Katanya’nın yolları taştan

İtalyan mafyasının ana üssü Sicilya Adası artık İstanbul’dan sadece iki saat uzaklıkta. İster kışın Etna’da kayak yapın, ister yazın denize girin.

Haberin Devamı

Türk Hava Yolları’nın Boeing 737-700 tipi yolcu uçağı, çizmenin hemen altında, mafya aileleri ile ünlü Sicilya Adası’na son yaklaşma yapıyor. Sağımda zirvesi dumanlı Etna Yanardağı, altımdaysa geniş plajlar var.
Uçak, Sicilya’nın ana merkezi Katanya’nın (Catania) Fontana Rossa Havalimanı’na iniyor. Apronda birkaç charter şirketiyle Ryanair ve Easyjet’in uçakları duruyor. İstanbul’dan sadece iki saat uzaklıktaki Katanya’ya sabah erken saatte iniyorum. Beni, THY’nin Katanya Müdürü Bilal Çelik ve Bölgesel Ticaret Müdürü İsmail Edremit karşılıyor.


Adanın ünü hâlâ aktif bir yanardağ olan, 3329 metrelik Etna Dağı’ndan geliyor. Çıkan lavlar simsiyah taşlar oluşturmuş. Mendirekten evdeki merdiven basamaklarına, yollarda kaldırımlara kadar bu taşlar kullanılıyor. Etna’nın en son felaketi 1993’te yaşanmış ama iki haftada bir gri tozlar yanardağdan çıkıyor, Sicilya’ya dağılıyor. Bu toz binaları griye çevirse de toprağa bereket taşıyor. Doğal gübre olması nedeniyle İtalya’nın sebzesi-meyvesi burada yetişiyor. Hatta Almanlar tarlaları kapatıp patatesi toprağın altındayken satın alıyor. TIR’larla ülkelerine taşıyor.

Haberin Devamı


Verimli toprakların ürünleri, pazarda kendini gösteriyor. İtalyanların adeta sokak şölenine dönen pazarlarında bir tarafta enginar, yapraklarıyla mangalda pişiyor. Biberler közleniyor. At eti satan kasaplar var.
Akdeniz’in temiz suları, Sicilya’nın geniş kumsalları ile burada birleşiyor. Havalar yeni ısınıyor ama enlem olarak Kıbrıs’ın biraz altında kalan Sicilya’da halk sezonu açmış. Denize giriyor.
Katanya’nın üç kilometrelik Via Etna yani Etna Caddesi, ünlü mağazalardan restoranlara yürüyüş için ideal. Ama ara sokaklara da girin. Beklenmedik bir anda karşınıza çıkacak tarihi yapılar veya eğlence mekânları size sürpriz yapabilir. Güneş battıktan sonra cadde trafiğe kapanıyor ve eğlence başlıyor.

Katanya’nın yolları taştan


Masal kenti Taormina


Katanya’ya bir saat uzaklıktaki Taormina ise dağın terasına adeta oturtulmuş bir ortaçağ kasabası. Antik bir kapıdan içeri girip ilerleyin. Daracık sokaklar, portakal ağaçlarının dallarını uzattığı tarihi yapılar arasında kendinizi kaybedebilirsiniz.
Bu curcunanın içinde bir anda hayat duruyor. Dükkânlar ışıklarını-kepenklerini kapatıyor. Kafeteryalarda oturanlar ayağa kalkıyor. Çünkü cenaze geçiyor. Ölüye saygı gösteriliyor. Kentin sokaklarında ise ölenlerin sene-i devriyesi için asılan minik ilanlar var.
Adanın tarihi merkeziyse Siracusa. Burada doğan Arşimet, suyun kaldırma gücünü bulmuş. Ama bir başka ünü de sahile kurduğu camlar, aynalarla güneş ışınlarını yansıtıp Roma İmparatorluk Donanması’nın teknelerinin yelkenlerini tutuşturarak yakmış. Arşimet’in ismi her yere verilmiş. Antik Yunan’dan Roma’ya kadar farklı medeniyetlerin eserlerini bir arada görebileceğiniz kent, gezmeye değer.
Ucuz, güzel kadın enerjili bir kent Katanya...

Haberin Devamı

Katanya’nın yolları taştan

(Soldan sağa)
İsmail Edremit, Bilal Çelik, Uğur Cebeci, rehber Müge Melissa Bilginer Trusso


Hedef, günde iki sefer


Türk Hava Yolları, Katanya’ya uçmaya geçen yıl mayıs ayında haftada dört seferle başladı. Lufthansa’nın bile sadece yazın üç ay uçtuğu Katanya hattı, kısa sürede yüksek doluluk yakaladı. Hatta Sicilyalılar, Uzakdoğu gibi hatların dışında birçok Avrupa noktasına uçmak için THY’yi kullanıyor. Japon, Rus ve Ortadoğulu turistler ise THY’nin transit trafiğini oluşturuyor.
THY, 30 Mart’tan itibaren her güne sefer koydu. Haftanın dört günü uçuşlar İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan saat 06.55’te yapılıyor. Yani hafta sonu cuma günü uçağa bindiğinizde iki saat sonra yerel saatle 08.00’de Sicilya’dasınız. Pazar dönmek isterseniz saat 15.10’da kalkan uçak 18.15’te Atatürk Havalimanı’nda. Özetle hafta sonu için iki tam gününüz var. Salı, perşembe ve pazarsa uçuşlar saat 13.10’da. THY’nin Katanya Müdürü Bilal Çelik, trafiğin artması için canla başla çalışıyor. Hedefi, önümüzdeki yıl yaz sezonunda günlük iki uçuş yani sabah ve akşam Sicilya’nın İstanbul’a bağlanması. Havalimanı operasyonu ise Bölgesel Ticaret Müdürü İsmail Edremit’e emanet.

Ne yapmalı?

Haberin Devamı

Yeme-İçme: Zengin Sicilya mutfağı, geleneksel İtalyan yemeklerinin yanı sıra bölgeye özgü tatlarla karşınızda. Her zaman kendi portakal suyunuzu sıkabilirsiniz. Pizza gibi hamur işlerinin yanı sıra adaya özgü dondurma ve tatlılardan yemeyi unutmayın.

Alışveriş: Birçok İtalyan giyim markasının mağazası var. İndirim dönemlerini yakalarsanız, çok uygun fiyatlarla, İtalyan tasarımcıların harika kıyafetlerini alabilirsiniz. Adadaki pazarları da dolaşmayı unutmayın. Taklit malların fazlalığı nedeniyle bir anda kendinizi Uzakdoğu’da zannedebilirsiniz.

En iyi dönem: Sicilya’ya yılın her dönemi gidilebilir. Ancak ocak-mart arasında turistik bölgelerde mağazaların önemli bölümü kapatılıyor. Yazın ise nem biraz yüksek. Hava sıcaklığı 40 dereceyi buluyor.

Yazarın Tüm Yazıları