Her gün fuar olsa

DARBEDEN, savaşa bir ülkenin başına gelebilecek en kötü şeyler yaşama sevincini dibe vurdurmuşken 85’inci İzmir Enternasyonal Fuarı, İzmir’e hayat öpücüğü oldu.

Haberin Devamı

Konserleri, tiyatroları, sanat etkinlikleri, hokkabazları, akrobatları, yeme, içme köşeleri, alışveriş noktalarıyla, her şeye rağmen hayatın dolu dolu devam ettiğinin güzel bir sembolü Fuar.

Ayakta bile yer bulunamayacak kadar dolu tiyatro salonundaki izleyicilerin fotoğraflarına bakıyorum. Herkes ağzı kulaklarında günlük kaygılardan kopmuş sahnedeki sanatçıyı izliyor. Açık havadaki çim konserlerinde eğlence tavana vurmuş durumda. Meraklısına motor şov da var, teknolojik olarak oturdukları yerden İzmir’in en güzel yerlerini geçme, hatta sualtına dalma fırsatı da. Ve bütün bunların hepsi ücretsiz.
Yıllardır panayırdan beter hale geldiği için ayağımızı kestiğimiz fuar eski günleri hatırlatırcasına geri dönmüştü. En önemli fark ise eski fuarlarda ancak gazinolara gidebilenlerin izleyebildiği ünlü şarkıcıları artık çim konserlerinde parası olsun, olmasın herkesin izleyebilmesi. İstanbul’da cüzdan yakan bilet fiyatlarına rağmen konserlerinde zor yer bulunan Duman’dan Ajda Pekkan’a star sanatçıları ücretsiz olarak izlemek İzmirliler için güzel bir ayrıcalık olmuş.
Ben kendi payıma çok hoşuma giden sokak sanatçılarına biraz takıldıktan sonra, geleceğin dünyasını bulma umuduyla sergi salonlarına gittim. Bizler, yaşadığımız coğrafyanın sorunlarına daha fazla bulaşıp zaman kaybederken dünyanın nerelere gittiğini görmek istedim.

Haberin Devamı


Dünyayı değiştirecek makine
Bu yılki fuarın ana teması ‘inovasyon’ olduğu için beklentilerim yüksekti. Ama hayal kırıklığı yaşadım. Dünyada ileri teknoloji ürünlerinin ilk üretildiği yerlerden biri olan Malezya pavyonunda 3-5 kakao yağı, yaşlılığa karşı krem ve hazır gıda standından başka bir şey yoktu. Vestel’de biraz hareket vardı, ama onlar da ağırlıklı olarak televizyon, buzdolabı gibi bildiğimiz ürünler.
Neyse ki, kıyıda köşede üç, beş stantta 3D adı verilen üç boyutlu makinelerle üretim yapan birkaç gencin çalışmalarını gördüm. Bilgisayarda çizdikleri modelleri fotokopi makinesine benzer aletlerle üç boyutlu olarak hemen oracıkta üretebiliyorlardı. Örneğin eski model artık yedek parçası bulunmayan arabanızın bir aksamı mı bozuldu. Görüntüsünü veriyorsunuz bilgisayara birkaç işlemden sonra özel plastik karışımları hammadde olarak kullanan fotokopi makinesinden aynısını çıkıyor. Dünyada sanayide devrim olarak kabul edilen ve gelecekte bugünkü fabrikaların yerini alması beklenen bu buluşun yerli yapımını fuara katılan gençler kendileri yapmış. Fiyatları büyüklüğüne göre 2 ile 8 bin lira arasında değişen makinelerde kullanılan hammaddelerin bir kiloya denk gelen bir makarası ise 60 TL. Üç, beş liraya yüzlerce liraya satın alınan parçaları üretmek mümkün. Gençlerin verdiği bilgiye göre özellikle sanayide bu aletlere büyük ilgi varmış. Örneğin makinede bir arıza olsa ve parça hemen bulunmuyorsa üretimi durdurup saatlerce ya da günlerce beklemeye gerek kalmamış. Bozulan parçanın aynısı çok kısa sürede 3D makinede yapılıp üretim devam ediyormuş.
Keşke teması inovasyon olan fuarda buna benzer daha çok örnekle görebilseydik. Yine de birkaç saatliğine de olsa fuarda dış dünyayı unuttuk.
Keşke her gün fuar olsa.

Yazarın Tüm Yazıları