Milas zeytinyağı atakta...

DOĞRU zeytinyağının üretilmesi için doğru hasat zamanı en önemli noktadır.

Haberin Devamı

Bugünlerde yağlık zeytinde hasat mevsiminin en güzel zamanındayız. Bu zamanda yağ verimi ekonomik olarak tatminkâr sayılıyor. Şimdi sıkılan zeytin tanesinin doğadan alıp gizlediği bütün lezzet ve kokuları yağında yakalayabilirsiniz. Mut (Mersin) ve Ayvalık’tan (Balıkesir) sonra Milas da Hasat Şenliği ile kendisini göstermeye başladı.


Milas zeytinyağı atakta...


Dünkü şenlik ikinciydi. Milas Kaymakamı Fuat Gürel, Belediye Başkanı Muhammet Tokat ve Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Reşit Özer’in öncülüğünde gerçekleştirilen şenlik, kentte bayram havası yarattı. Belediyenin kent merkezinde kurduğu stantlar ilgi ile gezildi. Yakın zamana kadar birkaç markası olan Milas’ta marka sayısı 16’ya yükselirken, fabrika sayısının 80’e yükselmesi dikkat çekiyor. Zeytin Deryası’nın dolgu zeytinleriyle damakları yeni lezzetlerle buluşturması yörede sofralık zeytinin de olabileceğini gösterdi.Tarihi kentin önderleri halk ve öğrenci eşliğinde Milas’ın arnavutkaldırımlarından zeytinin dostluk ve barış mesajlarını haykırarak yürüdüler.Milas, Türkiye zeytinyağının yaklaşık yüzde 10’unu üreten güçlü bir bölge olarak ortaya çıkıyor. Yeni dikimlerle birlikte 10 milyon ağaç varlığı ile tam atak yapmaya hazırlanıyor. 

Haberin Devamı


‘DUYUSAL ANALİZ’


 Esas mesleği eczacılık olan Atilla Totoş Zeytin Dostu Derneği Genel Sekreteri ve aynı zamanda tadım uzmanı... Aynı zamanda ‘duyusal analizi’ kullanarak uluslararası yarışmalar için yağlar hazırlıyor. Zeytinyağı imalatı sırasında yapılan hatalar zeytinyağında kusur ortaya çıkarabiliyor; iyi bir tadım uzmanı bunu hissederek fabrikanın imalatını ‘mükemmelleştirebilir’. Bunun için iyi bir burun ve damağa ihtiyaç var.



MEMECİK ZEYTİNİ


 Özellikle, Muğla’nın ünlü zeytin çeşidi Memecik (Tekir) zeytini üzerinde çalışıyor. Dünyanın her yerinde katıldığı yarışmalardan altın madalyalar getiriyor Totoş... “Bu yıl Türkiye, ABD ve İtalya’daki yarışmalardan altın madalya, Japonya’dan gümüş madalya aldık... Eskiden bu yöre rafinasyonluk kusurlu yağ üreten bölge olarak bilinirken, uluslararası yarışmalarda aldığımız ödüllerle bölgenin Toskana’ya rakip olabileceğini gösterdik” diyor. Yani iddia büyük boyutta; bu biraz da meydan okuma!...Milas yöresinde üretilen zeytinyağları uluslararası yarışmalardan Türkiye’ye en yüksek puanları getiren ürünler başlayınca Ayvalık gibi tanınmış bir bölge olma beklentisine girilmiş...

 

Günün sözü

 

Haberin Devamı

-“Türkiye’de para kazanma hırsı ile ters düşen en önemli ulusal miras, kentlerin 500 yıl içinde birikerek kültürel varlığını kanıtladığı mimari ve onların oluşturduğu kent dokusu, kent içi ve dışı siluetlerdi. 1970’den başlayarak bu mirası yok ettik.”Doğan KUBAN

 

İki adam, bir kader

 

MEMECİK bölgesinin önder üreticisi Ali Osman Menteşe, 2006 yılından bugüne kadar dünyanın en önemli yarışmalarından Milas’a ödüller getirmesi ile bölgenin kaderini değiştiren adam olarak biliniyordu. İki yıl önce Fuat Gürel, Milas’a atanınca “Bu dağlardaki ağaçlar iğde ağacına benziyor ama esasında nedir bunlar” diye sorar...  “Zeytin ağacı” denildiğinde “Bu kadar ağacın olduğu Milas’ın adını hiç zeytin ve zeytinyağı ile duymadım, neden” diye sorar. Ve Milas’ın kaderini değiştiren ikinci adam olur. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Reşit Özer, heyecanla üçüncü kişi olarak ekibe dahil olur. Belediye Başkanı Muhammet Tokat, büyük bir heyecanla belediyenin bütün imkânlarını seferber eder. Bu dört kişi, Milas’ın kaderini yeniden yazar, ilçeyi önce Türkiye’ye sonra bütün dünyaya tanıtacak hamlelere başlarlar.İşte ‘tarih ve doğanın buluştuğu uygarlık kenti Milas’a zeytin, zeytinyağı, bal ve dünyaca ünlü Milas halısı yepyeni zenginlikler katıyor.

 

Sağlık iksiri

 

Haberin Devamı

“İYİ zeytinyağı nedir?” diye bir başka tadım uzmanı Feridun Kaykı’ya sorduk. “İlaçtır... İyi bir zeytinyağı önce burnumuzu ikna etmelidir. Doğadaki hoş ve taze bitki kokularını hissettirmelidir. Sağlık iksiridir.”

 


İBB Meclisi hızlı çalışıyor; hanlar ‘konaklama tesisi’ne dönüşüyor

 

Tarihi yarımada kimlik değiştiriyor

 

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi meclisinde bu ay bütçe görüşmeleri 8 gün sürdü. Geçmişte birçok kez ‘kanlı cuma’lar yaşadı bu meclis... Bu kez de ‘kanlı perşembe’ gündeme geldi. CHP İBB meclis grubunun önüne 60 adet rapor ulaştı; bunlardan 24’üne ret verildi. Bunların tümü İstanbul’u imar yoğunluğuna boğacak imar değişiklikleriydi. Yani Eminönü, Mahmutpaşa, Sirkeci civarındaki hanlar, ‘konaklama’ tesisi adı altında otel olarak projelendirilmek isteniyordu. CHP’liler ret oyu verdiler. İBB Planlama Müdürlüğü olumsuz görüş bildirerek diyor ki:“Sonuç olarak söz konusu teklif plan notu tadilatının; 1/5000 ölçekli Tarihi Yarımada Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı, Tarihi Yarımada Yönetim Planı ve Uluslararası Antlaşmalarla yükümlü olduğumuz UNESCO mevzuatı açısından olumsuzluklar içerdiği görülmektedir." Bu görüşe karşın plan için eller ‘olumlu’ olarak havaya kalktı.Altı aydır sümen altı edilen dosya, kimin talimatıyla meclisten geçirildi, bilen var mıdır?

 

Mesaj panosu

Haberin Devamı


-SABAHATTİN Ali ölmeseydi yazacaktı. Sait Faik yazmasaydı ölecekti. İpek S.-BESMELE ile başlayan yemin daha kuvvetli.  Deniz BAYKAL-HAKAS Türkleri, Çin kaynaklarında Kırgız olarak geçen Yenisey Kırgızlarının torunlarıdır.  Lütfü TÜRKKAN

Yazarın Tüm Yazıları