Suriye ve seçim endişesi var ama Türkiye’siz olmaz

DLA PIPER adlı İngiltere merkezli global hukuk ofisinde CEO’luk koltuğuna oturmaya hazırlanan yönetici ortak Simon Levine, Four Seasons Bosphorus Hotel’in terasından Boğaz’ı izlerken avukatlığa ilk başladığı günleri anımsadı:

Haberin Devamı

Suriye ve seçim endişesi var ama Türkiye’siz olmaz

- Avukatlığa yeni başladığım günlerde ilk müşterim Beatles Grubu’ydu. Zamanla müzikten futbola, medyadan teknolojiye uzanan alanlarda hizmet veren bir hukuk ofisine dönüştük. 10 yıl önce de 50 avukatla birlikte DLA Piper’la birleştik.
30’u aşkın ülkede 79 ofislerinin bulunduğunu belirtti:
- 2013 ciromuz 2 milyar 481 milyon dolar. Bu ciroyla dünyada ilk sıradayız.
YükselKarkınKüçük (YKK) Avukatlık Ortaklığı’nın iki ortağı Cüneyt Yüksel ve Murat Karkın’a döndü:
- 2010’da Türkiye’ye YKK ile işbirliği yaparak girdik. Normalde bir başka ülkede 5 yılda ulaşabileceğimiz müşteri portföyüne ilk yıldan itibaren uzandık. Bu da ortaklarımız sayesinde oldu.
Global düzeyde iş yapan hukuk ofislerinin Türkiye’de mutlaka bulunması gerektiğine işaret etti:
- Biz de bunun gereğini yaptık.
Ardından Türkiye’nin hukuk altyapısına girdi:
- Türkiye’de aşırı regüle bir ortam var. Bu durum uluslararası hukuk ofisleri ve yatırımcıların cesaretini kırıyor. Bu ortam, uluslararası hukuk ofislerinin Türkiye’ye mutlaka yerel ortakla girmesini zorunlu kılıyor.
İngiltere’yi örnek gösterdi:
- Londra’da bir avukatlık ofisi açmak, Türkiye’dekine göre daha kolaydır.
En temel kriterin “hukukun üstünlüğü” olduğunu anımsattı:
- Hukukun üstünlüğünü, iş yapma kültürünü özümsemek önemli.
Hukukta “öngörülebilirlik” sağlayan altyapının önemine değindi:
- Bir dava gündeme geldiğinde nasıl sonuçlanacağını üç aşağı beş yukarı kestirebilmeniz gerekir. Bu da yasalarla sağlanır.
ABD’den Avrupa’ya uluslararası yatırımcı müvekkillerinin uzun dönemde mutlaka Türkiye’de bulunmak, iş yapmak istediğine dikkat çekti:
- Ancak, kısa vadede Suriye’deki gelişmeler ve Türkiye’deki seçim gündemi yatırımcıda endişe yaratıyor. Bunu doğal karşılamak gerekir.
- Kısa vadeden kastınız nedir?
- Bir yıllık dönem. En azından 2015’deki genel seçimlerin tamamlanması beklenir.
Seçimin yarattığı “bekleme” döneminin sadece Türkiye’ye özgü olmadığını vurguladı:
- İngiltere’de Mayıs 2015’te genel seçim olacak. Seçim belirsizliği İngiltere için de geçerli. Ancak, seçim ortamının yarattığı endişenin dozu ülkeden ülkeye değişir.
- Uzun vade için ölçünüz nedir?
- 5-10 yıllık bir süredir. Tekrar ediyorum, biz de, müvekkilimiz uluslararası şirketler de uzun vadede Türkiye’siz olmayacağını düşünüyoruz.
Levine, bir tarafta kimilerini “pes” ettirecek düzeydeki regülasyonlar, diğer tarafta “öngörü” yapmaya izin vermeyen hukuk altyapısından yakınıyor...
Yine de “uzun vadede Türkiye” diyor...
Bu durumda Türkiye’nin “uzun vade”ye oynaması gerekiyor...

Haberin Devamı

Demokrasi ve hukukun üstünlüğüne bakarız

Haberin Devamı

TÜRKİYE’de YKK Avukatlık Ortaklığı’yla işbirliği bulunan DLA Piper’in CEO’su Simon Levine’e 17 Aralık operasyonu ve sonrasını sordum:
- Türkiye’de 17 Aralık 2013’te gündeme gelen operasyonlarla birlikte HSYK Yasası yeniden değiştirildi. Çok sayıda hakim ve savcı yerinden oynadı. Siz bu gelişmeleri nasıl yorumladınız?
- Sadece medyada yer alan haberlerden izlediğim konuda yorum yapmam doğru olmaz. Yerel ortğımız gelişmeleri aktardı. Bizim için önemli olan demokrasi ve hukukun üstünlüğüdür. Yaşananlardan dolayı müvekkillerimiz bir sorun yaşamış mıdır ona bakarız.

Şirket alım-satımı ve evlilikleri büyük işimiz


YKK Avukatlık Ofisi yönetici ortağı Cüneyt Yüksel, kadrolarında 110 avukatın görev yaptığını belirtti:
- Başta şirket alım-satımı, evlilikleri, birleşmeleri olmak üzere 9 ayrı alanda hizmet veriyoruz. Bu alanda en son KKR’nin UN Ro-Ro’yu Esas Holding ve Actera’ya devrinde “satıcı”yı temsil ettik. Türkiye’deki şirket evliliklerinin yüzde 70’inde bir şekilde biz yer alırız.

Yazarın Tüm Yazıları