Rusya krizi mi? Enerji savaşı mı?

ENERJİ, en temel insan hakkı olan sağlıklı yaşam için en önemli kaynaklardan biridir.

Haberin Devamı

Dünya genelindeki ekonomik büyüme ve daha konforlu yaşam istemi ile birlikte, üretimin en temel girdisi olan enerji kaynaklarına olan talep büyük bir ivme ile artmaktadır. Bugün kullandığımız enerjinin büyük bir çoğunluğu petrol, kömür, doğalgaz, bitümlü şist gibi fosil yakıtlardan elde edilmektedir. Günümüzde gelişme ve güçlenmede de en stratejik unsur konumunda olan birincil enerji kaynaklarının sınırlılığı, enerji savaşlarının da esas nedenidir. Enerjinin daha verimli ve tasarruflu kullanılması, bu yakıtların sınırlı rezervlerinin korunması anlamını taşımaktadır. Dünya enerji tüketimi; nüfus artışına, daha konforlu yaşam talebine bağlı sanayileşmeye ve teknolojik gelişmelere paralel olarak, baş döndürücü bir hızla artmaktadır. 21. yüzyıla girerken adeta enerji soğuran bir dünya toplumu portresi ortaya çıkmaktadır.

 

Haberin Devamı

NEDEN ŞANSLIYIZ


Dünya fosil enerji rezervlerinin % 70’inin Avrasya’da, bunun büyük bölümünün de Ortadoğu’da olduğu dikkate alındığında, bu bölgedeki bitmez tükenmez krizlerin, kaosların, mezhep ve etnik savaşların asıl nedeninin enerji savaşları olduğu gerçeği ortaya çıkmaktadır. Mevcut enerji kaynaklarının ömürlerinin çok kısa olduğu dikkate alındığında, yeni enerji kaynakları teknik ve ekonomik yapılabilirlik ölçüleri içinde devreye girinceye kadar (esasen çok uluslu şirketlerce bulunmuş ve en uygun zamanda devreye sokulmak üzere beklemededir) disiplinli bir biçimde ancak adil bir yaklaşımla tüketilmeleri gerekmektedir. Ne yazık ki, ülkelerin sosyoekonomik ve sosyokültürel yapıları da bu kaynakların adil kullanımına engeldir. Kimisi gerektiğinde tezek seviyesinde bir ortaçağ politikasına dönebileceğini duyururken, bir başkası uzayın paylaşılması ekseninde ihtiyaç duyduğu değerleri dayatmak istemektedir. Bu olgu, mevcut kaynakların akılcı ve dengeli bir yaklaşımla yönetilmesini gerekli kılmaktadır. Öyle ise ülkelerin reel dış politikaları da amaçsız, hedefsiz, nostalji ve hamaset duyguları yerine, enerji alanı başta olmak üzere ekonomik çıkarların optimize edileceği bir senaryo ekseninde şekillenmelidir. Esasen bizler çok şanslıyız. Çünkü, Cumhuriyetimizi kuran irade bu ekseni de, bu senaryoyu da 90 yıl önce tanımlamıştır. Bu adil ve demokratik senaryo da ‘yurtta sulh, cihanda sulh’tur. Bu ufuk açıcı konseptin, aslında, günün koşullarına uygun dinamik bir yaklaşımla projelendirildiğinde, ekonomik, kültürel ve sosyal sonuçlar üretecek ve bunları adil dağıtacak, ülkeler arasında, krizlerin, savaşların yaşanmayacağı bir anahtar olduğu anlaşılmalıdır. Bölgemizde yaşanan enerji savaşları için, din, mezhep, etnisite bağnazlıklarının araçsallaştırılmasına ortak olmayacak bir politikanın bu eksende geliştirmesi de hem ülkemiz hem bölgemiz hem de tüm insanlık için kaçınılmazdır.
Prof. Dr. Ali KAHRİMAN- Okan Üniversitesi
Maden Y. Mühendisi

 

Haberin Devamı


‘Asfalt katılım bedeli’ alınmayacak


MERKEZİ Ankara’da bulunan Çorum Hitit Dernekler Federasyonu Hukuk Konseyi Başkanlığı tarafından Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin talep ettiği, ‘asfalt katılım bedeli’ mahkemeye taşındı. Son zamanlarda vatandaşların en çok şikâyet ettiği konulardan biri olan Ankara Büyükşehir’in talep ettiği ‘yol harcamalarına katılım payı’ Ankara 1. Vergi Mahkemesi’nde dava konusu oldu. Dernek Başkanı Av. Cemal Emir, avukatlarının açtığı ve kazandığı davada “Yol harcamalarına katılma payının, hizmetin sunulduğu tarihteki taşınmaz sahibinden alınması gerektiği ve ayrıca bu katılım payının alınmasının önşartı olan usulüne uygun alınmış bir meclis kararı olmamasının 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun ilgili maddesine ve hakkaniyet ölçütlerine aykırı olduğu, bu sebeplerle açılan davanın kabulüne” karar verildi. Bu dava haksız durumla karşı karşıya kalan ve dava açmak isteyen vatandaşlar için emsal niteliği oluşturdu.

 

Haberin Devamı


GÜNÜN SÖZÜ


“Demokrasi bir kalabalık yasasından ibaret olup, % 51’lik çoğunluğun geriye kalan % 49’unun haklarının gaspına yarar.”
Thomas JEFERSON

 


Biliyor musunuz?

 

İNSAN kaynaklı iklim değişikliği ile küresel çapta mücadele edilebilmesi amacı ile Paris’te düzenlenen BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) 21. Taraflar Konferansı’na (COP 21) katılan Türk tarafından Ekoloji Kolektifi Derneği, Heinrich Boell Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği, “İklim İçin” Kampanyası, Kadıköy Bilim, Kültür ve Sanat Dostları Derneği, TEMA Vakfı, Yeryüzü Derneği, Yeşil Düşünce Derneği, WWF-Türkiye’nin ‘Türkiye’yi güçlü ve etkili bir şeffaflık ve uygunluk mekanizması kurulması yönünde duruş sergilemeye davet ettiklerini’ açıkladıklarını...

 

 

Haberin Devamı

‘Açlık Şöleni’ni kaçırmayın

 

DÜNYADA 800 milyon insan kronik açlıktan acı çekiyor. Bunların 160 milyonu 5 yaş altı çocuklardan oluşuyor. Her gün 22 bin çocuk açlıktan hayatını kaybediyor. (UNICEF) Sabancı Üniversitesi Toplumsal Duyarlılık Projeleri, bu yıl 3. kez dünyadaki yoksulluk ve açlığa dikkat çekmek ve empati yaratmak için bugün ‘Açlık Şöleni’ adlı etkinlik gerçekleştirecek. Harvard, MIT, Cambridge gibi önde gelen üniversitelerin ve birçok saygın kuruluşun da uyguladığı bir Oxfam etkinliği olan ‘Açlık Şöleni’ aracılığıyla üniversitede bir farkındalık ortamı yaratmak amaçlanıyor. Her davetli kendisine verilen rolün gereğince davranıyor, hep birlikte yemek yiyor ve tartışıyor.

 

Haberin Devamı


MESAJ PANOSU

 

DİDİM eskiden İngilizlerin memleketi gibiydi, şimdi Suriyeli ve Çorumlular var. Ekrem BATUR
TÜİK’e göre ekim ayı sanayi üretimi, geçtiğimiz yıla göre artış göstermiş, elektrik tüketimi de azalmış. Bu işte bir gariplik olmalı. Lütfü TÜRKKAN
MÜSLÜMAN Müslüman’a zulmediyor; durum 28 Şubat’tan daha kötü. Tayyip Bey’in doğruyu görmesi için dua edeceğiz. Prof. Zeki ARSLANTÜRK
DUBLE yolları AKP yapıyor. PKK’yla görüşmeyi devlet yapıyor. Barajları AKP yapıyor. Sur ilçesindeki sokağa çıkma yasağı kararını Devlet alıyor.
Veli AĞBABA

Yazarın Tüm Yazıları