Adalet mülkün temeli midir yoksa ‘ayak bağı’ mıdır?

UZMAN hukukçu okurumuz diyor ki: Bir mahkemenin verdiği karar; yanlış, menfaat karşılığı veya siyasi baskı neticesi bile olsa, hukuken geçerlidir.

Haberin Devamı

Ancak bir üst merciye itiraz edilebilir.
O makam, kararı doğru bulursa onaylar, yanlış bulursa bozar. Bozduğu andan itibaren dosya iade edilir.
Ancak, ‘kişi hürriyeti’ ile ilgili bir durum söz konusu ise, derhal tatbik edilir.
Alt mahkemenin bu kararı açık bir şekilde, yukarıda belirttiğimiz gibi hukuk dışı alması durumunda bile, karar üst mahkeme tarafından bozuluncaya kadar geçerlidir. Unutulmaması gerekir ki, karar hangi sebeple alınmış olursa olsun, hukuka uygun da olabilir. Bu kararın hukuka uygun olup olmadığına, ancak üst mahkeme karar verebilir.
Eğer bir hukuksuzluk görüyorsa, hâkimin cezalandırılması için harekete geçer. Ama bu, kararın geçerliliğine tesir etmez.
Ayrıca, bir kararın ‘yok hükmünde’ addedilebilmesi için, davanın yargı dışında karar bağlanması gerekir.
Mevzu bundan ibarettir.”

Haberin Devamı


YARGIDA BAŞKANLIK SİSTEMİ


“YARGININ
hiçbir dönem bağımsız olmadığı ülkemizde hukukun temel ilkeleri ortadan kalkmış, yargı, kurumsal düzeyde başkanlık hayali gören Tayyip Erdoğan’a bağlanmıştır” açıklamasını yapan ‘Adalet İçin Hukukçular’ örgütü, AKP-Cemaat koalisyonun iç hesaplaşmalarını yargı üzerinden gerçekleştirmeye çalıştıklarına dikkat çekti ve şöyle dedi:
“Bugün yargı, AKP’nin ve Tayyip Erdoğan’ın suçlarını örtmek için çırpınmakta, çırpındıkça batmaktadır. Tüm kamuoyuna belirtmek isteriz ki, AKP ve onun kurucusu Cumhurbaşkanı’nın suç dosyası hayli kabarmıştır. Ülke ve yargı kaybettiği nefesi geri alacaktır. AKP bugünlerden daha fazla kaçamayacaktır.
Buna izin vermeyeceğiz.”

ATATÜRK GÖRMÜŞ


- “Efendiler...
Biz tekke ve zaviyeleri din düşmanı olduğumuz için değil, din ve devlet düşmanı oldukları için, Selçuklu’yu ve Osmanlı’yı bu yüzden batırdıkları için yasakladık.
Çok değil, yüz yıla kalmadan eğer bu sözlerime dikkat etmezseniz göreceksiniz ki, bazı kişiler, bazı cemaatler bir araya gelerek bizlerin din düşmanı olduklarımızı öne sürecek, sizlerin oyunu alarak başa geçecek ama sıra devleti bölüşmeye geldiklerinde birbirine düşeceklerdir.
Ayrıca unutmayın ki, o gün geldiğinde her bir taraf diğerlerini dinsizlikle suçlamaktan geri kalmayacaktır!”
Mustafa Kemal Atatürk
(17 Aralık 1927/Ankara)

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ ?

- KONYA Milletvekili Atilla Kart’ın, “Kanunsuz emir ve talimatlarla anayasal suç işletenler” konusunda “YSK’nın 12. Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili seçim sonuçlarını, Anayasa’nın açık ve amir hükmüne rağmen 15 Ağustos 2014 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlamayan, Resmi Gazete’yi tatile çıkaran Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürü hakkında, yine Başbakanlık tarafından tesis olunan “soruşturma izni verilmemesine” dair işleme karşı; Danıştay ilgili dairesi nezdinde tarafımızdan bir dilekçe ile itirazda bulunulmuştur. Anayasal sistemi askıya alan, fiilen ‘Anayasal Darbe’ anlamına gelen bu ve benzeri işlemlere karşı; hukuk ve siyaset yoluyla ve kararlılıkla mücadele edilmesi gereğini yeri gelmişken bir kez daha ifade ediyorum” açıklamasını yaptığını...
- KIRKLARELİ Üniversitesi Lüleburgaz Meslek Yüksekokulu’nda öğretim görevlisi olan M.Ö. ve Y.Ş. haklarında ‘rüşvet almak ve vermek’ iddiasıyla yapılan yargılamada Lüleburgaz 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nin görevsizlik kararı vererek dosyayı Kırklareli Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdiğini...
- ODTÜ Mezunlar Derneği’nin, HDP heyetinden sonra Okan Konuralp’ın ‘kolaylaştırıcılığı’nda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu cuma günü 18.00’de Vişnelik’te ağırlayacağını...

Haberin Devamı


Dolambaçlı yollardan medet umanlara...

BİRKAÇ günden beri yaşanan hukuk krizinde gelinen nokta ilginçtir. Toplumun saygın insanlarına ve orduya kumpas olduğu açığa çıkan Ergenekon ve Balyoz davalarında tahliye kararı veren vicdanlı ve yetkili yargıçları özel yaşamlarına kadar takibe alıp, hedef yapan ve linç kampanyaları yürütenler kimlerdi? Kimler, bir dönem sahte delillerle suç üreterek yüzlerce insanın mağdur edilmesine sebep oldular? Bu anlamda yaşanan hukuksuzlukları ve terörü alkışlayanların, bugün yetkisiz mahkemelerden dolambaçlı yollarla alınan yanlış kararlardan medet ummaları, hukuk aramaları ibretlik bir durumdur. Demek ki, adaletli hukuka ve vicdanlı, bağımsız yargıya herkesin ihtiyacı var.
Ahmet ERSİN

Yazarın Tüm Yazıları