Borçlar CHP’ye alacaklar AKP’ye

Kapatılan İl Özel İdare gayrimenkulleri ‘paylaştırılıyor’.

Haberin Devamı

CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, ‘bütünşehir’ uygulaması kapsamında kapanan belde belediyeleri ile il özel idarelerinin mal, alacak ve borçlarının belediyelere devri aşamasında, CHP’li belediyelere borçların verilip, mal ve alacakların verilmemesine tepki gösterdi. Acar, İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede; kapanan kurumların mal, alacak ve borçlarının bir bütün olarak belediyelere devredilmesi gerekirken CHP’li belediyelere yalnızca borçların devredildiğini belirterek, “Borçlar, CHP’li belediyelere yıkılırken, mal ve alacaklar AKP’li belediyelere devredilmektedir. Adaletsiz ve hukuka aykırı bir uygulama ile CHP’li belediyelerin eli kolu bağlanmakta, borca batık ve yatırım yapamaz duruma düşürülmek istenmektedir” dedi.
Acar önergesinde; “Borçların devredildiği, mal ve alacaklarının devredilmediği belediyelerde belediye başkanlarının seçildiği partilere göre dağılımı nedir? Hangi büyükşehirlerde, mal, alacak ve borçların tümü devredilmemiştir? Aydın, Eskişehir, Hatay, İzmir, Muğla ve Tekirdağ Büyükşehir belediyeleri, söz konusu düzenlemenin ardından il özel idarelerinden ne kadar borç, ne kadar mal ve alacak devralmıştır? Diğer büyükşehir belediyelerinin devir aldıkları mal, alacak ve borç miktarı nedir” diye sordu.

DİĞER İLLERDE DURUM NE

İzmir Valisi Mustafa Toprak, yasa gereği İzmir’in 4.5 milyar lirayı bulan mal varlığının Maliye Hazinesi’ne devredildiğini açıklarken Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, “Bunlar kentin yerel yönetiminin malıdır” diyerek tüm malları, hatta makam odasını bile Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne devretti. Turhan, devrettiği binaların altında kalan dükkânları da boşaltarak Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne ek gelir kaynağı yarattı.
Balıkesir’dekine benzer bir uygulama Trabzon’da yaşandı. Bir dönem İzmir’de de vali yardımcılığı yapmış Trabzon Vali Yardımcısı Şükrü Kara, Trabzon Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen taşınmazlardan bazılarını açıkladı: “Trabzon Büyükşehir Belediyesi’ne özel idare araç şantiyesi, hizmet binası, meclis idare binası, HES’e ait 15 milyon değerinde bir iştirak, Yaylakent gibi belediyenin çalışma yapacağı yerler verdik. Bazılarının tapusu da verildi.”
Denizli Valiliği de kapatılan İl Özel İdaresi’nin 600 milyon lirayı bulduğu tahmin edilen taşınır ve taşınmazlarının büyük bölümünü Büyükşehir Belediyesi’ne devretti. (Denizli İl Özel İdaresi ile kapanan belde belediyelerin bina, arsa, araç gibi taşınır taşınmaz mal varlıklarının toplamının 1 milyar lira olduğu tahmin ediliyor.) Komisyon, kapatılan beldelerin taşınır-taşınmaz mal varlıklarını da ilçelere aktardı. Buradaki bir diğer ilginç nokta, paylaşım kararının
30 Mart seçimleri beklenmeden, 20 Şubat’ta verilmiş olması.

CHP’Lİ BELEDİYEYE YOK

Mal paylaşımında Denizli Büyükşehir Belediyesi’ne bonkör davranan komisyon, CHP’li Buldan Belediyesi’ne aynı bonkörlüğü göstermedi. Buldan Belediyesi, sınırları içinde kalan değerli taşınmazların Büyükşehir Belediyesi’ne verildiğini öne sürerek İdare Mahkemesi’ne yürütmenin durdurulması için itirazda bulundu. Davalı Denizli Büyükşehir Belediyesi ile Denizli Valiliği’nin “6360 sayılı Kanun’un geçici 1/3 maddesi gereği taşınmazlarının kamu yararı gözetilerek Büyükşehir’e verildiğini” söyleyerek yaptıkları savunma sonrası, mahkeme Buldan Belediyesi’nin itirazını reddetti.

Haberin Devamı


Kim doğru söylüyor

Haberin Devamı

Bakan mı, İSKİ mi

İSTANBUL’un su durumu ile ilgili olarak gösterdiğiniz hassasiyeti göz önünde tutarak sizi ve mümkün olursa okuyucularınızı birkaç konuda bilgilendirmek isterim.
2 ve 3 Ağustos günleri İstanbul ve çevresine yağan sağanak yağmur ne kadar su sağlamıştır?
Orman ve Su İşleri Bakanı’nın Hatay’da yaptığı açıklamalara göre 25-30 milyon metreküp.
İSKİ’nin yaptığı açıklamaya göre İstanbul’un 10 günlük su ihtiyacı karşılanmıştır.
Gerçek: İSKİ resmi verilerine göre barajlara gelen su miktarı 7.8-8.0 milyon metreküptür.
Yağışlardan İstanbul’un 3 (üç) günlük su ihtiyacı karşılanmıştır.
2 Ağustos günü 161.482 milyon metreküp olan barajlardaki su miktarı 6 Ağustos günü 160.453 milyon metreküpe düşmüştür.
2014 yılında yaşadığımız kuraklık İstanbul ve çevresi ile sınırlı değildir. Tüm Türkiye kurak bir yıl geçirmektedir.
Büyük bir olasılıkla 2015 yılında da tüm ülkede benzer bir kuraklık yaşanacaktır.
Dolayısıyla bölgesel önlemler değil tüm Türkiye’yi kapsayacak önlemler alınmalıdır.
Türkiye gerçekte su fakiri bir ülkedir. Küresel iklim değişikliği ve hızlı nüfus artışı sebebiyle yakın ve orta vadeli su planlaması yapılmalıdır.
Bu planlama bir havzadan diğerine su nakli şeklinde değil genel bir su kullanım planlaması şeklinde olmalıdır.
Örnek: İstanbul için en kısa zamanda denizden tatlı su temini için yüksek kapasiteli reverse ozmos sistemi kurulmalıdır.
Türkiye’de kullanılan suyun % 75’i tarımsal sulamadadır. Tarımda kullanılan suyun % 85’i yüzey sulaması, % 12’si yağmurlama ve % 3’ü damla sulamadır.
Tarım sulamasında hızla damla sulaması veya yağmurlama yöntemlerine geçilmelidir.
Eski İSKİ Genel Müdürü Ergun GÖKNEL

Haberin Devamı


BİLİYOR MUSUNUZ

ADANA Seyhan Müftüsü Halil Uzun’un, şarkıcı Murat Göğebakan’ın cenazesinde konuşma yapmak isteyen Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’i “Yeri değil” diye uyardığı için sürülmesi üzerine CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes’in, Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler’e yönelttiği soru önergesinde; “Uzun’un tayin kararı ne zaman alınmıştır? Cenaze töreninin siyasi bir şova dönmesini engelleyen müftünün bu nedenle tayin edilmesini doğru buluyor musunuz? Bundan sonra cenaze törenlerinde iktidar mensuplarının konuşma yapmasını sağlayıp sağlamadığına göre mi müftülerin ve din görevlilerinin görev yerleri belirlenecektir?” diye sorduğunu...
TÜKETİCİ Hakları Derneği’nin 40’tan fazla temel gıda maddesinde tüketicilerin 2014 Temmuz’unda, 2013 Temmuz’una göre satın alma gücünün ne kadar düştüğü bilgisi üzerine bugün saat 11.30’da Kızılay Güven Park’ta bir basın toplantısı yapacağını...

Haberin Devamı


Üniversiteler ‘Su Yönetimi’ bölümü açmalı

ÜLKEMİZ kendisine yeten tarım ülkesi iken buğday, mercimek ithal eder hale geldi. Üç yıl önce Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi bir panel yaptı. Konu ‘suya az ihtiyaç duyan buğday tohumlarının tanıtılması’ idi. Suyumuz bol değil aslında Türkiye su fakiri bir ülkedir. Şimdilik yaz aylarında Trakyalı üretici için çeltik suyu olarak ara ara Bulgaristan’dan su ithal ettiğimizde olur. Nüfusu azalmasına rağmen Istranca sularını toplayan yabancı firmalar İstanbul’u besleyecek barajlara su satma hayali peşindedir.
Su meselesi hayati bir konudur. Özelleştirmeden önce üniversitelerimizde su işletme mühendislik bölümleri açmalıyız da; kim planlayacak, kim palazlanacak. Karadeniz komşumuz Ukrayna sırf su konusunda Rivne Water Managment Üniversity’yi kurmuş, her şey su üzerine.
Unutmayalım, dünya bir su ve buğday savaşlarına gebedir. Çin tarım bakanını Milli Güvenlik Kurulu üyesi yapmıştır.
Eski ANAP Milletvekili Yalçın KOÇAK

Yazarın Tüm Yazıları