IŞİD bize göre ‘devlet’

FİDYE ödeyip rehine kurtarmanın örneği bol, çoğu kez kişiler ve kurumlar ile haydutlar, bazen de devletler ile haydutlar arasında.

Haberin Devamı

Diplomatik ve siyasal pazarlık ise devletler arasında yapılıyor.
En yüksek makam resmen açıklıyor, biz rehineleri kurtarmak için IŞİD ile diplomatik ve siyasal pazarlık yapıyoruz. Bu vahim gerçek şu anlama geliyor:
Diplomatik pazarlık Fenerbahçe-Galatasaray ya da çevre vakfı ile kanarya sevenler derneği arasında değil, devletler arasında. Karşıdakini eşit siyasal varlık kabul ederek, müzakereye giriyorsun. Bunun sonuçları var:
1- IŞİD dünya âlem için terör örgütü, Türkiye için devlet. Ankara onu tanımış oluyor.
2- Türkiye’nin IŞİD’e
yönelik askeri harekâtta yer alması bu saatten sonra söz konusu değil. Dün Amerika vuruyor, bizim Dışişleri telaşla açıklıyor: “Biz katılmadık”.
3- Şu ana kadar Ankara’da “IŞİD terör örgütüdür” diyen resmi ağız yok, bundan sonra da çıkacağını sanmıyorum.

Haberin Devamı


ARINÇ OFSAYTTA


Bütün bu kurtarma ve savaş arasında Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın düştüğü durum hazin. Arınç kurtarma operasyonu nedeniyle “MİT’e madalya verilmeli” diyor ama operasyon olmadığı ortaya çıkıyor.
Bakanlar Kurulu sonrasında Arınç “Takas olmadı” diyor, birkaç saat sonra Davutoğlu bir TV’de “Takas oldu” diyor. Arınç hangi hükümette Başbakan Yardımcısı?


MİT YASASI


Takasın yasal zemini MİT Yasası, madde 6. Şubatta kabul edilen yasada, “Ülke çıkarı olduğunda Dışişleri Bakanı’nın talebi, Adalet Bakanı’nın teklifi, Başbakan’ın onayı ile tutuklu veya hükümlü yabancılar takas edilebilir” deniliyor. Rehine krizi haziranda. Yasa çıktığında rehine krizi yok. Ama yakın geçmişte kaçırılan yurttaşlarımız var, bölgeye bakılıyor, “Günün birinde olur mu olur” düşüncesiyle yasaya bu kural konuyor. Yani, herhangi bir yerde başımıza benzer olay gelebilir. Ve geliyor.
Diplomatik pazarlık Türkiye’nin başını ağrıtacak, Batı’da Türkiye aleyhine tezler daha da güçlenecek.


Günde 28.9 lira

DOLAR milyarderleri grubunda Türkiye dünyada 14., ortalama gelir düzeyinde ise 64. sırada. Gelir bölüşümünde adaletsizliğin aynası.
Son on iki yılda milyarderlerimiz artıyor. En zengin yüzde on nüfus ile en yoksul yüzde on arasındaki fark 13.6 kat. Orta sınıf, ki toplumun belkemiği, zayıflıyor.
TÜİK araştırmasına göre halkın yüzde 49.7’si, yani yarısı, ciddi maddi sıkıntıda. Buna rağmen, o kesim oyunu AKP’ye veriyor. Ciddi sıkıntı yaşayanların oranı ile AKP’nin oyu bire bir örtüşüyor. Daha çarpıcı olan şu: Beş milyon yüz bin kişi yoksulluk sınırında. Dört kişilik ailede yoksulluk sınırı ayda 3.470 lira, kişi başına günde 28 lira 90 kuruşla geçinmek zorunda. 28 lira 90 kuruşa gıda, giyim, kira, ısınma, ulaşım her şey dahil. Yoo, Afrika’nın yoksul ülkelerinden daha iyiyiz.

Haberin Devamı

Bozdağ fotoğrafları


-ADALET Bakanı Bekir Bozdağ HSYK seçimi öncesinde tura çıkıyor.
1- Bozdağ’ın turu neden tam HSYK seçimi öncesine rastlıyor?
2- Ziyaret sırasında Bozdağ savcıların koltuğunda oturuyor, savcılar ayakta. Yargı bağımsızlığını zedeleyen bu görüntüler dünyanın başka hangi demokratik ülkesinde var?
3- Bozdağ fütursuzca oturuyor, savcıların içine nasıl siniyor?
4- Türkiye’nin tarihinde böyle görüntüler var mı?
Kuvvetler ayrılığına ilişkin günümüzden tarihe not düşecek fotoğraflar.

Yazarın Tüm Yazıları