Babam annemin gözünü morartmış

* Yasin abi merhaba... Annem babam boşanıyor.

Haberin Devamı

Babam annemi dövdüğü için annemi gözü morarmış bir şekilde evime aldım ama darp raporu almadık. Aradan 8 ay geçti, 1 aya kadar da mahkeme var. Annem, ‘kocam beni dövdü’ diye beni şahit gösterebilir mi? Olayı görmedim ama gözünün morarıklığını gördüm.
Halil M.

Halil kardeşim, öncelikle geçmiş olsun diyorum. Annenize elbette şahit olabilirsiniz. Aile mahkemelerinde yakın akrabanın şahitliği geçerlidir. Şahitliğinizde annenizin eve geldiği halini, gözünde gördüğünüz morarmayı anlatabilirsiniz. Buna bir engel bulunmamaktadır.

BEN BİRİKTİRİYORUM EŞİM HARCIYOR

* Eylül ayında evlendim. Eşimin evlilik öncesinden borcu var, bana takılan ziynet eşyalarından onun tanıdıklarının, akrabalarının ve hatta ortak tanıdıklarımızın verdiklerini borcunu azaltsın diye kendisine verdim. Borcu olduğu için ev de açamadık, bana ait möbleli lojmanda idare ediyoruz; ancak çoğunlukla annesinin rahatsızlıkları nedeniyle annesinde kalıyor. Lojmanın kirasını ben ödüyorum. Evlilik öncesi veya sonrası aldığı hiçbir mal yok. Para yönetimi mefhumu olmadığı için borcunu ve maaşını da yönetemiyor ve bana yalan söylediği oluyor. Borç ödeyeceği yaklaşık bir yıllık süre içinde dikkatli olmasını söyledikçe bize değil, annesiyle oturduğu evine harcamalar yaptığı oluyor. Benim ise bu konuda dikkatli ve hassas olduğum için borcum yok ve aylık gelirimi iyi değerlendiriyorum. Bana ait bir arabam var, evlenmeden önce almıştım. Bu girizgahtan sonra sorum şu:
Yol yakınken boşanmaya karar verirsem benden herhangi bir şey (mal, vs. )talep etme hakkı var mı? Evliliğe devam edersem, borçlarını ödeyemezse benim açımdan sakıncaları neler olur (haciz vs)? Babam hukukçu, fakat öğrenirse üzülür diye bu konuyu ona açamıyorum bile. Teşekkürler.
Dilek A.

Haberin Devamı

Dilek hanım, evlilik süresince eşler isterlerse tüm birikimlerini çarçur etsinler, isterlerse biriktirsinler, boşanma davasının açıldığı gün tüm mal varlığı değerlerine yarı yarıya ortak olurlar.
Diğer yandan, eşinizin evlilik birliğinin gerektirdiği masraflara gücü oranında katılması için Masraflara Katılma Davası açabilirsiniz.

Haberin Devamı

YOKSULLUK VARSA NAFAKA KALKMAZ


* Evliliğim biteli 2 yıl oldu. Bu süre boyunca çocuğuma ve bana bağlanan nafakanın çalışmaya başladığımda bana ödenen kısmın kesilip kesilmeyeceğini öğrenmek istiyorum.
Sibel İ.

Sibel hanım, boşanma nedeniyle eşe bağlanan nafaka yoksulluk nafakasıdır. Yoksulluk nafakasının bağlanmasının ilk şartı eşin, boşanma nedeniyle yoksulluğa düşme tehlikesinin olmasıdır. Yoksulluk nafakası bağlanan eşin, aldığı nafakanın yoksulluğa düşmesini engellemeyecek miktarda olması halinde -diğer durumlara da bakarak- eşin nafakası tamamen kaldırılmaz, ancak hakkaniyet gereğince belli bir miktara düşürülebilir. Örnek olarak Yargıtay, emekli maaşı alan kadının yoksulluk nafakası alabileceğini kabul etmiştir.

Yazarın Tüm Yazıları