Kilis’in 1950’li yıllardaki durumu

KİLİS ‘kahramanlık diyarı’ bir kenttir.

Haberin Devamı

Kurtuluş yıllarında bile Fransız kuvvetlerine direnmesini bilmiş, yabancı güçleri savaşarak kovmuştur. Bunun yanında komşusu ve kardeşi Suriye halkının her zaman huzurunu istemiş, bu konuda çaba harcamıştır.


Bir Kilisli olarak 1950 yıllarında yaşadığımız bir anım var. Rusya-Suriye ile siyasi bir yakınlık kurmuştu. Yapılan anlaşmaya göre Rusya, ‘Suriye sınırına herhangi bir müdahale benim sınırlarıma yapılmış bir tecavüzdür’ demişti. İnsanlarımız bu anlaşmaya çok üzülmüştü. Zira, halk Suriye’nin komünist rejimi altına girdiği kaygısını taşıyordu. Hatta sınır ötesi kent ve köylerde yaşayan akraba ve yakınlarının komünist olma olasılığı düşündürücüydü.



Kilis halkı yer yer toplandı, Suriye’ye girerek onları bu sıkıntıdan kurtarmak istedi. Zira, komünistliğin inançları yok ettiğini, kötü bir yönetim tarzı olduğu düşüncesi hâkimdi. Gerekirse savaşacaklarını belirten Kilis halkının eylemine devlet idaremiz izin vermedi, böylece topluluk yatıştırıldı.


TAPULAR KİLİS’TE


Bugün Kilis tapularının eski kayıtlarında Suriye’nin Halep ili Azaz mıntıkası köyleri kayıtlıdır. Halen bu köylerin sahibi ve mirasçıları Kilis’te yaşıyor. 1966 yılına kadar mülk sahipleri (Pasavan) adı verilen vesikalarla köylerine rahatlıkla giderek arazilerini kullanırlardı. Yanlış bir politika yüzünden bu hak baki kalmak şartıyla donduruldu. Böylece yüzlerce köy ve tarla sahibi mağdur edildi. Bir Kilisli olarak memleketimin zor gününde buraya geldim. Gece-gündüz halkımın yanında olmaktan gurur duydum. Atılan roketlerle ölenler, yaralılar bulunuyor. Kilisliler haykırıyor, buna bir çare bulunsun diye... Askerlerimiz, güvenlik kuvvetlerimiz ve Kilisliler memleketimizi korumak için görev başındalar. Ancak ekonomik sıkıntının ve de göçlerin durması ile Kilis’in bu zor günleri atlatacağı kanısındayım.
Seraceddin ZIDDIOĞLU -   Gazeteci  

 

Haberin Devamı

Kilis’in 1950’li  yıllardaki durumu

 

Haberin Devamı


GENELKURMAY VE SİVİL HAYAT...


GENELKURMAY Başkanı’nın Cumhurbaşkanı’nın kızının nikâh töreninde tanık olarak bulunması bazı çevrelerce gereksiz bir biçimde eleştiri konusu yapıldı. Yakın geçmişte Genelkurmay karargâhı, siyasi otorite ile yakın plan görüntülerinden kaçınırdı, son yıllarda yürütme erki ile işbirliği görüntüleri medyada giderek yoğun biçimde yer almaya başladı. Hem Türkiye’nin güvenlik sorunlarındaki artış hem de askeri, sivil siyasetin emrinde gösterme çabalarının mevcut manzarada etkisi var.



Nikâha katılmak, tanıklık yapmak insanidir, tartışılmaz. Genelkurmay Başkanı, şehit çocuklarına da kirvelik yapar, başkomutan, er, erbaş, uzman, uzatmalı, fark etmez. Onların da nikâhlarına katılabilir, katılmalıdır, kimsenin söyleyecek lafı olmaz. Milletin hassasiyetine de dikkat etmek gerekir, hassasiyetin rütbesi olmaz...
S. ÖZKAN               

 

Haberin Devamı


ANITKABİR’E DAVET   
       


TÜMÖD İstanbul Başkanı Prof. Dr. Kürşat Yıldız’ın, Prof. Dr. Aziz Sancar’ın 2015 Nobel Kimya Ödülünü 19 Mayıs perşembe günü Anıtkabir’e teslim edeceğini hatırlatarak, tüm Türkiye’den ve özellikle Ankara’dan öğretim elemanlarının bu anlamlı günde Anıtkabir’de Aziz Sancar ile birlikte olmak için 19 mayıs sabahı Aslanlı Yol’un başında buluşmayı dilediklerini bir açıklama ile duyurdu.     

 


AKANSEL PAŞA VEFAT ETTİ

 


İSTANBUL’un 12 Eylül döneminde İstanbul belediye başkanlığında bulunan emekli  Korgeneral İsmail Hakkı Akansel vefat etti. Vefatı, dün ailesinin


Hürriyet’te yer alan ilanıyla duyuruldu. Metinde, Akansel’in Ege Üniversitesi Hastanesi’nde tedavi olduğu ve 15 Mayıs’ta ‘hakkın rahmetine’ kavuştuğu yer aldı. Ancak cenazesinin nereden kaldırıldığı konusunda bir bilgi verilmedi. 1924 doğumlu olan Akansel, 1941’de Işıklar Askeri Hava Lisesi’ni bitirdi. 12 Eylül 1980-30 Ağustos 1981 tarihleri arasında atamayla İstanbul belediye başkanlığı görevini yürüttü. Daha sonra Harp Akademileri, 2. Ordu ve Ege Ordusu komutanlıkları yaptı. 1985’te emekliye ayrıldı. Petkim danışma kurulu başkanlığı yaptı. Akansel’den sonraki bir yılda başkanlığı Orgeneral Abdullah Tırtıl yürütmüş; 1984’de yapılan yerel seçimleri Bedrettin Dalan kazanmıştı.

 

Haberin Devamı


ÇANAKKALE BİENALİ  ‘AYLAN BEBEK’E İTHAF EDİLDİ


ÇANAKKALE Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, 2016 Çanakkale Çağdaş Sanat Bienali’nin 24 Eylül-6 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirileceğini açıkladı. ‘Göç’ olgusunu ele alacak bienali, Yunanistan’a geçmek isterken Ege sularında boğularak yaşamını yitiren ‘Aylan Bebek” Alan Kurdi’ye ithaf ettiklerini belirten Gökhan, Galatasaray Cezayir Lokantası’ndaki tanıtımda “Çanakkale’nin geçmişinden gelen çok kültürlü yapısı, 40 yılı aşkın süredir devam eden sosyal demokrat yerel yönetim anlayışımızla harmanlanmış, böylelikle sanat ve kültür kent yaşamının ayrılmaz bir parçası olmuştur” dedi. Avrupa, Ortadoğu ve Türkiye’den 40 sanatçının yer alacağı bienale İsveç, İsviçre, Macaristan, ABD gibi birçok yabancı ülke temsilciliğinin yanı sıra birçok uluslararası sanat kurumunun katkı sunacaklarına vurgu yaptı.

 

Haberin Devamı


MESAJ PANOSU


ERDOĞAN Bayraktar’ın ruh hali son yıllarda birtakım yeniyetme sınıfın davranış biçimini göstermesi açısından ibretliktir. Statü sahibi olduklarını, ‘seçkin’olduklarını, hesap sorulamaz olduklarını sananların ruh halidir bu.

Hasan ÖZTÜRK - Yeni Şafak

                                

Yazarın Tüm Yazıları