Turizm patlaması böyle oluyor

Haberin Devamı

EXPO 2015 nedeniyle Milano turist akınına uğradı. Biz de bu dünya sergisini Ertuğrul Özkök, Hande ve Fatih Altaylı, Levent Erden, Levent Özçelik’le gezdik. Önemli notlar aldık...

Milano’nun dış mahallelerini sevmem. Kasvetli binalar var. Demirperdenin tekdüze, sanatsız yapıları... Barınak tipi apartmanlar... Ama kent merkezine yaklaştıkça fotoğraf değişir. Bütün zamanların sanatsal yapıları, modern zamanların mimarlarının yarışma platformu ile iç içe girer.
Keyif vericidir. Küçük lokantalar, barlar, birbirinden şık mağazalar, tasarım ürünlerinin yarıştığı vitrinler, Milano’nun marka değerini yukarı çeker.
Ama EXPO, Milano’yu zaten turist akınına uğrayan şehri rekora götürmüştür. Mayısta açılan 2015 EXPO, bu ay sonuna kadar 20 milyon ziyaretçi sayısına ulaşılacak. Üstelik bu sayının büyük kısmı 456 Euro gibi bir para vererek değişik ülkelerin pavyonlarını geziyor. Bu paraya rağmen bir Japon pavyonunun önünde bazen 2-3 saat kuyrukta bekliyorlar. Ya da geometri, statik harikası ve Afrika ağaçlarının Avrupa’nın göbeğinde bir kafa tutuşunun eseri Fransız pavyonu için de bazen bir saat harcıyorlar.

Haberin Devamı

EXPO’ya milletçe kızgınız

Türk pavyonu oldukça mütevazı ama görkemli bir görünüşü var. Arhan Kayar Türkiye’den geniş bir yelpazede ürünlere yer vermeye çalışmış. Türkiye’nin çok geç katılım kararı almasına rağmen yine de sadece 65 günde standartlara yakın bir toparlama olmuş.
İşin mimarına gelince; ille de para kazanacağım diye kayıtsız şartsız bürokrasinin her isteğine evet denmemesi gerektiğini sanırım bu yapı ile öğrenmiş olmalıdır. Arhan Kayan ve Profesör Esra Ekmekçi, aylarca gece- gündüz çalışarak Türk Pavyonu’nu bu EXPO denen muhteşem arenadan eksik etmemek için çok çaba harcamışlar.
Biz EXPO 2015’i Ertuğrul Özkök, Hande ve Fatih Altaylı, Levent Erden, Levent Özçelik gibi çok dikkatli eleştirmenlerle gezdik. Tabii detaylar, dikkat potamızda havada uçuştu. Kimi pavyonlarda güldük, kiminde hayranlığımız şaşkınlığa döndü.
Biz milletçe EXPO’ya biraz kırgınız. Şu canım İzmir’i harcadılar gibi geliyor. Ama kırılmanın sonu yok. Bu markayı kapmak lazım. İtalyanlar EXPO bitince, bütün pavyonlar sökülünce inşaat öncesi o bölgeden kaldırdıkları tonlarca verimli toprağı getirip yerine sereceklermiş. Yine ekilecekmiş, biçilecekmiş. Sadece bu bile bizi biraz aşar gibine geliyor… EXPO-İzmir kızgınlığım azalıyor.

Haberin Devamı


Satın başlarıyla EXPO dünya sergisi


-Dünya ve Uluslararsı EXPO’ları düzenleyen yasal çerçeveyi belirleyen Paris Anlaşması’na imza atan ülke sayısı 157. Resmi olarak merkezi Paris’te bulunan Uluslararası Sergiler Bürosu tarafından düzenlenen EXPO, beş yılda bir yapılıyor. Toplam 3-6 ay sürüyor.
-EXPO ilk kez 1851’de Londra’da yer alan Hyde Park’ta yapıldı. Paris’teki Eyfel Kulesi 1889 EXPO organizasyonu için inşa edildi.
-EXPO’lar belirli bir ana konu ile düzenleniyor. Katılımlar firma düzeyinde değil ülke bazında. Şimdiye kadar 63 kez yapılan EXPO organizasyonu 500 milyonun üzerinde ziyaretçi çekti.
-Türkiye toplam 33 EXPO organizasyonuna katıldı. En son Şanghay’da düzenlenen EXPO 2010 Dünya Fuarı, 73 milyon ziyaretçiyle rekor kırdı.
-Dünya sergisinin 2015 ev sahipliği için Milano ve İzmir kıyasıya mücadele etti. İzmir’in “Herkes İçin Sağlık: Daha İyi Bir Yaşam İçin Yeni Yollar”, Milano da “Gezegeni doyurmak: Yaşam için Enerji” temasıyla yarıştı. 31 Mart 2008’de Paris’te BIE Genel Kurulu’nda yapılan oylamada Milano 86 İzmir 65 oy aldı.
-Açılışı 1 Mayıs’ta gerçekleştirilen EXPO’da kent merkezine yaklaşık 15 kilometre mesafede 1 milyon metrekarelik alan üzerine toplam 14 milyar Euro’luk yatırım yapıldı. 70 bin kişiye istihdam sağlandı.
-Projesi DDF Grubu tarafından üstlenilen pavyonun yapımına, açılıştan 65 gün önce başlandı. 41’nci lot üzerinde 2 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 4 bin 170 metrekarelik bir alana kurulan Türkiye pavyonu, serginin beşinci büyük alanına sahip.
-Türkiye pavyonu, açık, yarı açık ve kapalı olmak üzere 3 ana bölüm ve birbirinden farklı, 7 haznede sergileniyor. Haznelerin 5’i tematik sergi ve etkinliklere ayrılmış. Diğer iki haznede Türk restoranı, kütüphane ve hediyelik eşya bölümleri var.
-Simgesi ‘nar’ olan Türkiye pavyonunda yaklaşık 800 metrekare, 3 çınar ve 50 nar ağacı da kullanılarak yeşil alana ayrıldı. Pavyonun zemininde Türkiye’nin 8 yöresinden getirilen mermerler kullanıldı.

Yazarın Tüm Yazıları