Yurtdışına beyin göçü

Bizim sektörde pek çok kişi yurtdışına göç edip gitmeyi konuşuyor. “Abi bu memlekette çocuk yetiştirilmez” diyerek giden de var, “bu memlekette doğru düzgün mühendislik yapılmıyor” diyen de.

Haberin Devamı

“Benim yaptığım işin yeri burası değil” diyerek San Francisco’nun yolunu tutan da, “sıkıcı bir şehir ama en azından 3–5 sene çalışır keseyi doldururum” diyerek Dubai’ye giden de.

Peki rakamlarla durum ne? Oturdum araştırdım. Bulgularımı paylaşayım.

Ulaşabildiğim en güncel verilere (kaynak: gazetemanifesto.com) göre, OECD ülkelerine göç eden yüksek eğitimli Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sayısı 2001 yılında 99 bin 500 civarındayken, 2011 sonunda yüzde 83 artışla 182 bin kişiye ulaştı. Lakin hepimiz gözlemliyoruz ki bu oran 2011'den sonra iyice azıtarak arttı. Çevremden biliyorum, haftada en az 1–2 kişi yurtdışında bir iş bulup gidiyor. Öyle ki; San Francisco’da arayıp sorabileceğim insan sayısı İstanbul’u zorlar hale geldi.

Türkiye, 2011 verilerine göre OECD ülkeleri arasında en çok göç veren ülkeler sıralamasında dokuzuncu sırada bulunuyor. Üstelik, bu rakamların üzerinden 5 sene geçmiş. 2016 itibariyle ilk 5'e girmişsek hiç şaşırmam. Yani özetle, durum cidden çok fena…

Yurt dışında en kolay iş bulan meslek erbaplarından bir tanesi olan yazılımcıların bu ülkeyi terk edip gitmesi hakkında neden daha fazla araştırma yok? Araştırma olmayınca da, haliyle ortada net bir tespit yok. Tespit olmayınca da, önlem yok… Peki, madem… Yahu! biz neden verilere bağlı çalışmaya bu kadar uzağız?

Pardon… o verilerle uğraşacak kişiler, yurtdışına iş bulmaya gitmişlerdi değil mi?

Doğru…

Yazarın Tüm Yazıları