İhracatçı, Panama’da ticaret merkezi açmak için ilk adımları attı

İSTANBUL Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Murat Akyüz, Panama City’den Colon Serbest Bölgesi’ne giden tren hareket ettikten sonra Panama Kanalı’nı işaret etti:

Haberin Devamı

- Los Angeles’a (ABD) ürünlerimizi götüren gemilerin yolu Panama Kanalı sayesinde 20 gün kısalıyor.
Sonra Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Başkanı Burak Önder’le birlikte öncülük ettikleri 26 şirketin temsilcisiyle Colon Serbest Bölgesi’ni ziyaret nedenine değindi:
- Türkiye, 4.5 milyar dolarlık ev ve mutfak eşyaları ihracatıyla dünya 6’ncısı. Sektörümüzün Panama’ya ihracatı ise sadece 2.2 milyon dolar. Niyetimiz Colon Serbest Bölgesi’nde bir Ticaret Merkezi açmak. Merkezi açarsak, Güney Amerika için kalıcı show room’a kavuşuruz.
Ticaret Merkezi’ni biraz daha irdeledi:
- Söz konusu merkezde depo da olacak. Dolayısıyla Güney Amerika ülkeleri ve ABD’nin Güney’deki eyaletlerine buradan ticaretimiz kolaylaşacak. Merkez, tüm ihracatçılara açık olacak.
Ticaret Merkezi için kurulacak şirkete Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) ortak olacağını vurguladı:
- Ekonomi Bakanlığımız yurtdışında mağaza ve ofis açılışlarına parasal destek veriyor. Biz bu desteği daha derli toplu bir proje için kullanmak istiyoruz.
40 kişilik heyetlerinde Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Şube Müdürlerinden Onur Akalın’ın da bulunduğuna işaret etti:
- İstedik ki ilgili bürokratlar da bizim ne yapmaya çalıştığımızı yerinde görsün.
Ardından Zona Libre de Colon’un (Colon Serbest Bölgesi) merkez binasına gittik. Genel Müdür Surse Pierpoint ile Yatırım ve Tanıtım Direktörü Esmeralda Barrios bölgenin avantajlarını anlattı. Akyüz, niyetlerini Colon’un yöneticilerine de aktardı. Pierpoint, memnuniyetini dile getirdi:
- Bölgemiz, 900 hektarlık alana yayılıyor. Türkiye’nin Colon’la ilgilenmesi bizim için çok önemli.
Daha sonra serbest bölgedeki bazı büyük depo ve show room’lar turuna çıkıldı. Tur sırasında boş bir show room alanı Akyüz’ün dikkatini çekti. 35 yıl önce Panama’ya yerleşen Türkiye kökenli rehberimiz Julia Ovadia’ya döndü:

Haberin Devamı

İhracatçı, Panama’da ticaret merkezi açmak için ilk adımları attı

Haberin Devamı

- Camdaki numarayı arayıp kirayı sorar mısın?
Ovadia aradı, yer sahibi de onun gibi Türkiye’den Panama’ya göçenlerden çıktı:
- Buyurun, yerimizi görün.
Akyüz, birkaç yere baktı, kira bedellerini not etti:
- Konuyu İKMİB yönetiminde görüşeceğiz. Sonra da TİM’le konuşup karar vereceğiz.
Kur etkisi ve Mısır, Suriye gibi yakın pazarlardaki sorunlar nedeniyle ihracatın düşmesi, ihracatçıyı uzak pazarları daha çok zorlamaya yöneltti...
Colon’da kurulacak Ticaret Merkezi, Güney Amerika ve ABD’nin Güney’i için “atlama taşı” olabilecek gibi görünüyor...


1.5 milyon doları Şişecam yapıyor


İKMİB Başkanı Murat Akyüz ve EVSİD Başkanı Burak Önder’le birlikte Colon Serbest Bölgesi’ndeki büyük kuruluşlardan May’s ve Derby başta olmak üzere bazı show room’ları gezdik. May’s ve Derby’de Paşabahçe ürünlerinin geniş yer aldığını görünce Şişecam Genel Müdürü Ahmet Kırman’a kısa mesajla sorup, şu yanıtı aldım:
- Panama’ya 1.5 milyon dolarlık ihracatımız var.
May’s’te Kütahya Porselen’in, EVSİD Başkanı Önder’in şirketi Lüks Plastik’in ürünlerini de gördük. Akyüz, şu mesajı verdi:
- Panama’ya ve Güney Amerika ülkelerine ihracatımızda artış olacağına inanıyorum.

Haberin Devamı


Türk armatör gemisine Panama bayrağı çekiyor


TÜRKİYE’nin Panama Büyükelçisi Şanıvar Olgun, Türkiye’nin Panama’ya ihracatının geçen yıl 208 milyon dolar olduğunu belirtti:
- 350 Türk gemisi Panama bayraklı olarak dolaşıyor.
Panama’ya ihracat kalemlerinde bu gemilere dönük satışın öne çıktığını vurguladı. Akyüz de örnek verdi:
- Geçen yıl Panama’ya 68 milyon dolarlık petrol yağları, 31 milyon dolarlık yolcu gemisi, 25 milyon dolarlık römorkör ve itici gemiler, 5 milyon dolarlık da yat ihraç edildiği görülüyor.
Panama bayraklı Türk gemisi sayısını Zihni Holding Yönetim Kurulu Başkanı Asaf Güneri’ye danıştım. Holding Genel Müdürü Emrah Korunur, şu bilgileri gönderdi:
- 2010’da yabancı bayraklı gemi sayımız 665’ti. Bunun 62’si Panama bayraklıydı. 2014’te yabancı bayraklı gemi sayısı 890’a çıktı. Panama bayraklı gemi sayısı 82’ye çıkmış olabilir.


Yazarın Tüm Yazıları