Boşanma sonrası ziynet paylaşımı

Abim eşinden boşanalı 6 yıl kadar oldu. Eşi ikinci kez evlendi.

Haberin Devamı

* O eşinden de boşandı ve şimdi abime ‘altın davası’ açmak istiyor. Sizce böyle bir hakkı var mı, kaldı mı? Altınları hak etme gibi bir ihtimali olur mu?
Havana E.

Ziynet eşyası, genellikle kadınların kullandığı değerli madenlerden yapılan takıları ifade eder. Bu tür eşya, sahibinin kişisel malvarlığına dahildir. Kişisel bir eşyanın ise rıza dışında elden çıkması halinde herhangi bir zamanaşımı süresine tabi olmadan istenebilmesi mümkündür. Yani genel olarak önceki evliliğin düğün merasiminde takılan ziynetler için dava açılabilir.
Bununla birlikte, ziynet eşyalarının özelliği kolayca taşınabilmeleri, saklanabilmeleri, bir yerden başka bir yere götürülebilmeleridir.
Bu nedenle, bir eş, ziynet eşyalarının diğer eşte kaldığını iddia ediyorsa, neden ve nasıl kaldığını, miktarını da ispatlamalıdır.
Bu durumlar ispatlanabilirse altınların sizin tabirinizle hak edilebileceğini varsayabiliriz.

Haberin Devamı

EŞİM KIYAFETLERİMİ ÇÖPE ATIYOR

* Eşim sürekli kavga çıkartıyor, ‘yok evi silmedin akşam eve giremezsin, bulaşıkları yıkamadın eve giremezsin.’ Senenin en az 100 günü dışarıda kalıyorum. Ben de eşim de devlet memuruyuz. ÖSS’ye hazırlanan oğlum var. Çocuğumun psikolojisi bozulmasın diye seslenmiyorum. Çocuğumun üç yılını yedi. Sürekli özel eşyalarıma zarar veriyor, telefonlarımı, gözlüklerimi kırıyor; kıyafetlerimi, ayakkabılarımı götürüp çöp kutularına atıyor. Ne yapmam lazım. Kazancını hiç ortak kullanımda harcamıyor, bankaya yatırıyor. Ben de devamlı faizle borçlanıyorum. Bana bir yol gösterin
İzzet İ.

İzzet Bey, bir eşin diğer eşe şiddeti, sadece ona fiziksel olarak verdiği zarar değildir. Eşe uygulanan psikolojik, sosyal, duygusal, cinsel şiddet içeren fiiller de bu tanım içine girer.
Evlilikte eşlerin, kendilerinden önce çocuklarını düşündükleri ve boşanma kararını alırken son ana kadar çocukları hakkında endişelendiklerini görüyoruz. Bu böyle de olmalıdır elbette.
Ancak, bazen boşanma kararının alınması, evliliğe devam edilmesinden daha iyi sonuçlar doğurabilir. Bir çocuğun her gün kavga edilen, ana-babanın sürekli tartıştığı, eşyaların kırılıp döküldüğü bir evde yaşamasındansa, ana-babanın ayrı evlerde yaşadıkları, gerginliğin daha az olduğu bir çevrede hayatını sürdürmesi daha iyi olabilir.
Size tavsiyem, öncelikle çevrenizden ve imkan varsa bir evlilik danışmanından yardım almanız, bu sonuç vermiyorsa medeni çerçevede yollarınızı ayırmanız olacaktır.

Haberin Devamı

NAFAKA MİKTARI NASIL BELİRLENİR?

* Eşimle ilk evliliğimizden olan kızımızı kaybettik, yeniden bir çocuk sahibi olduk. Oğlumuz şuan 1 yaşında aramızda sürekli bir uyum problemi var ve geçen eşim bana boşanmak istediğini söyledi ve anlaşmalı boşanalım dedi, şartları konuştuk. Evin yarısı ve aylık 1000 TL nafaka istiyor. Benim 3000 TL gelirim var memurum ben ise sadece evin yarısı ve 500 TL verebileceğimi söyledim. O da bu işi mahkeme çözecek dedi. Sizce ben boşanmayı kabul etmezsem ne olur?
Murat G.

Evliliğin sürdürülmesi sırasında, her iki eşin geliri oranında evin geçimine katkı yapması esas ilkedir. Sizin durumunuzda, müşterek çocuğunuzun alıştığı hayatı sürdürmesi için sizin ne kadar, annenin ne kadar katkı yapması gerektiğini gözden geçirin.
Ancak bu miktarı hesaplarken, yaşınızı, yeniden evlenme ihtimalinizi, ev kurmanız, yeni bir hayata başlamanızı da düşünün. Bazen, özellikle erkekler, boşanmanın biran evvel gerçekleşmesi için güçlerinden fazla nafaka vermeyi kabul edebiliyorlar, siz bu şekilde davranmayın.

Haberin Devamı

İMAM NİKAHLI EŞİM ÖLDÜ

* 14 yıldır beraber olduğum ancak çok sık aynı şehirde olmadığımız için bir araya gelmediğim imam nikahlı bir eşim vardı. Onun almış olduğu evde kızımla beraber oturuyorum. Ancak kendisi vefat etti şimdi evle ilgili ne yapmam gerektiğini bilmiyorum, elektrik su vs genel giderleri kızımın adına yapmıştık. Kendisi evli değildi. Bu durumda nasıl bir süreç işler? Bilgi verirseniz çok memnun olurum.
Filiz Y.

İmam nikahlı iseniz, Türk Medeni Kanunu’nun verdiği haklardan yararlanamazsınız. Örneğin imam nikahlı eşinize mirasçı olamazsınız. Ancak bu durum müşterek çocuğunuz için geçerli değil, o evlilik dışında doğmuş olsa da rahmetli babasının mirasçısı olacak. Evlilik dışında doğan çocuğun velayeti de doğal olarak annesindedir. Velayet hakkı ile hareket ederek evle ilgili düzenlemeleri yapabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları