Yerli 4G ülkemizin milyar dolarlarını tasarruf ettirecek

Haberin Devamı

Yerli 4G ülkemizin milyar dolarlarını tasarruf ettirecek


NETAŞ, mobil iletişimde 4G teknolojisine dönük çalışmaya hazırlandığı günlerde şöyle tavsiyeler aldı:
- 4G teknolojisi için dünya devleri sizden önde. Siz 4G ile uğraşmak yerine doğrudan 5G’ye hazırlanın.
CEO Müjdat Altay liderliğindeki Netaş ekibi, bu tavsiyeleri yabana atmayıp, durumu inceledi, şu kanıya vardı:
- 4G, önümüzdeki 20 yıl aktif olacak. Daha da önemlisi, 5G, 4G’nin üzerine inşa edilecek.
Altay, o günleri aktarıp ekledi:
- Dünya ile eş zamanlı olarak 4G’yi geliştirdik.
Altay ve Danışmanı Banu Tesal’la buluştuğumuzda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan henüz, “Bırakın 4G’yi, doğrudan 5G’ye geçin” yönündeki “tavsiyesi”ni henüz ortaya koymamıştı. Araya başka işler girdi, Altay’la sohbeti yazıya dökemedim. Erdoğan’ın “tavsiyesi” üzerine sordum:
- Bir ay kadar önce sizinle buluştuğumuzda, yerli 4G’nin önemine değinmiştiniz. Son günlerdeki tartışmalar bakış açınızı değiştirdi mi?
- Değiştirmedi. Biz 4G’yi, 3G lisanslarının verildiği tarihte geliştirmeye başlamıştık. Çalışmalarımız ULAK projesi ile hızlandı. Geldiğimiz nokta 7 yıllık bir Ar-Ge’nin sonucu. 4G önümüzdeki 20 yıl kullanımda olacak. Dolayısıyla yerli bir ürünün ülkemize sağlayacağı döviz tasarrufu milyar dolarlar düzeyinde olacak.
ULAK projesinde Aselsan ve Argela ile birlikte çalıştıklarını vurguladı:
- ULAK kapsamında dünyayla eşzamanlı geliştirdiğimiz baz istasyonu 4G LTE Advance - Sürüm 11, yazılımdan donanıma kadar tümüyle Türk mühendisleri tarafından tasarlanıyor ve nihayetinde 5G olarak sonuçlanacak. 4G’ye hakim olmadan 5G tasarlamak mümkün değil. Bu doğrultuda Türkiye’nin, yerli 5G geliştirecek mühendislere, deneyim ve yeteneğe sahip olduğunu güvenle ifade edebiliriz.
Ardından 4G-5G konusunda uzman Netaş İcra Kurulu Üyesi Ahmet Hamdi Atalay’dan aldığı bilgi notunu paylaştı:
- 3G’nin teknolojik temeli CDMA’dır. Buna karşılık 4G, OFDM modülasyonu ile uçtan uca IP (full IP) sunuyor. Dolayısıyla 3G’ye göre 4G bir teknolojik ilerlemeden ziyade bir “Evrim” niteliğindedir. Bu niteliği ile 4G, gelecek mobil teknolojiler (5G) için de bir altyapı oluşturuyor.
Atalay, 5G’nin 4G gibi temel bir teknoloji “evrimi” getirmeyeceğini savundu:
- 5G daha ziyade uygulamada olan teknolojilerin bir arada, verimli ve uyumlu kullanılmasını sağlayacak teknolojik ilerlemeyi ifade ediyor.
2G’nin bile az da olsa varlığını sürdürdüğüne işaret etti:
- Mobil haberleşmede 10 yılda bir yeni jenerasyon geliştiriliyor. Her jenerasyon ortalama 20 yıl hizmet sunuyor. 1990’ların başında devreye giren 2G (GSM) az da olsa varlığını sürdürüyor. 2005’lerde devreye giren 3G’nin 10 yıl daha kullanılacağı biliniyor. 2015’te pazara giren 4G’nin de 2030’lara kadar varlığını sürdürmesi bekleniyor. 2015’te araştırma ve standartları oluşturulmaya başlanan 5G’nin ise 2025’den itibaren de pazara girmesi planlanıyor.
Yerli 4G’yi dünyayla eş zamanlı geliştirenlere kulak vermekte yarar var...

Haberin Devamı

Haberin Devamı

Maden kazaları için ‘erken uyarı’ geliyor


NETAŞ
CEO’su Müjdat Altay, yeni teknolojileri anlatırken, Soma ve Ermenek maden facilarını anımsattı:
- Avrupa Birliği (AB) fonlarıyla desteklenen, “Yer Altı Çalışma Ortamlarında Güvenlik Yönetimi-Kazaların Önlenmesi, Konum Belirleme ve Acil Durum Ekiplerinin Yönlendirilmesi” projesinde konsorsiyum lideriyiz. Proje, yeraltında kaza risklerinin değerlendirilmesi, iş kazalarının önlenmesi, kaza anında konum takibi ve kurtarma ekiplerinin yönlendirilmesi gibi alanları içeriyor.
Proje ortaklarına işaret etti:
- Fraunhofer IIS, Nesta Elektronik, Korgun Yazılım, Bahçeşehir Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi proje ortakları arasında. Ayrıca Siemens ve VTT (Finlandiya) ile de görüşülüyor.
Proje bedelinin 5 milyon Euro olduğunu kaydetti:
- Geliştirilecek sistemle işçilerin sağlık durumu izlenecek. Patlama, sel, gaz sızıntısı gibi tehditler uzaktan algılanabilecek. Maden, tünel, metro kazalarını önlemek için erken alarm sistemi oluşacak. Yeraltı haberleşmesi güçlendirilecek.

Yazarın Tüm Yazıları