Kadınlar yeniden evlenmek için 300 gün beklemek zorunda değil

24.04.14 tarihinde boşandım. Tekrar bir başkasıyla evlenmek için bekleme süresi varmış.

Haberin Devamı

* 24.04.14 tarihinde boşandım. Tekrar bir başkasıyla evlenmek için bekleme süresi varmış. Kadınlara haksızlık değil mi?
Zeynep K.

Boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren 300 gün içinde doğacak çocuğun babası, boşanılan eş olarak kabul ediliyor. Çocuk doğunca nüfusa babası olarak eski kocanın adı yazılıyor. Çocukların anası-babası belli olsun diye, kadının boşanmadan itibaren 300 gün geçmeden evlenmemesi kuralı getirilmiş. Ancak bu kuralın getirilmesinden bu yana tıp teknolojisi oldukça gelişti. Kan testi ve diğer testlerle kadınların hamile olup olmadıkları anlaşılabiliyor.
Bu nedenle kadın, boşandıktan sonra gebe olmadığını kanıtlarsa 300 günlük bekleme süresi kaldırılıyor. Mahkemeye dava açmanız, mahkemeden yazı alıp hastaneye gitmeniz ve gebe olmadığınıza dair raporu getirmeniz halinde 300 günlük bekleme süresi kaldırılır, böylece kısa sürede yeniden evlenebilirsiniz.

Haberin Devamı

SENET VERDİM ÖDEYEMEDİM

* Borçlu olduğum yere senet verdim; fakat senet günü geldiğinde ödeyemedim. İcra takibi başlatmışlar. İcra yazısını 14.10.2014'te postaneden teslim aldım icra dairesine mal beyanında bulunarak, icra dairesinde borcumun tamamını taksitlendirebilir miyim?
Taner T.

Bu durumda taksitle ödeme anlaşması yapmanız mümkündür; iki ihtimal ortaya çıkar:
1. Alacaklı ve borçlu icra dairesine birlikte giderlerse; borcun taksitle ödenmesi anlaşması icra tutanağına yazılır ve tutanağın altına borçlu, alacaklı ve icra müdürü imza atarlar.
2. Alacaklı borçlu ile birlikte icra dairesine gelmemişse; borçlu tarafından yapılan taksitle ödeme teklifi, icra dairesi tarafından alacaklıya bildirilir. Alacaklı, borçlunun taksitlendirme teklifini kabul ettiğini icra dairesine bildirdiği takdirde; icra dairesi de bunu borçluya gönderir. Ve böylece taksitle ödeme anlaşması yapılmış olur.
Taksitlendirme anlaşmasında taksitlerin miktarını ve ödeme zamanlarını, borçlu ve alacaklı birlikte serbestçe kararlaştırabilirler.

BOŞANMAK İÇİN EN AZ 1 YIL

* Martta nikah yaptık, ama anlaşamıyoruz. Anlaşmalı olarak boşanmak istiyoruz. Bu süreç nasıl olur? Kaç yıl sürer ve avukat tutmak şart mıdır?
Esma E.

Anlaşmalı boşanma davası açabilmeniz için; dava tarihi itibariyle evliliğinizin en az bir yıl sürmüş olması gereklidir. Bu durumda 2014 yılının mart ayında evlendiyseniz; 2015 yılının mart ayının bitimi ile dava hakkınız doğacaktır. Bu nedenle anlaşmalı boşanamazsınız. Ancak, evlilik birliğini temelinden sarsan sebeplere dayanarak çekişmeli boşanma davası açabilirsiniz.

Haberin Devamı

YOKSULLUK NAFAKASININ AKIBETİ

* Eşimin daha önceki 2008 yılında boşandığı eşinden 8 yaşında bir kızı var. Eski eşi için yoksulluk nafakası, kızı içinse iştirak nafakası ödüyor. Ben devlet memuruyum, eşim de güvenlik görevlisi olarak çalışıyor. Eski eşinin çalıştığını ve sigortasının da yıllardır işlediğini yeni öğrendik. Yoksulluk nafakasının iptali için dava açabilir miyiz?
Elif S.

Yoksulluk nafakasının kaldırılması, yoksulluk nafakası alan eşin yoksulluktan kurtulması halinde söz konusu olabilir. Bu nedenle aile mahkemesine dava açmanız gerekiyor. Aile mahkemesi, yoksulluk nafakası alan eşin gelir durumunu inceleyerek nafaka almasına gerek olup olmadığını inceler ve buna göre nafakanın kaldırılmasına yahut azaltılmasına karar verebilir.

Yazarın Tüm Yazıları