MHP kurultay krizinin objektif yorumu

ESKİ CHP Milletvekili, Seçim ve Siyasi Partiler Hukuku Uzmanı Sabri Ergül önce “Başka partinin sorunudur, sözlerim yanlış yorumlanır” dese de ısrarımız üzerine Türkiye’de tartışılan MHP olağanüstü kurultayı ve tüzük konusunda şunları söyledi:

Haberin Devamı

1) Öncelikle belirtmek gerekir ki, MHP gibi CHP ve AKP tüzüklerinde de olağanüstü kurultaylarda ‘seçim’ yapılması imkânsız ve yasaktır. Siyasi Partiler Yasası’na (SPY) açıkça aykırı, antidemokratik bu türden tüzük hükümlerinin iptali için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı (YCB) görevini yapsa, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvursa idi, siyasi partilerde ‘tek adam’ sultası yaşanıyor olmaz, Türkiye bugün daha farklı olurdu!

 

2) ‘ÇAĞRI KURULU TEK YETKİLİ’ SPY’ye göre, yeterli sayıda delegenin usulüne uygun olarak MHP Genel Merkezi’ne yaptığı “kurultayın olağanüstü toplanması ve ‘seçimi’ yasaklayan tüzük hükmünün değiştirilmesi” haklı talebinin reddi ve kurultayın toplanmayacağının kesin olarak genel merkezce bildirilmesi üzerine, yine SPY ve Medeni Kanun’a (MK) göre, görevli ve yetkili Ankara Sulh Hukuk Mahkemesi, genel merkezin yerine getirmeyi reddettiği kurultayı toplama görevini, seçtiği ‘Çağrı Kurulu’na vermiştir. Yargıtay’ın onama kararı ile Yetkisi ve görevi kesinleşen ‘Çağrı Kurulu’ artık kurultayı olağanüstü toplama konusunda görevli ve yetkili tek kuruldur.

 

Haberin Devamı

3) ÇAĞRI KURULU’nun mahkemenin kesin kararını ve kendi kurul kararlarını ekleyerek kesin mahkeme kararına uygun olarak yapacağı talep ve başvurulara kurultayın toplanması ile ilgili ve görevli her kamu kurum ve kuruluşu, idare, valilik, icra daireleri, kolluk güçleri ve MHP Genel Merkezi Anayasamızın 138/4 maddesinin buyurucu nitelikli, ‘yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır ve bunları hiçbir suretle değiştiremez ve geciktiremezler’ hükmü karşısında uymak, kurultayın yapılması ile ilgili işlemleri gecikmeden yerine getirmek zorundadırlar. Bütün bu yapılan ve yapılacak olanlar mahkeme ve Yargıtay’ca verilen kesin bir hükmün icrası kapsamındadır.

 

4) MAHKEME KARARININ ÇİĞNENMESİNE İZİN VERİLMEZ- MHP Genel Merkezi’nin, önceleri “Mahkeme kararı da olsa toplamayacağız” dediği kurultayı, “10 Temmuz da biz topluyoruz” açıklamaları, kesinleşen mahkeme kararını ‘dolanarak’ geçersiz kılmaktır ki, hukuk buna izin vermez. Mahkemeler ve seçim kurulları, Yargıtay’ca onanmış mahkeme kararının çiğnenmesi yönündeki bu girişimleri önleyecektir görüşündeyiz.

 

Haberin Devamı

5) ÇAĞRI KURULU’nun, olağanüstü kurultayın 19 Haziran’daki toplantısının yapılacağı yerin mülki amirine (idare, kaymakamlık, valilik) kesinleşen mahkeme kararı ve kendi kurul kararı ile delege listesini de ekleyerek yapacağı bildirim üzerine toplanacak kurultay için mülki amir istenen güvenlik önlemlerini de almakla yükümlüdür.

 

6) TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ NEREYE İŞLENİR- Çağrı Kurulu, kurultaya katılanlara ait hazirun listesini düzenleme, çoğunluk olduğunu tespit ile kurultayı açma ve kurultay başkanlık divanı seçimi yaparak, kurultayın gündemini görüşmeye geçmesini de sağlamış olacaktır.

 

7) KURULTAYIN yönetimi divan başkanlığınca yerine getirilecektir. Kurultay, gündemine hâkim olarak görüşme ve oylamalarını divan yönetiminde yapacaktır. Kurultayda alınan kararları, tüzük değişikliğine ait oylama sonuçlarını gösterir kurultay tutanakları divan kurulunca tanzim edilecek ve imzalanacaktır.

 

Haberin Devamı

8) Olağanüstü kurultay kararları ve tüzük değişikliğine ait kurultay tutanakları divan başkanı ve Çağrı Kurulu’nun imzalarıyla YCB verilerek, tüzük değişikliğinin YCB Siyasi Partiler Bürosu’nca tutulan ‘Siyasi Partiler Sicili’ndeki ‘MHP Parti Sicili’ne işlenmesi ile MHP tüzüğünün olağanüstü kurultaylar da ‘Genel Başkan Seçimi Yapılamaz’ hükmü yürürlükten kalkmış ve daha sonra da SPY’nın 21. maddesine göre Çankaya İlçe Seçim Kurulu hâkiminin ve görevlendireceği seçim sandık kurullarının gözetim ve denetiminde genel başkan seçimi yapılmasının yolu açılmış olacaktır.

 

Öyle anlaşılıyor ki, MHP’deki kriz 19 Haziran’da Çağrı Kurulu’nun yapacağı kurultayda bitmiyor, tartışmalar genel başkan seçimi ile devam edecek görünüyor.

 

Haberin Devamı

Böyle bir durum, ilk kez oluyor.

 

TEKİRDAĞ ASKERİYENİN MÜLKLERİNE SAHİP ÇIKTI

 

EDİRNE’deki Tabiat ve Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun geçen salı günü yaptığı toplantıda, 82 dönüm üzerindeki Türkiye’nin en büyük askeri hastanesi üzerindeki ‘tescil’in, beklenmedik şekilde askeri kesim tarafından kaldırılmak istenmesi kurulda büyük yankı uyandırdı. Kurul şu üyelerden oluşuyor:
Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’ın, daha baştan bu binaya sahip çıktıklarını söyleyerek “tescil kaldırılmamalı” görüşünde olduğu belirtildi. Olayın başından beri sessiz kalmayı tercih eden Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan kendisine yönelik tepkiler karşısında, askeri hastanenin tarihi bina olarak tescil edilmesine askerden itiraz gelmesi konusunda düşüncelerinin sorulması üzerine “Ben bu haberleri basın aracılığıyla takip ediyorum” dedi ancak “askeri hastanenin kent müzesi yapılması” durumunda her türlü desteği verebileceğini söyledi. Kamuoyunun ilgisini çeken bu konudaki eleştiri ve görüşleri yerimizin olanakları ölçüsünde vermeye devam edeceğiz. Bu arada yanıtı aranan bir soru: “Türk Silahlı Kuvvetleri, arazilerine neden sahip çıkmıyor?”

 

Haberin Devamı

MİLLİ EĞİTİM’İN TEMELİ ATATÜRK VE İNKILAPLARIDIR

 

DANIŞTAY, Eğitim-İş’in açtığı dava sonucunda, MEB kademelerinde yer alan müdür ve müdür yardımcılarının Atatürk ve inkılap tarihi konusunda, belirli bir seviyede bilgi sahibi olması gerektiğini ifade etti. Sendika Başkanı Veli Demir, “Anılan karar sadece kurumsal olarak bakanlığa değil, milli eğitimin her kademesinde görev yapan yöneticilere de bir uyarı niteliğindedir. Danıştay açıkça, ‘Atatürk ilke ve inkılaplarına aykırı hiçbir faaliyette bulunamazsınız! Öğrencilere bu temel değerler çerçevesinde eğitim vermek zorundasınız!’ dedi.”

 

BİLİYOR MUSUNUZ?

 

EDREMİT Belediyesi’nin Tuncel Kurtiz anısına Kaz Dağları Doğal Yaşam ödül töreninin yarın Şükrü Tunar Kültür Merkezi’nde yapılacağını... ANKARA Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci’nin ev sahipliğinde Oda salonunda Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in dün yaptığı konuşmasının son anda ‘basına kapalı’ olarak gerçekleştirilmesinin bazı üyelerin tepkilerine neden olduğunu... 

 

KİTAP

 

- CHP’lilerin elinden düşürmediği bir kitap: Celal Topkan’ın yazdığı ‘Atatürk Sonrası CHP’nin Başarısızlığı, Nedenleri ve Sonuçları’ çıktı. (Karınca Yayınevi)

- ‘PANDİT Cevahirlal-Nehri Dünya Tarihi/Kesitler’ Yayına hazırlayan Dr. Cüneyt Akalın. (Kaynak Yayınları)

- FAİK Bulut ‘Kim bu Fethullah Gülen-Dünü Bugünü Hedefi) (Berfin) kitabında; “AKP-Cemaat mücadelesi henüz bitmedi. İki cenah da eteklerindeki taşları dökmemiş görünüyor. Seyredip görelim; belki de kavga yeni başlıyor” diyor.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları