Bu çağda

ÇAĞIMIZDA milletleri yükselten üç temel değer var: Hukuk, bilim, teknoloji.

Haberin Devamı

Dininiz, diliniz ve kültürünüz, tarihi mirasınız ne olursa olsun, bu üç alanda geriyseniz dünyadaki yeriniz de geri oluyor.

Putin’in son kararını okuyunca bu konuyu yazmak istedim; bizim için de son derece önemli elbette.
Putin, emri altındaki parlamentoya yeni bir kanun çıkarttırmış: AİHM ve benzer diğer uluslararası mahkemelerin Rusya hakkında verdiği kararlar, “Rus anayasasıyla çelişkili” görülürse geçersiz sayılacak!
Lahey Tahkim Mahkemesi ve AİHM, ticari bir konuda Rusya’yı yaklaşık toplam 52 milyar dolar tazminata mahkûm etmişler! Putin de kükremiş ve bu kanunu çıkarttırmış.
Amerika’da 2010 yılında Meksika Körfezi’ni kirleten petrol şirketi BP, Adalet Bakanlığı’na 20 milyar 800 milyon dolar tazminat ödemişti. Sermayenin katrilyon olduğu çağımızda tazminatlar da böyle!

 

Haberin Devamı


EVRENSEL HUKUK

 

Rusya’nın evrensel hukuktan kopması anlamına gelen bu kanun, göreceksiniz, hukuk güvenliğini sarsarak yabancı sermaye ve teknoloji girişini olumsuz etkileyecek, uzun vadede Rusya’nın aleyhine olacaktır.
Komünist Çin “bağımsız yargı reformu” yapıyor, evrensel hukuku öğrensinler diye Amerikan üniversitelerine öğrenci gönderiyor. Böyle bir çağdayız.
Türkiye 2004 yılında, Cemil Çiçek’in Adalet Bakanlığı döneminde, Anayasa’nın 90. maddesine bir fıkra ekleyerek evrensel hukuku iç hukuktan üstün hale getirdi. AB yönelişinin güçlü olduğu dönemde yapılmıştı bu reform.
Otoriterleşme dönemine girdikten sonra iktidar böyle bir reform yapar mıydı, bilemem.
Her şeye rağmen bugün Türkiye’de evrensel hukuk anayasal düzeyde üstündür. Yargı içinde “güç sahiplerinin sopası” gibi çalışan bazı mahkemelerin kararları nihayet AYM’ye ve AİHM’ye gitmektedir, gidecektir.

 


BİLİMSEL YAYINLAR

 


Hukukun yanında bilim ve teknoloji demiştim. Aşağıdaki grafikte Almanya, Rusya ve Türkiye çıkışlı bilimsel yayınların yıllara göre seyri görülmektedir:

 

Haberin Devamı

Bu çağda

 


Koca Rusya’nın bilimsel üretim konusunda ne kadar hantal olduğunu, uluslararası akademik platformlardan ne kadar kopuk olduğunu görüyor musunuz?
SJR (Scientific Journal Rankings) verilerine göre, 2014 yılında indekslere giren bilimsel yayın sayısı ABD için 552 bindir! Almanya için 149 bindir.
Rusya için 50 bin, Türkiye için 37 bindir.

 


TEKNOLOJİ VE KABA KUVVET

 


Dünyaca takdir kazanmış ünlü bir Rus markası biliyor musunuz? Askeri sanayi dışında!
Rus otomotiv sanayisi yedek parçalarını Türkiye’den alıyor.
World Economic Forum’un “rekabet gücü sıralaması”nda en başta İsviçre ve Singapur var. Üçüncü sırada Amerika.
Almanya 5, Japonya 6. sırada.
Asla ucuz emekten değil, tam tersine teknoloji sayesinde.
Türkiye 45. sıradadır.
Ya Rusya? Koca Rusya 53. sırada!
Petrol ve gazıyla büyük ekonomi, Sovyet mirasıyla büyük askeri güç.
Elbette ilişkilerimiz iyi olmalı.
Fakat Rusya ileri teknoloji sahasında geri bir ülkedir.
Çıkardığı son kanunla görülmüştür ki, Putinizm evrensel hukuku, evrensel bilim ve teknolojiyi kavrayamamıştır. Bu çağa uygun bir “yumuşak güç” değildir, Sovyetler’den kalma bir “kaba kuvvet”tir.

Yazarın Tüm Yazıları