YSK’da anında ret

1- Viranşehir’in otuz üç köyü var. 2010 referandumunda otuz üç köyde yaklaşık on bin seçmen, tek bir eksik olmadan, hepsi oy kullanıyor.

Haberin Devamı

Vay anasına, bu âlemde zor görülür bir seçmen davranışı, hem de Viranşehir’in köylerinde. Devamı var, on bin seçmenin tamamı, tek bir eksik olmadan “Evet” diyor. Vay anasına, bu âlemde zor görülür bir sonuç. Kim bilir kaç örnekten biri Viranşehir, yine sandık güvenliği.
2- Şu köyde, bu kentte şu lojmanda, öteki sitedeki sandıklarda kimlerin oy kullandığı belli. Oralarda oy kullananların siyasi eğilimi belli oluyor. Sonuca göre, iktidar o sandık çevresine ya ödül veriyor ya ceza. Bir tür fişleme.


DİLEKÇE


Sandık güvenliğini sağlamak ve de fişlemenin önüne geçmek için CHP Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) 5 Şubat 2015 günü dilekçe veriyor:
“Sandık bazında oy sayımında milli iradenin oluşumuna aykırı, seçimin dürüstlüğüne gölge düşüren ciddi şüpheler doğduğu gibi, vatandaşlar köy, site, lojman, hatta bina bazında siyasi tercihlerine göre fişlenmiş olmaktadır”.
23 sayfalık dilekçede bunlar, hukuki gerekçeler ve örneklerle anlatılıyor.

Haberin Devamı


‘OY SAYIM MERKEZİ’


Ardından öneri geliyor: “Sandıkta saymak yerine, oylar bölgelere göre oluşturulacak ‘Oy Sayım Merkezleri’nde sayılsın”.
O merkezlerde sıkı denetim olacak ki, Viranşehir kepazeliği yaşanmasın. Ayrıca, her sandıktan çıkan oylar karışık olarak bir havuzda toplanacağı için, hangi yerde, nasıl bir eğilim var, belli olmayacak, fişlenme ortadan kalkacak. YSK anında karar veriyor: “Bizi ilgilendirmez, yasal düzenleme gerektirir”.
Haziran seçiminde mesele yine hayati, son ana kadar sandık başında nöbet tutmak. Türkiye’nin her yerinde.


İÜ kendini buldu

İSTANBUL Üniversitesi (İÜ) rektörlük seçiminde Prof. Dr. Raşit Tükel 1202, Prof. Dr. Mahmut Ak 908, Prof. Dr. Harun Cansız 382 oy alarak ilk üç sırayı paylaşıyor.
Bu sonucu konuştuğum YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç: “Rektörlük seçimi üç aşamalıdır, üniversitede seçim, YÖK’ün sıralaması ve Cumhurbaşkanı’nın ataması. Üç aşama da meşrudur ve saygı göstermek gerekir”.
İlginç, ikinci sırada gelen Mahmut Ak da dün aynı şeyi söylüyor. İstanbul Üniversitesi seçimi ile ilgili YÖK nasıl bir sıralama yapacak? Son yirmiyi aşkın rektör seçiminde YÖK sıralamada seçimde çıkan ilk üç adayın dışına çıkmıyor. Bu artık gelenek.
Atamaya gelince, Tayyip Erdoğan her fırsatta demokrasinin tek ölçüsü “sandık” diyor. İÜ’de sandıktan demokratik değerlere bağlı Prof. Tükel çıkıyor. Erdoğan “sandığa saygı” göstererek Tükel’i mi, yoksa AKP’ye yakın diye gösterilen Ak’ı mı atayacak? Sandıksa, işte sandık.

Haberin Devamı


İhalede 33: Bir rekor


SON “torba” yine çorba. Meclis’teki “torba yasa ” 27 ayrı yasa ve kanun hükmünde kararnamede değişiklik içeriyor.
Örneğin İmar, Orman, Gelir Vergisi, İşsizlik Sigortası, Karayolları Trafik, İş Yasası değişiklikleri bu torba içinde. Ve yine İhale Yasası aynı torbada. Bir süre önce soru önergesini Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yanıtlıyor, “Son on bir yılda İhale Yasası 32 kez değişti, 135 maddesi.”
Aynı yasa şimdi 33. kez değişiyor, bu bir rekor. Aynı rekor Avrupa Birliği’nin de dikkatini çekiyor, İlerleme Raporu’nda eleştiriye uğruyor. Her değişiklik, ihalelerle ilgili iddiaları yeniden alevlendiriyor. 33, gelmiş geçmiş bütün hükümetlere bakın, örneği yok.

Yazarın Tüm Yazıları