O soru boşuna değil

“IŞİD’e katılmak için Türkiye’ye giden...” diye başlayan haberlerden geçilmiyor Batı basınında.

Haberin Devamı

Son aylarda “o radikal İslamcı gençlerle” röportajlar sayfalarca yer tutuyor. Nasıl geçiniyor, neden IŞİD, ailesi nerede soruları arasında sık sık “Türkiye” vurgusu. Bizim aleyhimize, pek çok soru işareti ve “çoğu Türkiye’den geçiyor” resmi görüşü ile birlikte.
Paris saldırısı sonrasında Avrupa güvenlik ve istihbarata daha çok ağırlık tanıyacak, bir de sınır geçişlerine. AB ülkeleri “sınırlarda daha çok güvenlik için” anlaşmaya varıyor. Nasıl yapılacağı yakında belli olur.
Bizi çok ilgilendiriyor. İş, turistik ve işçi olarak Avrupa’ya gitmek bizim için zorlaşacak.

OTORİTER TAVIR

Paris’teki bir teröristin kız arkadaşı Hayat Boumedienne’in Türkiye’den Suriye’ye geçmiş olması, “Türkiye’de sınırlar” konusunu yeniden gündeme taşıyor.
Berlin’de bir gazetecinin Davutoğlu’na sınırla ilgili soru sorması bu nedenle. Batı’ya göre, “Türkiye’de teröristler sınırı elini kolunu sallayarak geçiyor”.
Davutoğlu soruya sinirleniyor ancak yargı böyle. Buna “Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğü dibe vurmuş” görüşü eklendiğinde, Ankara’nın rotası belli. Önce otoriter tavrı, üslubu ve kutuplaşmayı kaldırması gerek.

Haberin Devamı


Almanya’da yüz bin kişi

BAŞBAKAN Merkel hoşgörüyle “Müslümanlar Alman toplumunun parçasıdır” diye yırtınsa da İslam karşıtı gösteriler Almanya’nın değişik kentlerine yayılıyor. Ama buna karşı gösteriler de öyle.
Bir kentte aşırı sağ protesto yürüyüşü yapıyorsa, aklı başında bir kesim de buna karşı yürüyüş düzenliyor. Önceki gün Almanya’da değişik kentlerde toplam yüz bin kişi aşırı sağı protesto ediyor.
AB’de en sıkıntılı ülke Almanya, en çok yabancı işçi ve en çok Müslüman orada.


Rusya ve Çin nerede

GEÇEN yıl BM Güvenlik Konseyi. IŞİD büyük tehlike olarak ortaya çıktığında ve Şam’da 1400 kişi zehirli gazla öldürüldüğünde, Suriye’nin uyarılması ile ilgili karar alınacak. Ancak, Rusya ve Çin karşı çıkıyor, Rusya Esad’ı koruyor, Çin, Suriye’nin iç sorunu olarak görüyor ve teröre, IŞİD’e karşı etkili bir karar alınamıyor.
Paris’teki yürüyüşe Rus Dışişleri Bakanı katılıyor ama sesini duyan yok. Çin ise kayıp.

Haberin Devamı


İdamdan internete kadar


PARİS’teki saldırıyı protesto için liderlerin katıldığı yürüyüş orada kalmayacak. Teröre karşı ortak önlem amacıyla AB içişleri bakanları Riga’da toplanacak. Toplantı öncesinde bazı ülkelerde durum şu.
Fransa: Hapiste teröristler hücrelerde tek başına kalacak, hapiste birbirlerini tanıyor, birlikte eylem kararı veriyor. Sınır güvenliğini arttırmak için AB ülkeleriyle ortak adım öneriyor. Teröristlerin bağlantısını kesmek üzere internet denetimini yoğunlaştırıyor. Yeni istihbarat elemanı yetiştirmek için bütçeye otuz milyon Euro ekliyor.
İngiltere: 150 İslamcı teröristin ülkeye girdiğini belirliyor. Güvenlik önlemlerini en üst düzeye çıkarıyor. İç ve dış istihbarat örgütü MI5 ile MI6’nın yetkilerini arttırıyor.
İtalya: Hükümet sınır güvenliğini arttırmak için harekete geçerken, aşırı sağcılar idam cezasının geri getirilmesini istiyor. İslam’a karşı en ağır eleştirileri yapan aşırı sağ, “İslam’la savaştayız” diyor.
Hollanda: Hollanda Başbakanı “İslam’la savaşta değiliz” diyor. Ünlü yönetmen Theo van Gogh’un İslamcı bir terörist tarafından öldürülmesini unutmuyor, yine de İslam’a karşı en hoşgörülü davranan ülkelerden biri. Farklı dinlere ve yabancı işçilere hoşgörüyle yaklaşım çağrıları yapılıyor.
İspanya: 2004 Madrid tren baskınında 191 kişi öldürülüyor, teröre çok duyarlı. Özgürlük mü güvenlik mi tartışması yoğun, sınır güvenliği için düğmeye basıyor.
Avrupa eskisi gibi olmayacak.

Yazarın Tüm Yazıları