Korugan’ı Ankara’da geliştirdi, ilk alıcısı Almanya’dan çıktı

ODTÜ Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Volkan Atalay ile Genel Müdür Mustafa Kızıltaş, 2.5 yıl önce New York’ta (ABD) Comodo adlı online güvenlik yazılım şirketine uğradı.

Haberin Devamı

Şirketin kurucusu, Başkan ve CEO’su Antakyalı Melih Abdulhayoğlu, karşısında ODTÜ Teknokent yöneticilerini görünce heyecanlandı:
- Ülkemde bir Ar-Ge merkezi kurmak istiyorum.
Prof. Atalay ve Kızıltaş, fırsatı kaçırmadı:
- Buyurun, bekliyoruz.
Abdulhayoğlu, çıtayı yükseğe koydu:
- ODTÜ Teknokent’te kuracağımız Ar-Ge Merkezi’nde 2 bin mühendisin çalışmasını isterim.
Kızıltaş frenledi:
- Bizim teknokentte kuracağınız merkezde 500 kişiye ulaşın yeter. Eğer işleriniz büyürse, başka teknokentlerde de merkez açar, 1500 kişiyi de oralarda istihdam edersiniz.
ABD’de Turk of America dergisini Cemil Özyurt’la birlikte çıkaran Ömer Güneş, Comodo Türkiye Genel Müdürlüğünü üstlendiği andan itibaren Abdulhayoğlu’nu Türkiye’de Ar-Ge Merkezi kurmaya çağırırken, görüşmeyi fırsat bildi. Hemen koları sıvadı:
- ODTÜ Teknokent yönetimi, Comodo’ya üniversitenin bir sınıfını ilk çalışma merkezi olarak açtı.
Abdulhayoğlu ile ilk buluşmamız 2 yıl önce İstanbul’da gerçekleşti. Daha sonra New York’ta Comodo’nun merkezine de gittim. Abdulhayoğlu, geçenlerde İstanbul’a gelince Özyurt ve Güneş eşliğinde buluştuk:
- ODTÜ Teknokent’te kurduğumuz Ar-Ge Merkezi’nde 167 mühendis çalışıyor. Teknoloji geliştirmeye de başladık. 16 patent başvurusu yapıldı, 3-4’ü çıktı.
Ankara’da geliştirilen yazılımlardan birinin “Korugan” adını verdikleri “güvenlik duvarı” olduğunu vurguladı:
- Şirketler, kurumlar bu cihazı bilgisayar sisteminin ana girişine bağlayacak. İçindeki yazılım, o şirket veya kurumun bilgi işlem sistemine saldırıyı yakalıyor.
İlk ihracat bağlantısının da kurulduğunu kaydetti:
- Korugan’ın ilk alıcısı Almanya’dan bir teknozincir oldu.
ODTÜ Teknokent’te devreye giren Siber Güvenlik Merkezi’ni anımsattı:
- Virüs saldırısını analiz edecek bir merkez yoktu. Bizim katkımızla kuruldu.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’yi ziyaretine de değindi:
- Sayın Zeybekci’ye, “Bakanlığınızın kullandığı antivirüs sitemi kimin?” diye sordum. Hemen ekibine talimat verdi. Bizim ürünleri kullanacaklar.
Sonra ekledi:
- Ben burada teknoloji, yazılım geliştirip, vergimi ödüyorum. Kamu kuruluşları yurtdışındaki rakibimin ürününü alıyor. Kamu kurumları, destek için Türkiye’de geliştirileni almalı.
Abdulhayoğlu
, Comodo’nun temelini İngiltere’de atıp, ABD’ye yerleşerek büyüttü, ODTÜ Teknokent’e de Ar-Ge Merkezi’yle damgasını vurdu...
“Türkiye’de geliştirileni alın” çağrısında haklı değil mi?

Haberin Devamı

Korugan’ı Ankara’da geliştirdi, ilk alıcısı Almanya’dan çıktı

Haberin Devamı

Online reklamda güvenlik sağlıyor


COMODO
Türkiye Genel Müdürü Ömer Güneş’le geçen hafta ODTÜ Teknokent’teki Ar-Ge Merkezi’ne gittik. Bir taraftan ilk ürünleri “Korugan”ı gösterirken, diğer taraftan yine Ankara’da geliştirilen bir başka yazılıma değindi:
- Online reklamlardan bazıları bilgisayar güvenliği açısından ciddi riskler taşıyor. Bu tür reklamlara karşı, “ad-trust” adlı bir yazılım geliştirdik. Buna ve Korugan’a TÜBİTAK’tan da destek aldık.
Reklam diye yönelen bazı virüs saldırılarını dikkate alırsak, “ad-trust” epey iş yapacak gibi görünüyor.

ODTÜ Teknokent’in ihracatı 150 milyon dolar


ODTÜ Teknokent Genel Müdürü Mustafa Kızıltaş, San Francisco’daki Silikon Vadisi’nde TEB ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’yle (TİM) birlikte açacakları merkezde son aşamaya geldiklerini belirtti:
- 2015 Ocak’ının ikinci yarısında açılışı yapabiliriz.
Teknokentin son verilerini paylaştı:
- Buradaki şirketlerin çalışan sayısı 4 bin 900’e, ihracatları da 150 milyon dolara ulaştı. Burada geliştirilip şirketlerin diğer birimlerinden gerçekleşenleri de dikkate alırsak, ODTÜ Teknokent kaynaklı ihracat
1 milyar doları buluyor.

Yazarın Tüm Yazıları