28 TL’ye New York!

Son yıllarda büyük şirketlere adeta meydan okuyup taşları yerinden oynatan düşük maliyetli havayolları, uzun menzilli uçuşlara başlıyor.

Haberin Devamı

Dar bir koltukta saatlerce oturup ikramsız ve her türlü ekstra hizmete para ödeyip kıtalararası bir seferde uçabilir misiniz? Cevabınız buna ‘hayır’ olabilir. Ama ya bilet ücreti diğer havayollarından çok ucuzsa?
Bu satırları okuduktan sonra yüksek ihtimalle bir an “Ne kadar daha ucuz olursa uçabilirim?” diye aklınızdan geçirdiniz. Ryanair, Avrupa’dan Amerika’ya tek yön 28 TL’den başlayan fiyatlarla bilet satacak. Bu tür fiyatlar, uzun menzilde yeni bir pazar oluşturacak.
Lufthansa ve Türk Hava Yolları’nın ortak olduğu Sun Express’in Almanya kolu, İrlandalı Ryanair gibi şirketler yıllardır başarıyla uyguladıkları ‘düşük maliyetli havayolu’ konseptini kıtalararası uçuşlara taşıyacak. Düşük maliyetli havayollarının ana konsepti, noktadan-noktaya yani aktarma yapmaya gerek kalmadan, yolculara en az konforu en düşük bilet fiyatına verebilmek. Böylece uçaklar yerde çok az kalıyor, ortalama iki saatten daha uzun olmayan hatlarda uçuyor. Uçuş süresi uzadıkça, şirketlerin maliyetleri artarken bu durum pek fazla bilet fiyatlarına yansıyamıyor.
Bu konseptin en başarılı uygulayıcıları ABD’de Southwest, Avrupa’da İrlandalı Ryanair, İngiliz Easyjet, Malezyalı Air Asia oldu. Hatta Ryanair 81 milyonluk ‘uluslararası yolcu’ sayısı ile sınıfındaki en büyük havayolu şirketi unvanını da aldı.
Önce Uzakdoğu’da başladı.
Air Asia, uzun menzil pazarına giren ilk havayolu oldu. Bunu, Singapur Havayolları’nın Scoot’u izledi. Norveçli Air Shuttle şirketi, Avrupa’dan Atlantik ötesi ve Tayland ağırlıklı sefer yapıyor. Yeni nesil, daha az yakıt harcayan 787, yeni teslim edilmeye başlanacak Airbus A350 gibi uçaklar, bu projelerin daha kolay hayata geçirilmesini sağlayacak.
Bu konuda uzun süredir ciddi çalışmalar yapan İrlandalı Ryanair, tek yön Avrupa’dan New York’a 10 Euro (yaklaşık 28 TL) bilet fiyatı ile uçacağını açıklayarak dikkat çekti. Londra Gatwick ve Milano Malpensa Havalimanı’nı ana üs olarak kullanacak Ryanair, New York, Miami gibi turistik hatlar açacak. Şirketin ikinci planı ise Uzakdoğu. İmalatçılarla görüşen şirket, iki yılda havayolunu oluşturarak seferlerine başlamak istiyor.

Haberin Devamı


THY, Sofya’da 30’uncu yılını kutladı

Haberin Devamı

İlk seferini 1984’te İstanbul-Sofya arasında yapan THY, Bulgaristan’daki 30’uncu yılını görkemli bir törenle kutladı. Yaklaşık bin davetlinin geldiği geceye Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Abdurrahman Arıcı, Bulgaristan Turizm Bakanı Nicolina Angelkova, Dışişleri Bakan Yardımcısı Katya Todorova, Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe, Bulgaristan’ın Ankara Büyükelçisi Krasimir Tulechki, THY Satış ve Pazarlama Başkanı Ziya Taşkent de katıldı. Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı turist sayısının arttırılması için vize kolaylıkları konusunda görüşmeler yaptıklarını, ayrıca havalimanında Türk yolcuların geçişleri konusunda yaşanan sıkıntıları da aktardıklarını söyledi.
Sofya’ya günde karşılıklı iki uçuş yaptıklarını belirten THY Sofya Müdürü Cenk Öcal, “Sofya, yakın mesafeye rağmen ciddi doluluk yakaladığımız, transit pazarıyla da dikkat çeken bir hat. Geçen yıl bağlantılı uçtuğumuz Varna-Köstence hattımızı açtık. Önümüzdeki yaz sezonunda bu uçuşlar haftada 10 sefere çıkartılıyor. Bunlardan 6’sını ayırıyoruz” dedi.

Haberin Devamı


Atatürk’ün odası

Sofya’daki büyükelçilik konutunda, Atatürk’ün 1913-14 arasında askeri ataşe olarak görev yaparken kullandığı odası ve eşyaları da yer alıyor. Büyükelçi Süleyman Gökçe, binanın 1903’te yapıldığına dikkat çekerek “Burası Osmanlı’dan Türkiye Cumhuriyeti’ne büyükelçilik olarak geçen az sayıda binadan biri. Atatürk’ün Sofya’da kaldığı evi, 1938’de satın alınmıştı. Ancak İkinci Dünya Savaşı’nda bombardıman sırasında bu ev yıkıldı. Yerine Türk Büyükelçilik binası 1977’de yapıldı” dedi.


Yazarın Tüm Yazıları