüzde 14 uygulanan destek primi 2011 yılından itibaren yüzde 15 uygulanıyor.
2013 yılında Maliye Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ortaklaşa çalışması sonucunda yaklaşık 10 milyon emekliden 400 bin kadarının, emekli olduktan sonra çalışmaya devam ettiğinin tespit edildi. Tespit edilen 400 bin emekliden, 300 bininin takibe alındığı ve emekli aylıklarına, geriye dönük haciz uygulanarak aylıklarının 1/4’ünün kesilmesi işlemine başlandığı tespit edilen 100 bin kişi de yakında takibe alınacağı SGK tarafından ifade ediliyordu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, yakın zamanda yaptığı açıklamada devlete destek payı ödeyen emekli sayısının 550 bin olduğunu söyledi. Sanıyorum Hüseyin bey de bu şekilde tespit edilen kişilerden bir tanesi. Eşi adına kahvehane açtığı bir şekilde belirlenmiş ve bu nedenle maaşı kesilmeye başlanmış.

Haberin Devamı

Emekli aylığı kesilen nasıl itiraz edebilir?

Çalışmadığı halde aylığı kesilen emekliler bunun için dava açma hakkına sahip. Yine yönetim kurulu üyesi olmayan anonim şirket ortağı emekliler de benzer şekilde kanunun kendilerine yanlış uygulandığını belirterek başvuruda bulabilirler. Bunun dışında emekli milletvekillerinin maaşına Anayasada bulunan özel madde sayesinde kesinti uygulanmıyor. Bunun yanında anonim şirket ortağı emeklilerin maaşı kesilmezken limited şirket ortağı olan ancak yönetici sıfatı bulunmayan emeklilerin maaşı kesilmesini de eşitlik ilkesine uygun bulmadığımı yeri gelmişken belirtmeliyim. Mevcut Anonim Şirket yönetim kurulu üyesi ya da limited şirket ortağı emeklilerin de bu görevlerinden ayrılmaları veya hisseyi devretmeleri de olayın bundan sonrası için çözüm olabilir. SGK yönünden “zamanaşımı” süresi 10 yıl olduğu için örneğin 6-7 yıl öncesinin SGK primi de talep edilebiliyor.
Yine SGK tarafından yapılan çalışmaya göre 59 ya da 60 yaş üstü emeklilerden bu kesintinin yapılmaması öngörülüyor.

Yazarın Tüm Yazıları