Altun'un arafı

İnternette Vikipedi’ye başvurduğunuzda, “Araf”ı şöyle tanımlanıyor:

Haberin Devamı

Altunun arafı

“Bazı din ve inançların ahiret kavramlarında yer alan, kötüler ve iyilerin sınıfına sokulamayan, inançlı günahkarların veya günah ve sevapları eşit olanların gideceği geçici arınma yeri, nihai ahiret mekanları arasında olduğuna inanılan yer, çoğunlukla dağ. Sözcük olarak, Arapça ‘kum tepesi’ anlamındaki ‘Urf’un çoğul halidir. İslam’da bu kavramın adı ‘Araf’tır. ‘Araf’ın cennet ile cehennem arasında bulunan bir yer olduğuna inanılır.”
Eskişehir Anadolu Üniversitesi Görsel Sanatlar Eğitimi Bölümü’nden mezun, Ankara’da daha önce açtığı sergiler nedeniyle başkentteki sanatseverlerin yakından tanıdığı ressam Raşit Altun, 24 Kasım’a kadar Taurus AVM’deki Plaform A’da ziyarete açık sergisine “Arafta bir mevsim” adını vermiş. Sanatçı kendi hayal dünyasında tasvir ettiği “Araf”ı tuvale yansıttığını söylüyor. Altun’un ustalıkla yansıttığı ışık oyunlarını bu sergisinde de görebiliyorsunuz. Arafta mısınız, değil misiniz, ya da arafta olup belli bir zaman dilimi sonunda cennetin kapılarının size açılacağını mı umuyorsunuz? Altun’un sergisini sadece sanatsal açıdan değil, sezgi dünyanızı da dikkate alarak değerlendirdiğinizde, kim bilir belki bu sorulara yanıt bulabilirsiniz. Altun’un eserlerine baktığınızda onun uzun süredir araftan yana olduğunu söyleyebilmek mümkün. Zaten serginin tanıtım kitabında Erhan Lampir, Altun’un kendisine arafta bir yer bulduğunu şöyle dile getirmiş:
“Galiba araf, dünyamızı da en çok andıran bir yer. Kalabalıklar ve kum akışkanlar mekaniğine göre devinir. Cennet, ışığının toplananları aydınlatacak kadar olsun sızmasına izin verir. Cehennem, gölgelerinin orada boy göstermesine göz yumar. Zaman geçer, mevsimler, bekleyenler bekleyişlerinin ayırdına varsın diye değişir durur. İşte Raşit Altun, arafta olmaktan yakınmayan tek kişi olarak, sanatçının düş gücü için bu en kışkırtıcı uzamdan bir mevsim getiriyor. Hazırlıksız olduğumuz, kurallarını kestiremediğimiz, sağduyumuzu ters yüz eden, ne zaman biteceğini ve ardından ne geleceğini bilmediğimiz bir mevsim...”

Haberin Devamı

KÜÇÜK ESERLER

Madem sözü Platform A’daki sergiden açtık o zaman devamını da getirelim. Altun’un sergisinden sonra sıra, 45 sanatçının, 10x10 cm. boyutlarında 1000’e yakın eserinin sanatseverlerin beğenisine sunulacağı “Synergie”de olacak. Paris ve İzmir’den sonra Ankara’da da Alarm-Art Sanat Grubu ile ortaklaşa gerçekleştirecek bu sergi 26 Kasım’da düzenlenecek kokteylle açılacak. Sergi, “Acaba bu yılbaşı sevdiklerime nasıl bir hediye alayım” diye düşünenler için de önemli bir fırsat. Yılbaşı yaklaştıkça, Ankara’da birçok galerinin de “küçük eserler” sergisi açacağını düşünüyorum.

Haberin Devamı

Altunun arafı

TÜYAP KOLEKSİYONU GALERİ VALÖR’DEN

Geçen cumartesi günü İstanbul’da TÜYAP Kitap Fuarı ile birlikte sanat fuarı da açıldı. 20 Kasım’a kadar sürecek 26. Artist-Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’ndeki 7 numaralı salonda gerçekleşiyor. 25’den fazla galerinin katıldığı bu fuarda “Değerli koleksiyon”u Ankara’dan Galeri Valör sergiliyor. Galeri Valör’ün sahibi Serdar Kaya, aralarında Halil Paşa, Hoca Ali Rıza, Diyarbakırlı Tahsin, Sami Yetik, Nazmi Ziya, Leopold Levy, İbrahim Çallı, Hikmet Onat, Feyhaman Duran, Fikret Mualla, Ferruh Başağa, Nuri İyem, Avni Arbaş, Şeref Bigalı, Orhan Peker, Burhan Doğançay, Adnan Turani, Turan Erol, Yalçın Gökçebağ, Oya Zaim Katoğlu, Komet ve Mustafa Ayaz gibi Türk resminin üç kuşağının önemli temsilcilerinin işlerinin yer alacağı koleksiyonu, fuar boyunca sanatseverlerin beğenisine sunduklarını söyledi. TÜYAP Fuarı için İstanbul’a gidecek olan okurlarımıza, sanat fuarının gerçekleştiği 7 numaralı salonu da ziyaret etmelerini öneririm.

Haberin Devamı

KENTTE NE VAR?

Mekan Atölye-3/İçine Çekildiğim Dünya (Karma sergi)- 16 Kasım’da açılacak (Cer Modern/Sıhhiye), İmren Erşen-16 Kasım’da açılacak (Sevgi Sanat/Çankaya), Işıl Özışık-17 Kasım’da açılacak (Nurol Sanat/Güvenevler), Vahap Taşkınsoy-Sadık Kınıkoğlu-19 Kasım’da açılacak (Emin Antik/Kale), Akdoğan Topaçlıoğlu-30 Kasım’a kadar (Fırça Sanat/Hilal Mah.), Özlem Güner-Bugün açılacak (Galeri Kara/Kızılay), Erdem Ünver-24 Kasım’a kadar (Galeri N/GOP), Lütfü Günay ve Altılar Grubu-1 Aralık’a kadar (İsmail Altınok Sanat Merkezi/Kolej), Jale Erzen- 3 Aralık’a kadar (Kayıhan Keskinok Vakfı/Çankaya), Orhan Benli-22 Kasım’a kadar (Sepa Sanat/Ümitköy), Birsen Salahi-13 Aralık’a kadar (Bilkent Üniversitesi Kütüphane Sanat Galerisi).

Yazarın Tüm Yazıları