Restorandaki tartışma 12 yılda Türk kahvesi makinesine dönüştü

Haberin Devamı

ARZUM Elektrikli Ev Aletleri’nin Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, 12 yıl kadar önce bir grup arkadaşıyla İstanbul’un ünlü mekanlarından birine akşam yemeğine gitti. Yemeğin sonunda masadakilerden bir-ikisi Türk kahvesi istedi. Garson olumsuz yanıt verdi:
- Türk kahvesi yok efendim.
Arkadaşları garsonla tartışmaya başladı. Tartışma uzayınca araya girdi:
- Garsonla tartışmayalım. Restoranın sahibi arkadaşımızla görüşelim.
Restoranın sahibine durum iletildi. Birlikte mutfağa girdiler. Restoran sahibi savunmaya geçti:
- Mutfak çok yoğun. Masaların çoğuna yemek servisi sürüyor. Ocaklarımız dolu. Başka masaların yemek servisini geciktirme pahasına size Türk kahvesi yapamayız. Şekerli, orta ve az şekerli, sade Türk kahvesi aynı anda istendiğinde, bir ocağın 4 gözünü cezveler işgal eder. Bu da yemek servisimizi aksatır.
Kolbaşı, ertesi gün Ar-Ge ekibinden Türk kahvesi için çözüm üretmelerini istedi. Ekibin ilk bulduğu çözüm elektrikli cezve oldu. Derken Arçelik Telve’yi geliştirdi:
- Elektrikli cezveyi ilk yıl 100 bin adet sattık. Bir yıl sonra Arçelik’in Telve’si çıktı ve çok başarılı oldu. Biz de işin peşini bırakmadık. Restorandaki o tartışmadan 12 yıl kadar sonra Okka’yı geliştirdik.
Okka’nın Ar-Ge’sinin 4 yıl sürdüğünü belirtti:
- Ar-Ge’ye 2 milyon dolar harcadık.
Masadaki Okka’ya dikkat çekti:
- Cezvedeki köpüğü aynen fincana dökmek kolay bir iş değil. Doğru açıyla dökmezseniz dere kenarlarındaki pislik gibi sağa sola yapışır. Okka’da kahvenin fincana döküldüğü kafa o nedenle öne doğru eğiktir.
Ardından şu teknik bilgiyi paylaştı:
- Rakım yükseldikçe suyun kaynama derecesi düşer. Örneğin İstanbul’la Hakkari arasında suyun kaynama derecesi farkı 6-7’yi bulur. Okka’ya rakıma göre kaynama derecesi ayarlayan düğme koyduk.
Elektrikli cezveden Okka’ya uzanan dönemde Türk kahvesiyle daha yakından ilgilendiğini kaydetti:
- Makineler devreye girip, pişirmek kolaylaştıkça evde, restoran ve iş ortamında Türk kahvesi tüketimi yaygınlaşmaya başladı. Arçelik-Beko’nun Telve’si 400 bin adetlik satış hacmine ulaştı. Biz yolun başındayız ve henüz 20 bin adeti geçtik. Elektrikli cezveleri de katarsak, Türk kahvesi makinesi satışı 1 milyon 55 bini buldu.
Topkapı Sarayı’ndaki Şekerbank ve TAV’la birlikte sponsorları arasında yer aldıkları “Bir Taşım Keyif” sergisini gezerken şu ayrıntıya vurgu yaptı:
- Türk kahvesi dövülerek hazırlandığı için bir çekirdekten 40 bin partikül çıkar. Diğer kahve türlerinde partikül sayısı 4 bin dolayındadır.
Dünyada yılda 100 milyon adet kahve makinesi satıldığının altını çizdi:
- Telve ve Okka gibi makineler dışa açıldıkça Türk kahvesinin de dünyaya yayılacağına inanıyorum.
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Telve’yi Arçelik’in en inovatif ürünlerinin başında sayıyor. Arzum da iddiasını Okka’yla ortaya koyuyor...
Bu makineler, Türk kahvesini dünyada da yaygınlaştıracak gibi duruyor...

Haberin Devamı


Patron 43 yıl arayla üniversite bitirdi, iş yaratma derdine düştü

Haberin Devamı

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanvekili, Öztiryakiler Grubu’nun ortaklarından Tahsin Öztiryaki, Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Makine Mühendisliği bölümünde yarım bıraktığı eğitimini 43 yıl arayla geçen hafta tamamlamış, diploma kuyruğunda bekliyordu.
YTÜ Davutpaşa Kampusü’ndeki tören salonuna girdiğimde yeni mezun genç dönem arkadaşlarına bakıp iç geçirdi:
- Sadece 5 bin genç bu yıl YTÜ’den mezun oldu. Biz bu gençlere iş yaratmak zorundayız.
Derken anons edildi:
- Bu yılın en yaşlı mezunu, bazılarınızın patronu olmaya aday Tahsin Öztiryaki...
Sahneye torunuyla birlikte çıkıp diplomasını aldı...
Bakalım birlikte mezun olduğu gençlerden kaçının iş bulmasına vesile olabilecek?

Haberin Devamı

Bu makine ‘tuzlu kahve’ de yapar mı



Restorandaki tartışma 12 yılda Türk kahvesi makinesine dönüştü

ARZUM Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, bir müşteri mektubu aldı:
- Kız isteme sırasında damat adayının kahvesine şeker yerine tuz konulur. Sizin Okka tuzlu Türk kahvesi de yapar mı?
Yanıt olumlu oldu:
- Şeker ya da tuz farketmez...

Yazarın Tüm Yazıları