100 dolar maaşla güvenlik görevlisi oldu, Omo’nun Türkleri’ni ödüle taşıdı

ALTINBAŞ Mücevherat İş Geliştirme ve Satınalma Direktörü Işıl Bandakçıoğlu, geçen yıl kasım ayı başında Etiyopya’daki Omo Vadisi’nde çekilmiş fotoğrafları verirken Else Addis Industrial Development ve Omo Valley Farm Cooperation’un ortağı Seyfettin Koçak, bir kareye işaret etti:

Haberin Devamı

- Omo Vadisi’nde pamuk tarımına başladığımız araziye komşu köye gittiğimizde Kere Kolompo adlı bu yerli vatandaşla fotoğraf çektirmiştik. Onu şantiyemize güvenlik görevlisi olarak aldık.
Else Addis Industrial Development ve Omo Valley Farm Cooperation’un diğer ortağı İmam Altınbaş, Omo’daki ortakları Kasım Külek Öz’le birlikte yerel halka destek verdiklerini anımsattı:
- Şantiyemizde yerli halktan 180 kişi çalışıyor. Ayrıca, tarıma açtığımız alandan 200 dönümü köylülere hane başı 2-3 dönüm düşecek şekilde verdik. Tohum desteği de yaptık. Modern tarımı öğrenmeleri için yardımcı oluyoruz.
Koçak
, komşu köylerdeki okulların öğrencilerine gıda yardımında bulunduklarını kaydetti:
100 dolar maaşla güvenlik görevlisi oldu, Omo’nun Türkleri’ni ödüle taşıdı- Köylüler Omo Nehri’nden su içiyordu. Şimdi bizim açtığımız kuyulardan içme suyuna kavuştular.
Güvenlik görevlisi olan Kolompo”yu sordum:
- Maaşı ne kadar?
Koçak yanıtladı:
- Ayda 100 dolar maaşı var. Sigortalı oldu. Günde 3 öğün yemeği de bizden.
- Daha önce ne iş yapıyordu?
- Omo Vadisi’ne giden turistler, yerel halkı yakından görmek için o köyü ziyaret ediyor. Köyün sakinleri ile fotoğraf çektirip, 50 dolar/cent veriyorlar. Kolompo da daha önce o işi yapıyordu.
- O zaman aylık geliri ne kadardı?
- Garantisi yok. Turistler fotoğraf çektirdikçe alabiliyorlar. Şimdi ayda 100 dolar düzenli geliri var.
İmam Altınbaş, aldıkları ödüle değindi:
- Etiyopya devleti, “2013’te Performansı En İyi Olan Yabancı Yatırımcı” ödülüne bizi layık gördü. Ödülü almamızda Omo’da köylülere verdiğimiz desteğin payı var.
Koçak
araya girdi:
- Bu ödülü genelde Çinli şirketler alıyordu. İlk kez Çinliler’i geçmiş olduk.
- Omo’daki pamuk tarımı ne durumda?
- İlk hasatı 6 ay içinde alacaktık. Takvim biraz sarktı. İlk hasat ekim ayı başlarında olacak. 3 bin ton pamuk çıkacak. İlk hasattan gelirimiz 6.4 milyon doları bulacak.
Altınbaş, hesap yaptı:
- 50 bin hektarın tamamında tarıma başlayınca tek hasatta elde edeceğimiz pamuk 250 bin tona çıkacak. Yılda iki hasata geçince, üretim 500 bin tonu bulacak. O dönemde yıllık ciro 1 milyar dolara ulaşabilecek.
Altıbaş-Koçak-Öz
üçlüsünün adlığı ödül, Omo’da tarım işinin rayına girmeye başladığını gösteriyor.
Onlar için asıl “büyük ödül”, pamuktan yılda 1 milyar dolar ciroya ulaşmak olacak...

Yazarın Tüm Yazıları