İki maaş bile bağlanabilir

Şükrü Kızılot, Soma’daki faciayla ilgili soruları yanıtladı.

Haberin Devamı

Ölenlerin ailesine ne kadar aylık bağlanacağından sorumluların alacağı cezaya tüm soruların yanıtını bulabilirsiniz.

SORU: Soma’da yaşanan facia nedeniyle 300’e yakın işçinin ölümünden, işverenin hiç mi sorumluluğu yok? Asıl merak ettiğim, tarafsız bir bilirkişi raporu ile işverenin gerekli önlemleri almadığı ortaya çıkarsa, işverene verilebilecek ceza var mı?
Nilüfer SOYDAN - İstanbul

YANIT: İş kazalarında, savcılıklar genellikle “taksir” yani “gerekli dikkat ve özen yükümlülüğünün yerine getirilmemesiyle” işlenen suçlar nedeniyle dava açıyorlar. Taksirle, birden fazla kişinin yaralanmasına neden olan, 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası alabiliyor (Türk Ceza Kanunu, Md.89).
Taksirle, Soma örneği birden fazla kişinin ölümüne veya yaralanmasına neden olunması durumunda, 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasına hükmedilebiliyor (TCK. Md.85). Bilinçli taksir halinde bu süre 1/3 ya da 1/2 artırılarak, 22.5 yıla kadar çıkabiliyor (TCK Md. 22/3). Buna göre, Soma’daki maden kazasında, sorumlular hakkında “taksir”den dava açılırsa, en fazla 15 yıl, bilinçli taksirden dava açılırsa, en fazla 22.5 yıl “hapis cezası” verilebilecek.

Ölen herkesin ailesine aylık bağlanacak mı?

SORU: Soma’daki madende yeni işe giren ve komşum olan bir genç vardı. Maalesef o da ölenler arasında. Her gece rüyamda onu görüyorum. Üç ay önce işe giren rahmetlinin, genç eşine ve çocuğuna, sigortadan aylık bağlanır mı? İnşaallah “bağlanır” dersiniz de biraz rahatlarım.
Hayati ŞİMŞEK - Soma

YANIT: Evet, Soma’da ölen her işçinin yakınlarına aylık bağlanacak. Aylık, üç ay önce başlayanın da üç hafta önce başlayanın da yakınlarına bağlanıyor. Bağlanacak olan aylığın tutarı, 90 günlük ücretinin yüzde 70’i oranında oluyor. Ancak, bağlanacak olan bu aylık şu andaki asgari ücretin brüt tutarı olan 1.071 TL’nin yüzde 85’inden yani 910 TL’den az olamıyor. Buradaki 910 lira, hak sahiplerine dağıtılacak aylığın tamamı oluyor. Öğrendiğimize göre, Soma›daki işçilerden asgari ücretle çalışan yok. En az brüt maaş 2.000 TL civarındaymış. Buna göre, hak sahiplerine bağlanacak toplam aylık 1.400 TL’den az olmayacak.

En az 5 yıl geçmişse

Madende ölen işçinin, prim ödeme gün sayısı 1.800 ise veya işe girişle ölüm tarihi arasında en az 5 yıl geçmişse ve bu süre içinde de 900 gün prim ödemişse, hak sahiplerine ayrıca “ölüm aylığı” verilecek. Başka bir anlatımla “iki maaş” bağlanacak.
İki maaş almaya hak kazananlara, yüksek olan aylığın “tamamı” düşük olanın da “yarısı” bağlanacak.

SORU: Milletçe hepimizi derin bir üzüntüye sokan Soma’daki felakette ölen işçilerin kıdem tazminatları ne olacak?
Mustafa TARHAN - İstanbul

YANIT: Hizmeti bir yıl ve daha fazla olan işçilerin kıdem tazminatları, kanuni mirasçılarına işverence ödenecek.
Ölüm yardımı ne olacak

Haberin Devamı

SORU: Soma’daki maden faciasında ölenlerin, geride kalan eşi ve çocukları da perişan durumda. Bu ölüm nedeniyle, ailelerine devletin ve işverenin yapacağı ölüm yardımı kaç liradır?
Şakir DEMİR - Soma

YANIT: Soma’da ölenler için farklı bir uygulama yok. Halk arasında “ölüm yardımı” diye bilinen, gerçek adı “cenaze ödeneği” olan ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan ödemenin tutarı ise sadece 415 TL. İşçilerdeki 415 TL memurlar için 1.463 TL olarak belirlenmiş. Soma›daki maden faciası nedeniyle, (kusurlu olması dışında) işverenin ya da devletin ayrıca bir ödeme yapması söz konusu değil.

Yazarın Tüm Yazıları