Doğan Hızlan ve Peker jürisi

Plastik sanatlara ilgi duymaya başladığımdan bu yana ilk kez bir yarışma jürisini karar alma aşamasına kadar izledim.

Haberin Devamı

Sanatsever işadamı Erhan Peker’in, genç yetenekleri bulup ortaya çıkarmak ve desteklemek için artık her yıl geleneksel hale getirdiği, Peker Grup adına düzenlediği “Sanat Ödülleri” yarışmasının jüri toplantısına katıldım.
Başkanlığını Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı ve yazarı Doğan Hızlan’ın yaptığı jürinin diğer üyeleri, Prof. Ergin İnan, Yalçın Gökçebağ, Habip Aydoğdu, Peker Grup sahibi Erhan Peker ve sanat eleştirmeni İbrahim Karaoğlu’ndan oluşmuştu. Yani bu toplantıya katılmam, oylamaya dahil olduğum anlamına gelmiyordu.
Hem yurt içinde, hem de yurt dışında kendisini ispat etmiş isimlerden oluşan jürinin eleme yöntemi, karar verme aşamasındaki düşünceleri, kritik durumlarda demokratik olgunluk içerisinde tutum takınması, kendi içlerinde eleştiriye açık olup tahammül göstermelerini görmek benim için önemli bir tecrübe birikimi oldu.
34 ilden gelmiş 157 resmin, aşama aşama elenerek, içlerinden hangilerinin başarı, mansiyon ve özel ödüllere layık görüleceğini belirlenmesi saatlerce sürdü. İlk tur sonrası verilen arada Peker Sanat’ın özel olarak hazırlattığı birbirinden lezzetli ikramları da buraya not düşmem gerekir.
Jürinin verdiği kararlar sonrası kimlerin ödül aldığını, bugün Hürriyet ana gazetedeki sanat sayfasında okuyabilirsiniz. Ancak Erhan Peker’in kendi adına verdiği özel ödüllerinden birisinin Şırnak’tan katılmış bir genç ressama gitmesini çok önemsedim. Sanatın ve sanat sevgisinin bu ülkenin dört bir yanına yayılması, uzun süredir içinde bulunduğumuz umutsuzluk ve karamsarlığı bir nebze olsun aydınlatacak önemli unsurlardan birisidir diye düşünüyorum. Tabii ki, büyük usta Turan Erol’a “Onur Ödülü” verildiğini de duyurmalıyım.
Jüri toplantısı sonrasında Doğan beyi (Hızlan), Ankara’nın önde gelen galerilerinden bazılarını gezdirme fırsatı da bulduk. Vakit darlığından dolayı hepsini gezemedik ama, KAV’da Hanefi Yeter sergisi, Ankasanat’ta Cumhuriyet döneminin ustalarından açılmış karma sergi, Armoni Sanat’ta Orhan Taylan sergisi, Doğan beyin başkentten en azından sanatsal açıdan iyi düşüncelerle ayrılmasına katkı sağlamıştır diye umut ediyorum.
Bu arada sanırım Doğan beye en güzel jesti ressam Sami Gedik yaptı. Sami’nin jürinin toplanacağı güne yetiştirmek için üzerinde uzun süreden beri çalıştığı devasa Doğan Hızlan portresinin, üstadı ne kadar çok heyecanlandırdığını birlikte gördük. Ellerine sağlık Sami Gedik, resminizi güle güle asıp, izleyin Doğan bey.

YETER SERGİSİ

Haberin Devamı

Bu vesileyle jüri üyeleriyle birlikte gezdiğimiz KAV Sanat’taki Hanefi Yeter sergisini bitmeden gezmenizi öneririm. 7 Şubat’a kadar sürecek sergide Almanya’da görev yaparken tanışma fırsatını bulduğum Yeter’in gerçekten muhteşem eserlerini göreceksiniz. Bu sergiden bahsederken, sergi kataloğunda geçen yıl kaybettiğimiz sanat sevdalısı Nevin Ünalın’ın, Yeter’le ilgili yazdıklarından özet aktararak, bu haftayı tamamlayalım:
“Hanefi Yeter, üretkenliğiyle, eser çeşitliliğiyle, kompozisyonlarıyla, heykelleriyle, seramikleriyle, desenleriyle, dantela kıvraklığında oyarak, yontarak gerçekleştirdiği benzersiz çalışmalarıyla, bir sanatçının sanatı nefes alır gibi yoğun bir çalışmayla yaşamını manipüle ettiğinde, nasıl bir gerçek sanata ulaşılabileceğinin kanıtıdır(...) Yeter’in sanatsal duruşunda hep varolagelen ait olduğu bu toprağın kültürel zenginlikleri, geleneksel halk motifleri, Anadolu Selçuklu-Osmanlı ritüelinden etkilendiği bu duygulanımları eserlerine yansıtma arzusu, bu heykeller dizisinde de en altı çizili öge olarak çalışmalarında görülüyor(...) Yeter’in resimlerinde varolan sağlam desen arayışları ve desene verdiği önem, özen bu çalışmalarındaki başarısının, ustalığının ipuçları olarak bizlere yansıyor(...) Sanatçının eserlerinde farklı malzeme kullanma arzusu, yeni bir anlatım peşinde gitme ve o malzemenin eserlerini tekrardan uzak zengin bir çeşni katacağı yönündeki inancıdır. Gelenekselle, modernin arasındaki o çizgide sınırları zorlamak, yeni heyecan, yeni sürprizleri, yeni tanıştığı nesnenin ona sunmasının uzantınsında izleyiciye de sanatçıda yarattığı o sürece benzer bir duygulanım, şaşırma yaşatacağı açıktır (...)”

Haberin Devamı

KENTTE NE VAR?
Anıl Saldıran- 14 Şubat’a kadar (Galeri Nev/GOP); Şahin Çetin ve Hülya Kandemir-23 Şubat’a kadar (Galeri Foyart-Cinnah Cad.); Zuhal Baysar-Metin Kalkızoğlu-Berk Arıkan (resim) ve Betül Demir Karakaya (Seramik)- 18 Şubat’a kadar (Galeri Soyut/Yıldızevler); (Murat Tosyalı- 15 Mart’a kadar (m1886/Tepe Prime); Necati Seydi Ferahoğlu- 25 Şubat’a kadar (Stillife/Yıldızevler), Emre Tekin- 10 Şubat’ta açılacak (Jan Sanat/Yıldız).

Yazarın Tüm Yazıları