Hayat bazen mektuplarda

“LETTERS of Note”, belki “Kısa Mektuplar” diye çevrilebilir, alt başlığı “Dünyaya anlam katan mektuplar”, yeni çıkan bir kitap.

Haberin Devamı

Birbirinden renkli mektuplar, siyasal mektuplardan yemek tariflerine kadar. Tarihe farklı açıdan ışık tutuyor. Her gün yaşadığımız bıktırıcı zırvalardan sıyrılıp, bu mektuplardan bazı örneklere dalalım, dünyamız değişsin.

Gandi’den Hitler’e

SİVİL itaatsizliğin, barışın, onurun simgesi, Hindistan’ı sömürgelikten kurtaran Gandi insanlığın ırzına geçen Hitler’e mektup yazıyor, şaşıracaksınız, ruh hastası diktatöre “Sevgili Dostum” diye hitap ediyor. Acele etmeyin, 23 Temmuz 1939 tarihli mektup şöyle devam ediyor:
“Yakınlarım beni, sizi insanlık adına aramam için sıkıştırıyor. Uzun süre yazıp yazmamayı düşündüm, uygun bulmayabilirsiniz. Yine de, içimden gelen bir ses, ricam yerine gelir gelmez, o ayrı, yazmam gerektiğini söyledi.
Çok açık, insanlığı felakete sürükleyecek bir savaşı şu anda dünyada önleyecek tek insan sizsiniz. Siz bu kadar pahalı bir faturayı ödemeye gerçekten hazır mısınız? Savaşı bilinçli olarak reddeden, sonuçlarının ne olacağı belli olmayan bir maceraya karşı çıkan birini dinlemeye hazır mısınız? Ricamı gereksiz buluyorsanız, unutmanızı rica ederim”.
Mektup “Sizin dostunuz olarak kalacağım” diye bitiyor. Belki de Hitler’i ikna edebilmek umuduyla.

Haberin Devamı

Elvis’i sevenler: ‘Ölürüz’

“Sevgili Başkan Eisenhower” diye başlıyor Elvis Presley hayranlarının Amerikan Başkanı’na yazdıkları mektup. Elvis şöhret basamaklarını çıkıyor, o günlerde ünlü rock’çı bütün dünyada gençlerin sevgilisi. Askere alınacağı açıklanıyor, genç hayranları kaygılı, mektup o nedenle. Amerikan Başkanı’na mektupta “sen” diye hitap ediyorlar: “Biz sana bu mektubu çok uzak yerlerden yazıyoruz. Senin Elvis’i askere almanı çok kötü buluyoruz. Onu pirzola yapmaya kalkarsan, bil ki, biz ölürüz. Onun bizim için ne kadar önemli olduğunu sen bilmiyorsun. Biz, onu neden askere aldığını da, bir türlü anlamıyoruz. Lütfen ama lütfen, sakın onun saçlarını kestirme. Buna lütfen izin verme, işte o zaman yine ölürüz”. Bu kısa satırların altına kalp resmi çizilmiş, içinde “E.P. sevenleri” yazıyor.

Kraliçeden pasta tarifi

Haberin Devamı

BAŞKAN Eisenhower İngiltere’ye resmi ziyarette bulunuyor. Sonrası İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in (bugünkü kraliçe) Ocak 1960’ta Amerikan Başkanı’na yazdığı mektupta: “Sayın Başkan,
Bugünkü gazetelerde ikimize ait bir fotoğrafı görünce, size söz verdiğim yumurtalı pasta tarifini göndermediğimi hatırladım. Hemen hareke geçiyorum, pişireceğinizden eminim. Tarif on altı kişilik pasta içindir. Daha az kişiye yaptığımda, un ve süt miktarını azaltıyorum. Ama, diğer ürünlerin miktarları aynı kalıyor. Şeker yerine pancar şurubu kullandığımda, yine iyi sonuç elde ediyorum. Hamur, pişirmeden önce açıkta uzun kalmamalı. Sizin harika ziyaretiniz pek çok ülkede büyük ilgiyle karşılandı. Tekrar gelmenizi zevkle bekliyoruz. Fotoğraf, birlikte geçirdiğimiz muhteşem günü anımsatıyor. Size ve Bayan Eisenhower’a en içten duygularımla”.
Mektubun altında, Kraliçe iki yumurta, dört bardak un, bir ölçü tereyağ gibi pasta malzemesini veriyor, nasıl pişirileceğini anlatıyor. İngiliz ve Amerikan basını, içeriğini bilmediği mektupla ilgili “Kraliçeden başkana önemli mektup” haberlerini döşeniyor.

Haberin Devamı

John Lennon’un katilinden

60’ların müzik fırtınalarından Beatles grubu. David Chapman adında biri onlardan John Lennon’u öldürüyor, adı silinmiş birine mektup yazıyor: “John Lennon’u öldürmeden birkaç saat önce, ona bir albümünü imzalattım. O plağı bekçinin evine sakladım, plak bulundu ama bana bir türlü ulaşmadı. O plağı satın ve gelirini çocuklara yardımda kullanın”.

Not: Bu yazıda Der Spiegel dergisinin 45. sayısından yararlandım, s. 118-119.

Yazarın Tüm Yazıları