Çamların Erzurum intikamı

KAYAK pistleri, atlama kuleleri kışın kullanılmıyor, ne hikmetse, Kayak Milli Takımı yazın ortasında on gün önce Erzurum Kiremitlitepe’de kampa giriyor. Milli Takım orada iken, toprak kayması sonucu atlama kuleleri çöküyor. Şans eseri, kimsenin burnu kanamıyor.

Haberin Devamı

2011’de şaşaalı bir törenle Üniversitelerarası Kış Oyunları için yapılan tesisleri dönemin Yunanistan Başbakanı Papandreu ile birlikte Tayyip Erdoğan açıyor. “Bu tesisler Erzurum’a çağ atlatacak, Erzurum’a bu yakışır” sözleri ile. Yakışıyor, yüz milyon liraya mal olan Türkiye’nin ilk kayakla atlama kuleleri üç yılda çöküyor.

SORUŞTURMA

Çeşitli ihalelere fesat karıştırıldığı iddiasıyla savcılar soruşturma açıyor, o dosyada Kiremitlitepe inşaatı da var. CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu soruyor: “İçişleri Bakanlığı tarafından hakkında soruşturma izni verilmeyen kamu görevlileri kimlerdir?” Demek var ki, soruyor.
Tesisler yapılırken otuz yıllık çam ağaçları kesiliyor. HES’lerin, köprülerin inşaatındaki ormanların yok edilişi gibi. İki gün önceki toprak kayması yeni değil, kuleler yapılırken de toprak kayması yaşanıyor. Sorular haklı:
“Atlama kulelerinin inşa edildiği alanda erozyon tehlikesi olduğu önceden biliniyor muydu? Zemin etüt raporu var mıydı? Yoksa proje o rapor olmadan mı onaylanıyor?”
Toprak kayması asıl ihalelerde. Toplam maliyeti 965 milyon lirayı bulan çeşitli ihaleler hakkında “fesat karıştırmaktan” soruşturma açılıyor. Henüz sonuçlanmış değil.

TORBA VAR YA

Haberin Devamı

Sonuçlanmasa da, imdada torba yetişebilir.
Bugünlerde Meclis’te birbiriyle hiç ilgisi bulunmayan tam 150 maddelik, şimdilik 150 madde, Torba Yasa görüşülüyor. O maddelerden biri de, gerçi sadece havaalanları ile ilgili ama olsun, “Yap-işlet-devret formülüyle yapılan havaalanları inşaatları özel hukuk hükmündedir” şeklinde. Türkçesi, havaalanları ihalelerini Sayıştay denetiminden kaçırmak.
Torba Yasa görüşülürken AKP bir önerge daha verir, mesela “Kış olimpiyat tesisleri inşaatı da özel hukuk hükmündedir” der, bir yolunu bulur. Hukuk nasıl olsa, AKP’nin en sevdiği oyuncaklardan biri. Her hukuk düzenlemesi bir yerlerden sıyrılmanın yolu.

Kürtlerin ikinci turu

RESMİ rakamlarla işsizlik istatistikleri belli oluyor. İşsizlik rekoru Batman’da, işsizlerin oranı yüzde 23.4. Her dört kişiden biri işsiz.
Türkiye’nin her yerinde işsizlik var ama, asıl işsizlik Kürtlerin yaşadığı Güneydoğu’da. Üstelik artarak sürüyor. Örneğin, 2012’de Diyarbakır’da işsizlik oranı 7.3, geçen yıl iki katından fazla artıyor, yüzde 18.7. Bir başka örnek Şanlıurfa, işsizlik bir yılda üç kata yakın artıyor, yüzde 6.2’den yüzde 16.3’e fırlıyor. İşsizliğin o bölgede bu kadar insafsızca artmasının nedenlerinden biri Suriyeli göçmenler.
Hayatları bu kadar kötüleşen bu insanlar Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turunda kime oy verir? Çoğunluğun tahmini Tayyip Erdoğan’a. Bu ekonomik koşullarda hâlâ ona oy verirler mi?
Ekonomik duruma göre siyasal tavır belirleme, oy verme konusunda Türkiye’nin deneyimi var. 2011 seçimlerinde fındık fiyatını düşük bulan Ordu’da üreticiler ana yola yatıyor, yolu kapatıyor. Ordu’da önemli geçim kaynaklarından biri fındık. Ama, düşük fındık fiyatı oyları pek etkilemiyor, AKP Ordu’da yüzde 60.1 oranında oy alıyor.
Şimdi ikinci turda Kürtler, bu işsizlik oranını göre göre, yine de Erdoğan’a oy verir mi? Ekonomik durumları oylarını etkiler mi? Aziz halkımızın oylarından sual olunmaz.

Haberin Devamı

Demirtaş’ın yükselişi

CUMHURBAŞKANLIĞI yarışı ile birlikte HDP adayı Selahattin Demirtaş kamuoyunda her geçen gün sempati kazanıyor. Başlangıçta belki o kadar değil ama gittiğim her yerde Demirtaş’ın adını daha çok duyuyorum.
Seçim ilkelerini açıklayan Demirtaş’ın sloganlarından biri de, “Bağlamadan başka bir şey çalmıyor”. Sempatik bir gönderme.
Demirtaş yükseliyor ancak, seçim ikinci tura kalırsa, kalan iki adaydan birinin Demirtaş olacağını sanmıyorum. Güler yüzüne, akıllı çıkışlarına, tavırlarına rağmen.

Yazarın Tüm Yazıları