5 milyon 57 bin 506 oya hakaret

Haberin Devamı

DÜNYA parlamento tarihine geçecek söz MHP lideri Devlet Bahçeli’ye ait. Cumhuriyet’e demecinde Bahçeli: “HDP seksen milletvekili aldı, biz HDP’yi yok farz ediyoruz. (...) Birçok kanadı bünyelerine aldıkları iddiasıyla Meclis’te temsil ediliyor. Biz milli iradenin bu bölümüne saygılıyız”.
Seksen milletvekili var, ama Bahçeli HPD’yi yok farz ediyor. Bahçeli’nin partisi ile eşit milletvekili sayısı. Bu söz HDP’ye oy vermiş, Türk-Kürt 5 milyon 57 bin 506 oya hakarettir. Bu kadar insan HDP’ye farklı tezlerle oy veriyor:

1- AKP’nin tek başına iktidarını önlemek için,
2- Kürt sorununun siyasal çözümü için,
3- HDP’yi Kürt Partisi olmaktan çıkarmak, Türkiye partisi yapmak için.
HDP’ye oy veren insanların büyük çoğunluğunun ne Kürtçülükle ilgisi var, ne PKK ile. Ama onlar bu sorunun artık çözülmesini istiyor. Bahçeli madem yok sayıyor:
-Meclis’te neden yan yana oturuyor?
-17-25 Aralık gündeme gelse, HDP olmadan öyle bir soruşturma Meclis’ten geçemeyeceğine göre, Bahçeli HDP’nin vereceği oyları yok mu sayacak?
-Ya da ikisinin de dışarıda kaldığı bir hükümet için verilebilecek gensoruda HDP oylarını görmeyecek mi?
Bahçeli diyor ya, “Milli iradenin bu bölümüne saygılıyız”, hem o iradeye saygılı olacak, hem o iradenin oy verdiği partiyi “yok” sayacak, bu mantığı izah etsin.
Siyasi çözümden geçmeden etnik sorunun çözüldüğü dünyada tek bir örnek yok. HDP siyasi çözümün anahtarı.
Bahçeli “yok” saysın, dönelim yeniden silahlara, bir kırk bin kişinin daha ölümünü göze alarak, 1 trilyon dolar daha harcayarak. Otuz yıl geriye gidelim, sonra yine buraya gelelim.
Etnik sorun nedir, siyaseten nasıl çözülür, İspanya ve İngiltere nasıl çözmüş, biri bunu Bahçeli’ye anlatsa iyi olacak.

Haberin Devamı

İlk öneri: Ahlak sigortası

YEMİN töreni biter bitmez, o günün sabahında ilk yasa önerisi veriliyor. Meclis’te hangi merdivenden inersen, şu komisyon odasına gidersin, hangi kata çıkarsan genel başkanın odasını bulursun, lokantaya nasıl gidersin, yeni milletvekilleri için bunlar henüz bilinmezken, ilk yasa önerisi.
CHP Antalya Milletvekili Devrim Kök “milletvekillerinin parti değiştirmesini imkânsız kılan” yasa değişikliği öneriyor. Bir başka ülkede, yeni açılan bir Meclis’te akla gelmeyen bir öneri. Koalisyon turları daha başlamadan, “Şu partiden on, ötekinden on kişi geldi mi, koalisyon gereksiz, tek başına iktidar tamam” gibi çirkin dedikodular yansıyor kulislere. Kök bu refleksle milletvekili transferinin önünü kesmek üzere şunu öneriyor: “Seçildiği partiden istifa eden milletvekili bağımsız kalabilir. Ancak, seçildiği partiden istifa ederek başka bir partiye geçen milletvekilinin üyeliği kendiliğinden düşer”.
Milletvekili transferinde acı tecrübe çok, bir yenisini kimse yaşamak istemiyor. Benzer değişiklik zaman zaman ortaya atılıyor, nedense öyle kalıyor. Şimdi kabul edilse herkes rahatlar, “transfer sezonu” açılmamak üzere kapanır.

Haberin Devamı

Hâlâ ne toplantısı

TAYYİP Erdoğan Bakanlar Kurulu’nu yarın Saray’da topluyor, kurula yine başkanlık edecek. Seçimin ertesinde, o günlerde açıklandığı gibi, “Bakanlar Kurulu’nu son kez toplamış”, hükümet istifa etmiş, hâlâ ne toplantısı, ne “başkanlığı”?
Başkanlık içinde ukde herhalde, sanki oyun, ikide bir “Ben Bakanlar Kurulu’na başkanlık edeceğim” diye tutturuyor.

Yazarın Tüm Yazıları