Evlatlığın miras hakkı

Annem, 1960 senesinde doğmuş ve doğduğu gibi bir aile tarafından resmi olarak evlatlık alınmış, ilk nüfus cüzdanı bu aile tarafından çıkarılmış.

Haberin Devamı

Evlatlık alan anne 1967 senesinde vefat etmiş. Evlatlık alan kadının erkek kardeşi ise 2006 senesinde evli ve çocuksuz olarak vefat etmiş. Anneme, dayısından kalan 3 daire ve 1 dükkan ile ilgili bir mahkeme kağıdı geldi. Ölen dayının çocuğu olmadığından mal paylaşımı eşi ve kardeşleri arasında yapılacağından annem de mirasçı olarak gözüküyor ancak bu dava 9 senedir devam etmekte. İlk çıkarılan verasette annemin adı gözükmediğinden haberimiz olmamış ama son çıkarılan verasette annemin de adı gözüktüğünden mahkemeye çağırılmış. Yalnız karşı tarafın avukatı, ‘annem evlatlık olduğu için ve annemi evlatlık alan kadın erkek kardeşinden önce vefat ettiği için anneme mirastan pay alamayacağını’ söylemiş. Konu hakkında nasıl bir yol izlememiz gerekir, annem mirasta hak sahibi midir?
Deniz B.

Haberin Devamı

Deniz bey, evlatlık kurumu, bir yönü ile ana ve baba sevgi, şefkat ve özenini fiilen gösterebilmeyi arzulayan insanların duydukları bu ihtiyacı karşılayabilmek amacını taşır. Bu haliyle evlat edinme, ana-baba-çocuk ilişkisinin suni olarak kurulması şeklinde tanımlanmaktadır.
Sorunuza gelince:

MİRASÇILIK HAKLARI SONA ERMEZ

Her şeyden önce evlat edinme sözleşmesinin yapılmasıyla, evlatlığın asıl ailesindeki mirasçılık hakları sona ermez. Evlatlığın bu hakları devam etmekle birlikte evlat edinene de miraçı olabilmek hakkını kazanır. Bunun aksinin kararlaştırılması da mümkündür. Kararlaştırılmamışsa evlatlık, aynen nesebi düzgün çocuklar gibi birinci derecede kanuni mirasçılık hakkı kazanır.
Bu durumda, evlat edinenin sonraki derecelerdeki akrabaları mirastan hak isteyemez.

SUNİ BİR AİLE BAĞI KURULMUŞ OLUR

Evlatlık sözleşmesi, evlat edinenle edinilen arasında suni bir aile bağı kurar, bunun sonucunda evlatlık, evlat edinenin çocuğu olur, onun soyadını taşır. Ana-babaya ait vazifeler de evlat edinene geçer. Ancak bu aile ilişkileri ve bağları sadece evlatlıkla evlat edinen arasında oluşur. Diğer aile üyeleri arasında bir akrabalık bağı söz konusu olmaz. Örneğin evlat edinenin ana, baba ve kardeşleri, evlatlığın da büyük anne-babası, dayısı, halası vb. sayılmaz.
Bu nedenlerle, sizin durumunuzda olduğu gibi, evlat edinenin ölümünden sonra, aile fertlerinden intikal edecek miraslarda evlatlık halefiyet yoluyla mirasçı olamaz.

Haberin Devamı

BORCUM EŞİMDEN ALINABİLİR Mİ?

Üzerime 50 bin tl civarında borç var. 25 yaşındayım ve bu yaz evleneceğim. Nişanlım öğretmen. Evlendikten sonra onun maaşına herhangi bir haciz gelir mi veya evlendikten sonra onun üzerine yaptığımız mallara haciz konur mu? Bu konularda aydınlatırsanız çok sevinirim.
Samet K.

Eşlerin evlenmeden önceki borçları diğerinin mal varlığını etkilemez. Yani evlenmeden önceki sizin borcunuz nedeniyle öğretmen nişanlınızın maaşına, evine haciz konması mümkün değildir. Ancak, siz evlendikten sonraki tarihte de alacaklılar eşinizle müşterek oturduğunuz aile konutuna gelerek icra iflas kanunu çerçevesinde haciz işlemi uygulayabilirler. Bu arada eşinizin kişisel malı olduğunu ispatlayamadığınız eşyalar da hacze uğrayabilir.
Yine, evlendikten sonra alınacak gayrimenkuller, aksi ispatlanana kadar her iki eşin edinilmiş malı olarak kabul edilmektedir.

Yazarın Tüm Yazıları