Havada asırlık savaş

Haberin Devamı

Uçaklar ve kuşlar arasında ilk savaş 1912’de yaşandı. O gün bugündür sayısız olay meydana geldi. Gün geldi ölümlü kazalar yaşandı, bazen de mucizeler.

Son yıllarda uçaklar ile kuşlar arasındaki savaş giderek daha kanlı hale geliyor. Sektöre maliyeti yıllık 1,5 milyar dolar olan kuş çarpma olaylarının ardında havacılığın büyümesinin yanı sıra kuşların daralan doğal yaşam alanları da etkili.
Genellikle çarpmaların yüzde 65’lik bölümünde ciddi hasar oluşmuyor. En tehlikeli durum, kuşların motora çarpmasıyla yaşanıyor. Bir anda yaşanan güç kaybı, uçuşun en riski aşaması olan iniş ve kalkışta tehlike meydana getiriyor. Jet motorlar belirli bir ağırlığa sahip kuş çarpsa bile güç üretmeye devam ediyor. Bazen New York’ta Hudson Nehri’ne inen UsAirways uçağı gibi iki motorunu da kaybeden uçaklara rastlanabiliyor.
Havalimanları, kuşlara karşı önlem alıyor. Ses dalgaları yayan veya ışıklı sistemler yerleştiriliyor. Kuşlara besin kaynağı oluşturan çöplük gibi alanlar havalimanları yakınlarından kaldırılıyor. Bazı havalimanları eğitimli yırtıcı kuşlarla doğal yönden mücadele ediyor. Tüm önlemlere rağmen kuşlar milyonlarca yıldır genetik kodlarını verdiği emirleri dinliyor.

Haberin Devamı


ÜÇÜNCÜ HAVALİMANI’NDA NE OLACAK


İstanbul’da yapımı süren Üçüncü Havalimanı kuş göçü rotası üzerinde. Kuşların Afrika’dan Avrupa’ya uçuşlarında kullandıkları üç rota var. Cebelitarık, Tunus-Sicilya ile birlikte İstanbul Boğazı göçün önemli bir bölümüne ev sahipliği yapıyor. Rota, tam Üçüncü Havalimanı üzerinden geçiyor.
Bu konuda hazırlanan bilimsel raporlar, Üçüncü Havalimanı üzerindeki kuş sayısının Atatürk Havalimanı’ndan dört kat daha fazla olacağını ortaya koyuyor. Bu konuda nasıl bir önlem alındığı ise soru işareti taşımaya devam ediyor.

10 BİN METREDE KUŞ ÇARPTI


+ Son 40 yılda kuş çarpması nedeniyle 7 ölümlü uçak kazası meydana geldi. 214 kişi hayatını kaybetti.
+ 0-300 metre arasında çarpma olayları daha fazla görülüyor.
+ Kuşla çarpışma yaşanan en yüksek irtifa 10 bin metre.
+ Sabah 10.00-12.00 ile 14.00-15.00 arasında kuş çarpma olayları daha fazla görülüyor.
+ En yüksek çarpma dönemi ise temmuz, ağustos ve eylül aylarında.

Yazarın Tüm Yazıları