3 Şubat darbesi

“HAVUZ medyasının oluşumuna” benziyor.

Haberin Devamı

Seçim öncesinde cemaatin sesini kısmak adına. Bir gece yarısı cemaate yakın Bank Asya’ya el koymanın anlamı bu. Teknik açıdan Bank Asya’nın durumu özetle:
-Sermaye yeterlilik rasyosu alt sınırı yüzde 12. Bank Asya’da yüzde 18, alt sınırın üstünde.
-Ortaklar son olarak 225 milyon lira sermaye ekliyor, banka güçleniyor.
-Banka, işlemleri eksiksiz ve zamanında yerine getiriyor.
-Banka bir yıla yakın süredir denetleniyor.
Yapısında teknik aksaklık
olsa, TMSF’nin çoktan doğrudan el koyması gerek.
-Oysa, 3 Şubat gecesi imtiyazlı pay senetlerinin ortaklık hak kullanımı TMSF’ye geçiyor. Dolaylı el koyma.

PARALEL SÖYLEMİ

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Bank Asya’yı 17-25 Aralık yolsuzluk iddiaları ve buna bağlı “paralel yapı” söylemi ile birlikte denetlemeye alıyor.
Dershaneleri kapatmakla başlayan AKP planı, poliste, yargıda ve bürokraside paralel temizliği ile devam ediyor. Yıllardır desteklediği yurtdışındaki okullara yeni düzen yeni bir halka. Cemaate yakın
gazeteci, polis ve bürokratların gözaltına alınması, tutuklanması aynı
planın parçası.

ZAMANI DEĞİL

Haberin Devamı


Bank Asya’ya el koymak plandaki en vurucu darbelerden biri. “Havuz medyasına” giden yola benziyor. Bankanın ardından cemaat medyasını da, gazete ve TV’leri ile birlikte TMSF yönetimine vermek, yani kendine bağlamak.
Bank Asya darbesi hepimiz adına son zamanların en tehlikeli adımı. Kendine muhalif gördüğü bütün kişi ve kurumlara büyük gözdağı. Aylardır Bank Asya eleştirilerini hatırlayın, ardından gelen bu darbenin, bankanın teknik yetersizliği ile ilgisi yok. “Bu cemaate darbedir, benim cemaatle ilgim yok, bana ne” demenin zamanı değil.
Otoriter tavır 3 Şubat Bank Asya darbesiyle bir üst aşamada.

Gülen New York Times’da

“PASAPORTU geçersiz” deniyor,
en yüksek düzeyde ve defalarca “Onu bize verin” deniyor, buna rağmen, Amerika Fethullah Gülen’e dönük Ankara’nın isteklerine yüz vermiyor.
Yüz vermek bir yana, “Türkiye’de
eriyen demokrasi”
başlığı ile Gülen’in AKP’nin demokrasiye aykırı tutumuna ilişkin yazısını dünya çapındaki gazetelerden biri, New York Times yayınlıyor.
New York Times yeri geldiğinde Amerikan yönetimini yerden yere vuran, yeri geldiğinde Amerikan yönetimini destekleyen bir çizgi izler. Ankara’nın sınır dışı edilmesi isteğine rağmen, New York Times Gülen’in üstelik Türkiye’yi eleştiren yazısını yayınlıyorsa, bu Amerikan yönetiminden Ankara’ya mesaj niteliği taşır. “Demokrasi kaygısını” Amerika da taşıyor.

Haberin Devamı

Sosyal yardım: Benzin fiyatı

FİYATI üç kuruş iniyor, beş kuruş çıkıyor, altı kuruş iniyor, dün yine on dört kuruş çıkıyor. Benzini fiyatlandırma ham petrol fiyatından önce Akdeniz piyasasında oluşan ürün fiyatı ile dolar kuruna bağlı. Bizim satın aldığımız benzinin fiyatı ise ürün ve dolar kurundan sonra oluşan rafineri fiyatına ÖTV, KDV ile dağıtım ve bayi payı eklenerek bulunuyor. Fiyatta en fazla pay vergide. ÖTV sabit, KDV matraha göre değişiyor. Fiyat bileşenlerinin yarısından fazlası sabit, indirimin etkisi o nedenle pompa satış fiyatına aynı oranda yansımıyor. Rafineri fiyatı yüzde on düşse, pompa fiyatı ancak yüzde üç düşüyor. Vergiden dolayı Avrupa’da en pahalı benzin bizde.
Al sana sosyal yardım, vergi oranını düşür, vergiden vergi almak anlamına gelen KDV’ye son ver. Arabası olan, olmayan 77 milyon yararlansın. Dört küsur lira yerine, iki buçuk lira dolayında.

Yazarın Tüm Yazıları