370 milyon Euro’luk yatırımın 200’ü çevre ve cari açığa takıldı

YILDIZLAR Yatırım Holding, 2-3 yıl önce demir-çelik sektörüne girme kararı verdi.

Haberin Devamı

Yatırım yeri olarak gruba bağlı Yıldız Entegre’nin, İgsaş’ın bulunduğu Kocaeli’yi seçti.

 

Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fehmi Yıldız, yönetim kurulu üyeleri Hasan ve İsmail Hakkı Yıldız’la birlikte 370 milyon Euro’luk bu yatırım için hazırlıklara başladığında ilin siyasi kadrosu itiraz etti.

 

Kocaeli milletvekili olan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık başta olmak üzere, AK Partili kadronun itirazı şu noktada toplandı:

 

- Siz sıcak hadde demir-çelik tesisi kurunca hurda ithalatı yapacaksınız. Hurda stoklarınız bölgede kirlilik yaratır. Bunu halka anlatamayız. İlimizde hurdadan üretim yapan başka tesisler var. Yenisini eklemek doğru olmaz.

 

Haberin Devamı

Bunun üzerine Holding İcra Başkanı Hakkı Yıldız, kentteki siyasi kadroyu Zürih’e davet etti:

 

- Zürih’in (İsviçre) merkezine 50-60 kilometre mesafedeki hurdaya dayalı üretim yapan demir-çelik tesislerini gezdik. Çevreye olumsuz etkinin en aza indiğini yerinde gördük.Yıldız Ailesi ısrarlı davranınca adres değişikliği önerildi:

 

- Bu yatırımı Karadeniz bölgesi veya İskenderun’a yapın.Kocaeli’nin kendilerine daha uygun olduğunu anlatmaya çalıştılar:

 

- Lokomotif şirketimizin merkezi Kocaeli’de. Ayrıca, burada arsa ve limanımız var. Lojistik ve yönetim açısından bize en ideal yer Kocaeli.

 

Işık, Yıldız Ailesi’ne bir gerekçe daha gösterdi:

 

- Hurda ithalatına dayalı demir-çelik üretimi ülkemizin cari açığını artırıyor.Hakkı Yıldız, savunmaya geçti:

 

- Dayanıklı tüketim eşyasına dönük yassı ürün üretimi planlıyoruz. O şirketler şu anda sacı genelde ithal ediyor. Kuracağımız tesis, yassı üründe Erdemir’in eşi olur, ithalatı frenler.“Sıcak hadde” için ışık yeşile dönmeyince Yıldız Ailesi plan değiştirdi:

 

Haberin Devamı

- Bize 170 milyon Euro’ya “soğuk hadde kompleksi” kurmaktan başka yol kalmadı. 200 milyon Euro’luk “sıcak hadde” yatırımından vazgeçtik.Yıldız Entegre’nin Kartepe’deki tesisini gezerken Hakkı Yıldız’a demir-çelik yatırımını sorduk:

 

- “Demir-çelik” demek doğru olmaz. Çünkü, sadece “soğuk hadde kompleksi” kuruyoruz. Yatırım için ceketi çıkardık, kolları sıvadık. Saha çalışmaları başladı. 24 ayda bitecek.Tesisin yılda 1.2 milyon ton ince sac üretme kapasitesine sahip olacağını kaydetti:

 

- Yassı ürünü kalın haliyle ithal edip beyaz eşyada kullanıma dönük inceltme işlemi yapacağız. Galvanizleyip boyayacağız.370 milyon Euro’luk bir yatırımın, 200 milyon Euro’luk kısmına “çevre ve cari açık freni” konulduğuna pek tanık olmamıştım...Türkiye, “Yatırımda seçici” noktaya gerçekten ulaştı mı?

 

Haberin Devamı

RUSYA’DAKİ YATIRIMI PUTİN VİZESİ BEKLİYOR

 

YILDIZLAR Yatırım Holding İcra Başkanı Hakkı Yıldız, Rusya’daki 200 milyon Euro’luk MDF tesisi yatırımlarının “Türk personel yasağı” nedeniyle durması üzerine ülkenin Sanayi ve Yatırımlar Bakanı’na başvurdu:

 

- 25 milyon Euro’luk makine siparişi verdik. Onların montajı, işin yönetimi için Türkiye’den personel gelmesi gerekiyor.

 

Bakan, “Bu konu bizi aşar” yanıtı verince, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e önlerini açmasını talep eden mektup gönderdi. Mektup Başbakan Dmitri Medvedev’e yönlendirildi.

 

Türk personel yasağı kalkarsa, yatırım kaldığı yerden devam edecek.

 

AKM’DE ‘DURUN’ DİYEN BEN DEĞİLİM

 

ESKİ Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay aradı:

 

Haberin Devamı

- Atatürk Kültür Merkezi’ni (AKM) yıkmak için zemin oluşturuluyor anlaşılan.

Günay, İstanbul’daki AKM’nin renovasyon ihalesini Yeni Yapı ile ortaklaşa üstlenen Taca İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tayyar Akkurt’un sözlerine dayanan “AKM çürük çıktı” yazıma yanıt verdi:

 

- AKM’nin renovasyonu için iki kez kaynak buldum. İkincisinde Sabancı Vakfı’nın desteğinin de önemli payı vardı. İki şirket renovasyon için şantiye kurup işe başlamışlardı. Onlara “Durun” diyen ben değilim. Zaten ihaleyle başlayan işin bakanın sözlü talimatıyla durması mümkün değil. Renovasyon ben görevden ayrıldıktan 6 ay sonra durdu.

 

Sonra şu noktanın altını çizdi:
- AKM, tescilli bir yapı. Yıkılsa da yerine aynısının yapılması gerekir...

 

Haberin Devamı

370 milyon Euro’luk yatırımın 200’ü çevre ve cari açığa takıldı
Hakkı Yıldız

 

POTASYUM NİTRATA ‘STRATEJİK’ DESTEK İSTEDİ

 

YILDIZLAR Yatırım Holding İcra Başkanı Hakkı Yıldız, Kütahya’daki gübre tesislerine ek olarak potasyum nitrat üretmek üzere hazırlık başlattıklarını belirtti:

 

- 40 milyon dolarlık bu yatırım için “stratejik” başvurusu yaptık. Çünkü, potasyum nitrat şu anda ülkemizde üretilmiyor. Yılda 80 milyon dolara 40 bin ton ithal ediliyor.

 

70 bin tonluk bir tesis kuracaklarını vurguladı:

 

- Bu gübre seralarda, organik ve topraksız tarımda kullanılıyor.

Yazarın Tüm Yazıları