KDV indirimi mümkün değil!

PLAN ve Bütçe Komisyonu Başkanı Recai Berber’in, KDV’de yüzde 18 olan oranın yüzde 8’e, yüzde 8 olan oranın da yüzde 1’e indirilmesini öngören çalışmalar yapıldığına ilişkin açıklaması, ani bir heyecan yarattı.

Haberin Devamı

Dün Habertürk’te yayınlanan habere göre, KDV’nin yüzde 18’den yüzde 10’a indirilmesinden kaynaklanacak vergi kaybı, ÖTV oranları artırılarak telafi edilecekmiş!

KDV ORANI İNDİRİLEBİLİR Mİ?

Teorik olarak evet!
Sayın Berber’in de belirttiği gibi, KDV Yasasına göre, KDV oranı yüzde 10(Madde 28). Oranları dört katına kadar artırmak veya sıfıra kadar indirmek için Bakanlar Kurulu Kararı yeterli. Nitekim KDV Yasası’nın yürürlüğe girdiği 1985 yılında, oran yüzde 10 idi. Sonra..11,12, 13 derken Bakanlar Kurulu kararları ile birer birer artırıldı ve yüzde 18’e kadar çıktı. Görüldüğü gibi, KDV oranlarını artırmak veya indirmek için yasa gerekmiyor.Bakanlar Kurulu kararı yeterli. Olayın teorisi bu. Ancak pratiğine gelince, KDV oranlarının indirilmesi mümkün değil.

KDV NİÇİN İNDİRİLEMEZ?

Birincisi, KDV’deki temel oran olan yüzde 18, bir iki istisna dışında yabancı ülkelerdeki oranın da altında. İkincisi ve en önemlisi; KDV gelirleri, toplam vergi gelirlerinin 1/3’ünü oluşturuyor. Örneğin 2014 yılında (39,6’sı Dahilde,64,8’i ithalde olmak üzere) 104.4 milyar TL KDV tahsilatı hedefleniyor. KDV’de yüzde 18’lik oranın 10’a, yüzde 8’lik oranın 1’e indirilmesi, yaklaşık 40-45 milyar TL gelir kaybı demektir.Bu arada, KDV’nin yüzde 62’sinin ithalde alındığını burada kayıp ve kaçağın çok düşük olduğunu da gözönünde bulundurmak gerekiyor.
“Efendim, oran inince kayıtdışılık azalır” diyenler olabilir ama 39.6 milyarlık dahilde alınan KDV’de (indirim sonucu 26 milyar TL olacağı için)yüzde 200 artış olmalı ki bu olanaksız. Dahilde alınan KDV’de, kayıtdışılığın olmadığı sektörler de gözönüne alındığında, bu oran yüzde 300’lere çıkar.

ÖTV ARTIRILAMAZ

ÖTV oranı hiç artırılamaz değil ancak KDV gelir kaybını telafi edecek şekilde artırılamaz. Onu da açıklayalım. ÖTV gelirinin yüzde 55’i petrol ve doğalgazdan toplanıyor. Bu çok önemli. “Dünyanın en pahalı akaryakıtını kullanıyoruz, en yüksek vergisini ödüyoruz” denildiği ülkemizde, Vergiyi yüzde 50-60 artırmak ,benzinin fiyatının 8-9 lira olması demektir ki bu ortalığı toz duman eder. Beyaz eşyada 6.7 olan oranın yüzde 10’a çekilmesinden sözediliyor ki bunun ciddi bir etkisi olmaz. Nedenine gelince, beyaz eşyadan toplanan ÖTV’nin altı üstü 2.2 milyar TL. Buradan 1 milyar TL civarında gelir toplanabilir.
Motorlu taşıtlara gelince, toplam ÖTV gelirlerinin yüzde 12’si bu sektörden toplanıyor. Özellikle otomobil ve cipte, oran olarak ‘dünya rekoru ÖTV’ alınıyor. Avrupa’da binek araçlarda ÖTV hiç yok. Kaldı ki son zamların da etkisiyle, sektörde iç piyasa satışları yüzde 25 civarında geriledi. Tütün ve alkollü içkide ise yüzde 50 civarındaki vergi artışı, özellikle sigarada kaçak sigara ticaretini artırır. Fransızların, “Fazla vergi vergiyi öldürür” diye güzel bir sözü var.ÖTV artışında da bu söz karşımıza çıkar..
Sonuç olarak, KDV’de yüzde 18’lik genel oranın yüzde 10’a, yüzde 8’lik oranın da yüzde 1’e indirilmesi olanaksız. Yapılması gereken, gelir üzerinden alınan vergilerdeki kayıtdışılığı azaltma, bunun için de bazı “otokontrol araçlarını”getirmek olmalı..

Yazarın Tüm Yazıları