Çin’e ek vergi, Kilis’e 8 milyon dolarlık fabrika kazandırdı

LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, Kilis’te faaliyete geçen Elyaftriko’da kürsüye Küçükler Holding Yönetim Kurulu Başkanı şapkasıyla çıktı:

Haberin Devamı

- Aile şirketimiz Trikotek’e bağlı çalışacak bu fabrika 8 milyon dolara mal oldu. 2015 yılında bu fabrikadan 20 milyon dolarlık ihracat gerçekleşecek. 500 kişiye istihdam sağlanacak.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Sanko Holding Onursal Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Türk Medya Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Hüseyin Doğan, Saat&Saat Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kaya, Kandilli Kulübü Başkanı Onur Soysal’la birlikte açılış kurdelasını keserken, Taha Grubu’nun üretimden sorumlu ortağı İsmail Kısacık’a sordum:
- Ortağınız Vahap Küçük’ü Kilis’e yatırıma çeken nedir?
- Trikotek için başta Gaziantep olmak üzere bu bölgeden yoğun iplik alımı yapıyorlar. İşi genişletirken hammaddeye yakın olmayı seçtiler.
Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Zeki Kıvanç koluma girdi:
- Kilis’e bu yatırımın yapılmasında en büyük rolü başta Çin olmak üzere Uzakdoğu’dan ithal edilen konfeksiyon ve kumaşa yüzde 20-30’a varan anti damping, yani ek vergi konulmasıdır. Ek vergi sayesinde kapanmış fabrikalar canlandı, 170 bini aşkın insan işe girdi.
Ertesi gün Gaziantep’teki ofisinde buluştuğumuz Konukoğlu da aynı mesajı verdi:
- Uzakdoğu’dan ithal edilen konfeksiyon ürünlerine ek vergi konulması için çok uğraştım. Kararın devreye girmesi, yerli üretimi yeniden cazip hale getirdi. LC Waikiki Grubu aslında ek vergiye karşı çıkıyordu. Karşı çıktıkları ek vergi, LC Waikiki’nin ortağı Vahap Küçük’ün Kilis’e yatırım yapmasını sağladı.
Kıvanç ve Konukoğlu’nun sözleri üzerine Ocak 2011’de Kemal Güneş’in Başkanlığındaki Hayata Hoş Bakanlar Platformu’na dönemin dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın konuk olduğu akşamı anımsadım.
O günlerde Uzakdoğu’dan ithal konfeksiyon ürünlerine anti damping vergisi gündemdeydi ve yüzde 40’a varan oran üzerinde duruluyordu. Kiğılı’nın patronu Abdullah Kiğılı, konuyu açınca LC Waikiki Genel Koordinatörü Mustafa Küçük söz almıştı:
- Mağazalarımızda satılan 700 milyon dolarlık konfeksiyon ürünlerinin yarısı ithal, yarısını da içerde ürettiriyoruz. Diğer şirketlerimiz 150 milyon dolarık ihracatı yapıyor. Yani, her cephede varız. Çin’den gelen ürüne ek vergi, vatandaşın pahalı giyinmesinden başka işe yaramaz.
Bir de örnek vermişti:
- Kadife kumaşa 10 yıldır ek vergi uygulanıyor. Yine de yerli üretim çok düştü. Yerlisi 6.5 dolar olan kadife, Çin’den 2.8 dolara geliyor.
Çağlayan, şu yanıtı vermişti:
- Sizin için doğru olan, başkası için yanlış olabilir. Ben ağaca değil ormana bakarım.
Uzakdoğu konfeksiyon ürünlerine ek vergi 170 bini aşkın kişiye iş kapısı açtıysa, en son Kilis’e yatırım götürdüyse, işe yaramış demektir...

Haberin Devamı

Çin’e ek vergi, Kilis’e 8 milyon dolarlık fabrika kazandırdı

Haberin Devamı

Zeytinyağı üreten TIR Anadolu turuna çıktı

AYVALIK Ticaret Odası, Belediyesi ve Ziraat Odası’nın birlikte düzenlediği “10. Hasat Günleri”nde Ümit-Cem Boyner çiftinin Cunda’daki evlerinde gerçekleşen buluşmada Yalçın Ayaslı’nın kurduğu, Vedat Başaran’ın danışmanlığını yaptığı Nar Gourmet’in Genel Müdürü Samir Bayraktar, cep telefonundaki fotoğrafı gösterdi:
- “Mobil Zeytinyağı Üretim TIR’ı”mız Antakya, Mardin, Manisa, Mersin, Antalya ve Ayvalık’ta dolaşarak butik üretim yapacak.
TIR’ın üzerindeki zeytin sıkım makinesini İtalya’dan ithal ettiklerini belirtti:
- Makineyi TIR’a monte ettirip mobil hale getirdik. Fabrikayı tarlaya taşıyoruz. Gidilen yerde zeytin hasattan iki saat sonra işlenecek. Zeytinin “yol yorgunluğu” bitecek.
Ağaç sayısı düşük olan bölgelerde tesis kurmanın ekonomik olmadığına işaret etti:
- Gezici sıkma tesisi ile özellikle küçük üreticinin zeytini daha iyi değerlenecek.
Mobil zeytin işleme tesisinin 800 bin liraya mal olduğunu vurguladı:
- Hasat döneminde mobil tesis 4 bin 500 kilometre yol yapacak.

Yazarın Tüm Yazıları