Bursa’nın seçimi

Haberin Devamı

ÖNÜMÜZDEKİ yıl yapımı tamamlanacak olan İstanbul-Bursa-İzmir otoyolu ile İstanbul’a bir semti kadar yakın olacak Bursa’da 7 Haziran seçimleri hazırlıkları eski seçim dönemlerindeki renk ve hareketlilikten yoksun biçimde devam ediyor. Listelerin belirlendiği dönemdeki hareketlilik, adayların açıklanmasının ardından hızını kaybettiği izlenimi veriyor. Bursa’yı mercek altına alalım.
AKP listesinde, geçen dönem seçilen 11 milletvekilinden Önder Matlı 7, Hakan Çavuşoğlu 6, İsmet Su 5 ve Hüseyin Şahin de 4. sıradan aday gösterildi.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Edirne’den Bursa 1. sıraya konuldu. 2. sırada Av. Emine Yavuz Gözgeç yer aldı. Yine Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yakın arkadaşı olan 2011-2014 yılları arasında Türkiye’nin Somali Büyükelçisi olarak görev yapan Cemalettin Kani Torun aday listesinin 3. sırasına yerleştirildi. Seçilirse TBMM’nin en renkli milletvekillerinden biri olacak engelli aday Bennur Karaburun ise AKP listesinin 9. sırasında yer buldu. Bursa Milletvekili Canan Candemir Çelik ise Gaziantep’ten aday gösterildi. AKP, Bursa’da hem liste tercihleri hem de muhalefetin açıkladığı ekonomik vaatlere karşı mücadele ediyor. Müezzinoğlu ve 6. sırada yer alan Hakan Çavuşoğlu’nun Batı Trakya kökenli olması, listede Bulgaristan’dan göç eden soydaş kökenli aday bulunmaması ilk tartışma konusuydu. Bunun yanı sıra Bursa’nın dağ ilçeleri olan Orhaneli, Harmancık, Keles ve Büyükorhan’dan bir ismin yer almaması liste eleştirileri arasında yer alıyor. Bu konuya bir parantez açmak gerekiyor. Çünkü CHP’nin 4. sırasında yer alan Erkan Aydın, dağ ilçelerinden ve geçen yerel seçimlerde Osmangazi’de AKP’yi en çok zorlayan isim oldu. Yine dağ ilçelerinden eski Vali Kadir Koçdemir de MHP’nin ikinci sırasında yer alıyor. Koçdemir de MHP’den Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı döneminde partisinin oy oranını beklenin üzerinde arttırdı. Hem MHP’de hem CHP’de dağ ilçelerinden adayın bulunmasının etki alanı sadece bu ilçelerle sınırlı değil, çünkü merkez Osmangazi ilçesi dağ yöresinden geçen büyük bir nüfus barındırıyor.
AKP’nin geçen yerel seçimlerde Ağrılı adayla seçimi kazandığı merkez Yıldırım’da milletvekili aday listesinde doğu kökenli aday bulunmaması tepkilere yol açtı. Bu tercihin barajı aşması halinde HDP’nin işine yarayacağı şeklinde değerlendiriliyor.
CHP’de önseçim sonuçları listelere aynen yansıdı. Geçen dönem 5 milletvekili çıkan Bursa’da son dakikaya kadar konuşulan kontenjan beklentileri ise gerçekleşmedi. Listenin 1. sırasında Prof. Dr. Lale Karabıyık, 2. sırada Dr. Ceyhun İrgil, 3. sırada Orhan Sarıbal, 4. sırada Erkan Aydın, 5. sırada da Nurhayat Altaca Kayışoğlu yer aldı. Eski vekillerden sadece İlhan Demiröz önseçime girdi ancak o da listelerde kendine yer bulamadı. Sena Kaleli, Aykan Erdemir, Turhan Tayan ve Kemal Ekinci ise önseçime girmedi.
CHP, lider ve genel merkez eksenli politika ile seçmene ulaşma yolunu seçti ve özellikle örgüt üzerinde sinerji yarattı. Ayrıca adaylardan çoğunun STK’lardaki geçmişlerinin etkili olması bekleniyor.
MHP’de ise geçen dönem milletvekili ve partinin Genel Sekreteri İsmet Büyükataman listenin 1. sırasında yer alırken, 29 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde Bursa büyükşehir belediye başkan adayı Kadir Koçdemir 2. sırada yer aldı. Eski il başkanlarından Tevfik Topçu 3. sırada yer alırken, onu Fevzi Zırhlıoğlu, Fikret Fidan izledi. Devlet Bahçeli’nin danışmanı Prof. Dr. Çetin Elmas’ın 10. sırada; Bursa’da Türk Kamu-Sen’de başkanlık yaptığı dönemde etkinliği bilinen Selçuk Türkoğlu’nun 8. sıradan aday gösterilmesi sürpriz olarak değerlendirildi.
Bursa’yı yazmaya devam edeceğiz.

Haberin Devamı


Görmez ‘Aracı iade ettim’ demek yeterli olmuyor

Haberin Devamı

DİYANET İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in “Lüks makam aracını iade edeceğiz” açıklamasını hayretle izliyorum. 28 yıl devlette, ikmal, tedarik, satın alma, bakım ve lojistik işlerinde görev yaptım. DMO üzerinden yapılan bir alımda ödenek önce DMO’ya aktarılır, DMO ilgili firmaya sipariş verir, firmanın malı teslim etmesiyle birlikte DMO ödemeyi o firmaya yapar. Burada anladığım kadarıyla, mal teslim alınmış ve ödeme yapılmıştır. Dolayısıyla, o araç artık devlet malıdır. Devlet malının nasıl elden çıkarılacağı da mevzuatla belirlenmiştir. Öyle “İade ediyorum” demekle elden çıkarılmaz. Sanırım DİB o aracı devletin başka bir birimine verecek, o başka birimde kullanılacaktır. Yani o araç devlette kalacaktır. DİB’den daha sağlıklı ve doyurucu bir açıklama yapmasını beklerdim. Ben “İade ediyoruz” açıklamasını gerçekçi bulmadığımı ifade etmek istiyorum.
İbrahim DUMAN

Haberin Devamı


Yemin ve tarafsızlık


CUMHURBAŞKANI’nın göreve başlama şartı; ‘yemin’...
Cumhurbaşkanı, ‘namusu ve şerefi’ üzerine, ‘tarafsız’ olacağına dair yemin etti.
Yemin, ‘kanuni şart’.
Şu an, ‘tarafsız’ davranmıyor. Namus ve şerefinden şüphe etmeyeceğimize göre, demek ki, yemin ederken tek ayağını kaldırdı ki bu yemin geçerli olmasın!..
Yemin geçerli değilse, cumhurbaşkanlığı görevine başlayamaz. Bu durumda, cumhurbaşkanı kabul edilir mi?
Anayasa’nın 105. maddesinden ziyade bunun bir suç teşkil edip etmediği savcıların takdirindedir. Hukukçu bir okurumuzun yorumu bu.

‘Üç Fidan’ın idam gecesi

ANADOLU halk geleneğinde 6 Mayıs Hıdırellez’dir. Sevenlerin, özlem çekenlerin kavuşma günüdür.
Yarın 7 Mayıs... Üç Fidan’ın idam gecesinin tarihi tanığıyla konuştum. Ve ‘Yangın Yeriydi Yurdum’ kitabımın 3. baskısında yer verdik.
3. baskı yeni çıktı. Orada bu anıyı yazdım. Herkesin merakıdır, neden mezarların arasında başka mezarlar var!...
Bu hikâyenin geniş kitlelere duyurulmasını istemek için hatırlattım. Yaşar SEYMAN?

Yazarın Tüm Yazıları