Bu fiyata şarabı turist de içemez!

Haberin Devamı

Son 4 yılda şarabın ÖTV’sindeki artışa dikkat çeken üreticiler, “2009 Nisan ayında litre başına ÖTV 1.75 lira düzeyindeydi. Şu anda bir litre şarabın ÖTV’si 4 lira 89 kuruşa çıkmış durumda. Bu gidişle güzel vatanımızda ne bağcı kalacak, ne de şarap üreticisi” dedi.

Bu fiyata şarabı turist de içemez


ŞARAP Üreticileri Derneği Başkanı ve Kavaklıdere’nin Yönetim Kurulu Üyesi Ali Başman, 3 Temmuz 2015’te dernek üyesi şirketlere mail gönderdi:
- Değerli üyelerimiz, bugünden geçerli yeni ÖTV oranları ektedir.
Sevilen Şarap Sanayi Yönetim Kurulu Üyesi Enis Güner, 3 gün sonra maili benimle paylaştı:
- Ocak 2015’te şarabın ÖTV’si yüzde 10 arttı. Bu ay da yüzde 5 artış oldu. Böylece şarabın vergisindeki artış, enflasyonu epey geride bıraktı. Bu gidişle güzel vatanımızda ne bağcı kalacak, ne de şarap üreticisi.
Başman’ın “Ekte” dediği tabloya baktım, şarapta ÖTV maktu olduğu için Güner’den yardım istedim. Güner, 2009’a kadar uzanarak şarabın ÖTV’sinin durumunu ortaya koymadan önce şu bilgiyi verdi:
- Alkollü içkiler ve tütün mamullerinde uygulanan ÖTV tutarları, Türkiye İstatistik Kurumu’nca açıklanan üretici fiyat endeksindeki altı aylık değişim oranında artırılıyor.
Sonra, 2009 Nisan ayından buyana 6 ayda bir otomatik gündeme gelen maktu ÖTV artış tablosunu gözler önüne serdi:
- Her 6 ayda bir ÖTV’miz en düşük yüzde 3, en yüksek yüzde 19 oranında arttı. Şu anda bir litre şarabın ÖTV’si 4 lira 89 kuruşa çıkmış bulunuyor.
2009 Nisan ayında litre başına ÖTV’nin 1.75 lira düzeyinde olduğunu anımsattı:
- 2009’dan buyana şarabın ÖTV’sindeki artış 2.8 katı, yani yaklaşık 3 katı buldu.
Sektörün üretiminin yüzde 95’inin sofra şarabı odluğuna işaret etti:
- ÖTV’de 6 ayda bir otomatik artış sistemi pazarımızı, piyasayı bitirme noktasına geldi.
Turizme ve turistlere dikkat çekti:
- Ülkemizde turizm gerçeği vardır. Üretilen şarabın yüzde 50’si yabancı konuklar tarafından tüketiliyor. Vergilerden dolayı yükselen şarap fiyatları, yabancıları da tüketimden caydırıyor.
Verginin vergisinin alındığı uygulamaya vurgu yaptı:
- Tabii ki ÖTV’ye yüzde 18 KDV’yi de eklemek gerekiyor. Yani, bir de üstüne verginin vergisini ödüyoruz.
Üzüm bağlarının 100 binleri bulan çiftçi için geçim kaynağı olduğuna değindi:
- Şarapta vergi artışları böyle otomatiğe bağlı giderse, ülkemizde sofra şarabı üretimi biter, bağ sahibi çiftçiler de darbe yer.
Vergi artışlarının dolaylı yoldan ihracatı da olumsuz etkilediğini savundu:
- Yüksek peşin vergilerden dolayı üreticiler üretim yapamaz hale geldi, ihracat için gerekli finans gücünü kaybetti.
Yüksek vergi, Türk şarap sektörünü iyice köşeye sıkıştırıyor...
Gözler IŞİD ve PKK’ya karşı operasyon ile koalisyon görüşmelerindeyken bu konuya kafa yoran birileri çıkar mı?

Haberin Devamı




Şili’ye girerken bir elma için 500 dolar ceza ödedik

Haberin Devamı


İSTANBUL Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) ile Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) ortak organizasyonuyla “uzak pazarlar turu” çerçevesinde gittiğimiz Panama’daki rehberimiz Julia Ovadia, öneride bulundu:
- Panama’nın kahvesi iyidir, mutlaka alın.
Sonra oradan Kolombiya’ya geçeceğimizi anımsadı:
- Yanınızda kahve ile Kolombiya’ya giremezsiniz. Çünkü, onlar da kahve üretiminde iddialı ve kendi ürünlerini koruyorlar. Siz bu seferlik kahvelerinizi Kolombiya’dan alın.
Ovadia’nın kahve için söyledikleri İKMİB Başkanı Murat Akyüz’e Şili’ye bir süre önce gerçekleşen “ticaret heyeti” turunu anımsattı:
- Şili’de gümrükten geçerken, bir arkadaşımızın çantasından tek elma çıktı. Arkadaşımız elmayı, “Yolda yerim” düşüncesiyle havalimanında çantasına koymuş. Arkadaşa 2 bin dolar ceza kesmeye kalktılar.
- Sonra ne oldu?
- Görevlilere epey dil döktük, 500 dolar ceza ödeyip gümrükten geçtik.

Haberin Devamı


Kadınlar ince bel için kaburga aldırıyorlar

İKMİB ve EVSİD’in ortaklaşa düzenlediği Panama turundaki Türkiye göçmeni rehberimiz Julia Ovadia, ülkedeki yaşamı anlatırken, Güney Amerika ülkelerinin bazılarında da yaygın olan kadın davranışını aktardı:
- Panama, Venezüela gibi bölgedeki bazı ülkelerin kadınları “daha güzel görünmek için” 16 yaşında burun estetiği, 20 yaşında da göğüs büyütme operasyonu geçirirler. Ayrıca ince belli olmak için alt kaburga kemiklerini aldıranlar da var.
Bir kaburga “ince bel”e yeter mi?

Yazarın Tüm Yazıları