Sivri bibere zam devlete 5-6 milyar lira faiz yazabiliyor

GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Capital ve Ekonomist dergilerinin geleneksel CEO Club buluşmasında perakende sektörünün önde gelen isimlerini dinledikten sonra kürsüye çıktı:

Haberin Devamı

 

- Abdullah Kiğılı, Vahap Küçük, Zafer Kurşun, Alp Önder Özpamukçu, Hulusi Belgü, Sami Kariyo ve Kazım Köseoğlu’nu dinledim. Dile getirdikleri sorunlar hızla çözülebilecek işler. Ben daha büyük sorunları gündeme getireceklerini sanıyordum.

 

Ardından iş yapma yöntemine değindi:

 

- Ortada bir sorun varsa yerinde inceleme yaparım, tüm taraflar dinlerim. Çözümü de tüm taraflardan aldığımız önerilere göre bulmaya çalışırım.
Bakanlığını ilgilendiren sebze-meyve fiyatlarından örnek verdi:

 

- Gün oluyor, bir sivri biber zammı enflasyon üzerine 0.25-0.50 puan etki yapabiliyor. Enflasyonun sebze-meyve fiyatlarının tetiklemesiyle 1-2 puan artması, devlete 5-6 milyar lira faiz yüküne yol açabiliyor. Tarım ürünleri fiyatları konusunda titizlikle çalışıyoruz.

 

Haberin Devamı

Sebze-meyve işinde tüm tarafları dinlediğini belirtti:

 

- Çiftçiye gidiyorum, “Ben kazanamıyorum” diyor. Toptancı aynı şeyi söylüyor, perakendeci de yakınıyor. Öyleyse tarladan 1 liraya çıkan domates market rafında 5 liraya nasıl yükseliyor?

 

Migros Genel Müdürü Özgür Tort, söz aldı:

 

- Sayın Bakanım, domatesin kilosunu tarladan 1.23 liraya alıyoruz. Fire, nakliye derken, raftaki fiyatı 2.5-3 liranın altına indiremiyoruz. Fiyatı aşağı çekmek için bize düşen bir görev varsa yapmaya hazırız.

 

Tüfenkci yanıt verdi:

 

- Sebze-meyvede nakliye sırasında yüzde 25-30 fire olduğunu biliyoruz. Birlikte bunu en aza indirmenin yollarını bulacağız. Örneğin, soğuk hava taşımacılığını teşvik edeceğiz. Gerekirse taşıma maliyetinin yüzde 50’sini devlet karşılayacak.

 

Haberin Devamı

Soğuk hava depoları ile paketlemede de teşvik planladıklarını kaydetti:

 

- Sebze-meyvede fire oranını yüzde 10’a indirsek, fiyatları yüzde 15-20 aşağı çekme şansı yakalarız.

 

Tort, teşekkür etti:

 

- Ne zaman isterseniz Bakanlık yetkilileri ile birlikte konu üzerinde çalışmaya hazırız.

 

Sebze-meyvede fire oranının yüzde 25-30’dan 10’a indiğini ne zaman görebileceğiz?

 

AKILLI ADAMLAR ARASINA GİRİP ‘TELEF’ OLMAYIZ

 

ALIŞVERİŞ Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü, ticari mekanların kira sözleşmelerinin Borçlar Kanunu’nda yeniden düzenlendiğini ama şu anda uygulamanın erteleme döneminde olduğunu vurguladı:


- Aslında ticari mekan kiralamanın konut kiralamaktan farkı yoktur. İki tüccar kendi arasında sözleşme yapar. Devletin bu sözleşmeye müdahil olmaması lazım.

 

Haberin Devamı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, şu mesajı verdi:

 

- Akıllı adamların arasına giren telef olur. Biz telef olmak istemeyiz. Piyasa koşullarını bozacak müdahalelerde bulunmayız.

 

GİYİM HARCAMASI 22 YILDA YARIYA İNDİ

 

LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, organize perakendenin enflasyonu aşağı çeken etkisi olduğunu savundu:

 

- 1994’te hanelerin giyim harcaması yüzde 9.5-10 dolayındaydı. Bugün yüzde 5’e indi. Bu, organize perakendenin fiyatları aşağı çekme etkisinden kaynaklanıyor. Aylık  geliri 2 bin lira olan bir aile 1994’de giyime ayda 200 lira harcıyordu. Bugün 100  liraya indi.

 

FETÖ’DEN ÜZERİNE GİDİLECEK ŞİRKETLERİN SAYISI 1000’İ GEÇMEZ

 

Haberin Devamı

GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, bir soru üzerine FETÖ’den üzerine gidilecek şirketlerin sayısı konusunda şu bilgiyi verdi:

 

- FETÖ’yle bağlantı konusunda 17-25 Aralık 2013 önemli bir tarih. O tarihten itibaren FETÖ’yle bağını koparanların üzerine gidilmez. Mali Suçları Araştırma Kurumu (MASAK) o dönemde 7-8 bin şirketi inceledi. Bugünlerdeki “7-8 bin şirkete el konulacak” söylentisi ondan kaynaklanıyor. FETÖ’yle bağlantılı üzerine gidilecek sayısı 1000’i geçmez.

 

Operasyon kapsamına giren şirketlere kayyum atandığına işaret etti:

 

- Şirketler ülkemizin varlığı. Onları yaşatmak, çalıştırmak gerekiyor.

 

BİZ AYNI  GEMİNİN MAKİNE DAİRESİNDEYİZ

 

Haberin Devamı

DERİMOD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Zaim, alışveriş merkezlerinin kira konusunda bu dönemde anlayışlı davranmamasından yakındı:

 

- Her konuşan, “Aynı gemideyiz” diyor. Evet, aynı gemideyiz ama biz makine dairesindeyiz, AVM sahipleri kaptan köşkünde. 2001 krizi sırasında AVM kiraları konusunda oturup ortak formül bulmuştuk. Bugün AVM’lerden aynı yaklaşımı göremiyoruz.

 

Bülent Tüfenkci, Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü’ye döndü:

 

- Ümit Bey sizden kira indirimi bekliyor.

 

Hulusi Belgü savunmaya geçti:

 

- 9 yılda AVM’lerdeki mağazaların cirosu yüzde 140 artmış, doların artışı yüzde 70.

 

Bakan araya girdi:

 

- İsterseniz birlikte çözüm bulmanıza yardım ederiz.

 

Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) Başkanı Zafer Kurşun noktayı koydu:

 

- Biz konuyu aramızda çözeriz Sayın Bakanım...

 

 

Yazarın Tüm Yazıları