KKTC’nin ‘Türk Bank’ı neden Türkiye’de ‘TurkishBank’ kaldı

8. CUMHURBAŞKANI Turgut Özal’ın Başbakanlığı döneminde Bakanlar Kurulu gündemine bir banka başvurusu girdi:

Haberin Devamı

- KKTC’deki Türk Bankası, Türkiye’deki şubesinin aynı adı taşımasını talep ediyor.

Özal, Türk Ticaret Bankası’nın kısaltmasını anımsattı:
- Türk Ticaret Bankası, “Türkbank”ı kullanıyor. KKTC’li bankaya “Türk Bankası” izni verirsek karışıklık doğar. Onun adı “Turkish Bank” olsun.
1901 yılında Türkler’e kredi vermek üzere kurulan Lefkoşa İslam İddihar Sandığı, 1925’te aynı adla bankaya, 1943’de Lefkoşa Türk Bankası’na, 1973’te de Türk Bankası Ltd.’ye dönüştü. Kıbrıs dışında ilk şubeyi 1974’te Londra’da açtı. Bankanın hissedarları, 1979’da Akbank Beyoğlu Şubesi Müdürü Tanju Özyol’u Türk Bankası Ltd.’nin Londra şubesine transfer etti. Londra’daki başarısı, Özyol’u kısa sürede Türk Bankası’nın tepe yönetimine taşıdı.Derken hakim ortaklar hisselerini satmaya karar verdi. Özyol, “management by out” (çalışanlara satış) modeliyle hakim ortakların hisselerini 1981’de 4 yıl vadeyle devraldı. 1982’de İstanbul’da ilk şubesini açtı. 1991’de de İstanbul ve Londra’daki şubeler bankaya dönüştü. 2003’te TurkishBank Grubu’nun çatısı altındaki banka sayısı 4’e çıktı:
Türk Bankası (Kıbrıs), Turkish Bank (İngiltere), Turkish Bank A.Ş. (Türkiye), Allied Turkish Bank Ltd. (Kıbrıs).
Özyol, 4 yıl önce Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı damadı Hakan Börteçene’ye devretti. Börteçene, üst yönetimdeki diğer görevleri sırasında, “Türk Bankası” adı için bir deneme daha yaptı. Tevfik Bilgin’in başkanlığı döneminde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) başvurdu:
- Bizim KKTC’deki adımız “Türk Bankası”. Türkiye’ye ilk adım attığımızda karşımızda “Türkbank” engeli vardı. Şimdi o engel yok. Türkiye’de de “Türk Bankası” olalım.
Bilgin yanaşmadı:
- Başvuruyu geri çekin.
Börteçene, durumu Özyol’a bildirdiğinde şu tavsiye ile karşılaştı:
- Devlet kurumu ne diyorsa onu yapalım. Hem “Turkish Bank” adı da oturdu.
Böylece KKTC’nin “Türk Bankası”nın adı Türkiye’de “Turkish Bank” olarak kaldı...
Grup,  1 yatırım, 1 sigorta şirketi, şube sayıları toplam 40 olan 4 banka, 1.1 milyar dolarlık aktif, 140 milyon dolarlık özkaynak ile yoluna devam ediyor...

 

Haberin Devamı

KKTC’nin ‘Türk Bank’ı neden Türkiye’de ‘TurkishBank’ kaldı

 

Haberin Devamı


Rumların itirazını İngiltere’nin verdiği eski belge frenledi

 


KKTC’nin “Türk Bankası”, 1974’te şubeyle girdiği Londra’da 1991’de bankaya dönüşmek üzere kolları sıvadı. Kıbrıs Rum kesimi itiraz etti:
- İngiltere, KKTC’yi devlet olarak tanımış değil. Onlara İngiltere’de banka kurma izni verilemez.
Tanju Özyol ve Hakan Börteçene, 1900’lü yılların başlarında İngiltere tarafından Kıbrıs’taki bankaya verilmiş belgeleri bulup, bankacılık otoritesine sundu. Kurum, Kıbrıs Rum kesimine yanıt verdi:
- 1900’lü yılların başında “Türk Bankası”na belge vermişiz. O belgeye göre İngiltere’de de faaliyete geçebilirler.
Turkish Bank UK, 1991’den beri faaliyetini sürdürüyor. Londra’da 7’nci şubeyi açacak.

 

Haberin Devamı


Kuveytli ortakla sorun yaşadık ama şimdi aramız iyi

 

TURKISH Bank, 2006’da halka açılma kararı almışken İbrahim Dabdoub’un yönettiği National Bank of Kuwait (NBK) kapıyı çaldı:
- Bankanıza talibiz.
Turkish Bank’ın patronu Tanju Özyol sıcak bakmadı. Dabdoub ısrar edince Hakan Börteçene sordu:
- Neden bizim banka?
- Türkiye’yi bankanızla tanıyıp, sonra daha büyük işler yapmayı düşünüyoruz.
NBK, tamamı için bastırsa da, Özyol yüzde 40’tan fazlasını vermedi. Bankaya 2007’de 400 milyon dolar değer biçildi. Satış, bu değer üzerinden gerçekleşti.
Börteçene, NBK olayını Orhan Pamuk’un Somerset House’daki “Masumiyet Müzesi Sergisi”ne sponsorlukları vesilesiyle Londra’yken anlattı. Sohbete Turkish Bank’ın Yönetim Kurulu Üyeleri Ayşe Melis Börteçene ve Murat Arığ, Genel Müdür Yardımcısı Beyhan Kalafat, Turkish Yatırım Genel Müdürü Berra Doğaner, Turkish Bank UK CEO’su David Stewart ve Kıdemli Yönetici Çiğdem Beyköylü katıldı.
Börteçene, hisseleri NBK’ya 6 çarpanla sattıklarını anımsattı:
- Ortaklığın ardından  Dabdoub hisselerin tümü için bizi sıkıştırdı. Aramızda bir mücadele başladı. Dabdoub emekli olduktan sonra NBK yönetimi, “Hisselerin tümünü almak Dabdoub’un fikriydi. Ortaklıktan memnunuz” dedi. 2 yıldır NBK ile aramız iyi.

 

 

Haberin Devamı

Bankada ‘karapara müdürü’ var

 

 

TURKISH Bank Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Börteçene, İngiltere’de “azınlık bankası” gibi çalıştıklarını belirtti:
- Türk öğrenciler, iş kurmaya gelen Türkler İngiliz bankalarında hesap açmakta zorlanıyor. Onlara bankacılık sistemi kapısını biz açıyoruz. Temelde KKTC vatandaşlarına, Londra’daki Türkler’e hizmet veriyoruz.
İngiltere’deki bankanın bir birimine dikkat çekti:
- Bankamızda bir “karapara müdürü” görev yapıyor. Devletin adamı ama parasını biz ödüyoruz.
Havale işlemlerinde IŞİD tedirginliği yaşadıklarını kaydetti:
- İngilizler’in Suriye sınırındaki il ve ilçelerimize yönelik havale işlemlerini “Para IŞİD’e gidebilir” diye kabul etmiyoruz.

Yazarın Tüm Yazıları