İşsize yaramayan fon

KENDİ kusuru olmaksızın işini yitirenlere maddi katkıda bulunmak amacıyla 2002 yılında kurulan İşsizlik Sigortası Fonu’nda istenilen sonuç ne yazık ki sağlanamadı.

Haberin Devamı

Yararlanma koşullarının ağırlığından ve fondaki paranın amacı dışında hoyratça harcanmasından ötürü işsizler umduğunu alamadı. Kurulduğu yıldan bu yana fonda biriken 100 milyar liraya yakın paranın ancak yüzde 10’u işsize ödenebildi. Fondan bugüne dek işsizlere toplam 10 milyar lirayı aşkın ödeme yapıldı. Geriye kalan para ekonomik yatırımlarda ya da başka alanlarda kullanıldı. Yani fonda biriken para, işsize maaş ödemekten çok başka yerlerde değerlendirildi. On dört yılda sigortalı kişi başına ödenen işsizlik ödeneği ortalama bin 700 lira düzeyinde oldu. Fondan bir işsiz en az 3 ay, en çok 10 ay ailesiyle birlikte bu para ile yaşamını sürdürmeye çalıştı.

Amacı işsize daha çok aylık ödemek olan fondan bugüne dek yüzde 10’a yakın bir paranın ödenebilmesi yararlanma koşullarını sorgulanır hale getiriyor.
Fondan her yere para harcanıyor, ancak asıl ödenmesi gereken işsize neden cimri davranılıyor?...

Neden yararlanma koşullarının ağırlığından ötürü daha fazla işsize, daha uzun süreli ödeme yapılamıyor?


ŞARTLAR DEĞİŞMELİ
İşini yitirenlerin uzun süreli yüksek miktarda aylık alabilmesi için koşulların değişmesi, esnetilmesi gerekiyor. Mevcut şartlar günümüzde yasanın uygulanmaya başladığı 2002 yılına göre çok daha katı. İşsizlik oranı yeniden çift haneleri gördü. İş arayanların büyük çoğunluğu da gençlerden oluşuyor.

Ülkemizdeki her 5 gençten biri işsiz. Bunun yanı sıra işten çıkarmalar hayli yaygın. İşte bu ortamda İşsizlik Sigortası Fonu ne yazık ki yararlanma koşullarının ağır olmasından ötürü işsize çok fazla katkı sağlamıyor. İşsize ödenmeyen para, bolca başka yerlere aktarılıyor. Yani fonda biriken para işsizden başka her alanda harcanıyor.

Daha çok kişiye daha fazla aylık ödenebilmesi için fondan yararlanma koşulları mutlak esnetilmeli, fonun amacı dışında kullanılması engellenmeli. / Şükrü KARAMAN


KİMSE OLAYI SPATIRMASIN
FETÖ’cü Fatih Baltacı Kanada’ya kaçtı” diye yazdık. Çığlığı avukatından geldi: “İftira” dedi. Yazdığı ‘tekzibin’ mürekkebi kurumadan AKFEL Holding’in diğer ortağı Abdurrahman Murat Baltacı yani Fatih Baltacı’nın kardeşi, FETÖ üyesi çıktı ve tutuklandı. Gerekçe: FETÖ üyeliği ve terör örgütünü finans etme suçu. Şimdi yine soruyoruz.

Türkiye gaz piyasasının yüzde 22.5’ine hâkim olan bir holdingin sahibi Fatih Baltacı FETÖ’nün şirketlerinin cirit attığı Kanada’ya 8 Temmuz’da gitti mi, gitmedi mi?

Kimler Baltacı’yı enerji sektörüne soktu? Yükselmesine kimler omuz verdi? Kimse bilinenleri saptırmasın!


BİLİYOR MUSUNUZ?
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın, AKUT Arama ve Kurtarma Derneği Genel Merkezi binasının irtifak hakkının iptal edilmesini TBMM’ye taşıyarak, Başbakan’a “Yüzbinlerce insanın hayatının tehlikeye gireceği çok açıkça görülmesine rağmen kamuoyunda muhalif seslerin susturulmaya çalışılması hükümetiniz tarafından daha mı önemli görülmektedir?” diye sorduğunu...

İSTANBUL Yerel Gazeteciler Derneği’nin (İYGAD) düzenlediği; haber, sayfa düzeni, fotoğraf, röportaj, köşe yazısı, internet haber sitesi, gelecek vaat eden gazeteci adayı ve onur ödülü olmak üzere sekiz dalda ödülün verileceği, ‘2015 Yılının Zirvedekileri’ ödül töreninin 22 Ekim Cumartesi 13.00’te Beykent Kaya Milenyum AVM’de yapılacağını...

‘TÜRK Masal Dünyası ve Doğumunun 100. Yılında Oğuz Tansel Uluslararası Sempozyumu’nun bugün ve yarın ODTÜ Kültür Kongre Merkezi A Salonu’nda yapılacağını...

İSTANBUL Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından gerçekleştirilen; 13 ülkeden tasarımcı, mimar, sanatçı, tarihçi, arkeolog, nörolog ve bilim insanının 70’in üzerindeki projesinin 5 farklı mekânda sergileneceği ‘3. İstanbul Tasarım Bienali’nin kapılarının ziyaretçilerine ücretsiz açılacağını...


YENİ KİTAPLAR (2)
LÜTFİYE Aydın, ‘Dehanın Sesi ‘Ölümünün 100. Yılında Tamburi Cemil Bey’in Romanı’ (Remzi Kitabevi) için “Bu kitap elbette ne biyografi ne tarih ne de bir müzik kitabı; alışılmışın dışında bir roman yalnızca” diyor. Cengiz Özakıncı ‘Dil ve Din/Dünden Bugüne Türklerde/Kur’an’ı Doğru Anlamak’ta (Otopsi), bize doğruları anlatıyor. Öner Ciravoğlu’nun ‘Bitmeyen Yüzyıl’ (yasakmeyve) 68 kuşağının bir bireyi olarak acıların ve hüznün dilini arka bahçelerin el değmemiş korusuna tanıklık ediyor. James Baar, ‘Kırmızı Çizgi-Paylaşılamayan Toprakların Yakın Tarihi’ (Pegasus), Ortadoğu’da Britanya ve Fransa’nın hâkimiyeti mücadelesini anlatıyor. Ercan Çitlioğlu’nun Destek Yayınları’ndan çıkan ‘Üçgen-CIA, KGB, Türkiye Üçgeninde Bir Dönemin Karanlık Yol Hikâyesi’ kitabında 1980 darbesine uzanan karanlık ve kanlı bir yolun açıkta kalan kimi taşlarını bu defa gerçekliklere dayalı bir roman kurgusu ile o dönemleri yaşamayanlara anlatıyor.


KENTSEL DÖNÜŞÜMDE KİRA YARDIMI NASIL ALINABİLİR
KENTSEL dönüşümle ilgili kira yardımı alamadığını bildiren Sevil Gökay Silahlıoğlu’nun Kadıköy Belediyesi’ne herhangi bir resmi başvurusu olmadığını bildiren belediyenin medya iletişim danışmanı Leyla Alp “Kira yardımı ile ilgili prosedür Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün ‘Kira Yardımı Uygulamaları Kılavuzu’na göre yapılmaktadır” dedi ve şu bilgiyi verdi. “Söz konusu kılavuzda, malikin riskli olarak tespit edilen yapıda ikamet ettiğine ve riskli olarak tespit edilen yapıyı tahliye ettiğine dair eski ve yeni adresini gösteren İl/İlçe Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü’nden alınacak, imzalı ve mühürlü adres bilgileri raporu istenmekte ve bina riskli yapı kimlik numarasını aldığı tarihte binada mutlaka oturuyor olma şartı aranmaktadır.”


GÜNÜN SÖZÜ
“Cahil insan, bilmeyen değildir, bilmek istemeyendir.” / Platon

Yazarın Tüm Yazıları