Gençler akıllı telefonla para kazansın

“Bileğindeki sinirlere ameliyatla bir sensör yerleştirmiş. Bir de eşinin bileğine. Kendisi ABD Kaliforniya’da, eşi İngiltere’de. Prof. Kewin Warwick koluyla hangi hareketi yapsa internetle bağlı olduğu karısı da aynısını yapıyor.

Haberin Devamı

Bu teknoloji robot teknolojisine uygulandığında, sen hangi hareketi yaparsan robot da aynısını yapıyor. Türkiye bunlarla uğraşmalı. Bizim gençler bunları neden yapamasın.”

Gençler akıllı telefonla para kazansın

Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Şevkinaz Gümüşoğlu’yla sohbet ederken, geçen hafta İstanbul’da katıldığı Ulusal Kalite Kongresi’nde Prof. Warwick’in sunumundan izlenimlerini böyle aktardı.
Malum dünya dördüncü sanayi devrimini yaşamaya başladı. Birincisi su ve buhar gücünü kullanan makinelerdi. İkincisi Henry Ford’un geliştirdiği otomobil üretim bandı ve seri elektrik üretimi. Üçüncüsü dijital teknoloji yardımıyla programlanabilir makineler çağı. Sanayi 4.0 adı verilen dördüncüsü ise internet yardımıyla makinelerin birbiriyle konuşmaya başlaması ve yapay zekanın gelişmesi.
Bu çağda akıllı fabrikalar artık içinde insan olmadan 24 saat çalışabilecek. Aslında bazı marketlerde uygulanan, alışverişten sonra kasada kuyruğa girmeden ve hiç bir mağaza yetkilisiyle görüşmeden aldıklarını makinede okutup, kredi kartıyla ödemeni yapıp çıkıp gitmek de Sanayi 4.0’ın bir örneği.

Haberin Devamı


TEKNOLOJİ MERAKI AVANTAJ
Sanayi 4.0’ın verimliği artırıp maliyetleri düşürürken yeni yaratacağı iş alanlarıyla istihdamı da yüzde 20 - 30 artırması bekleniyor. Ancak bu geçiş döneminin olumsuz yanları da olacak. Bazı iş kolları ve meslekler kaybolacak. Yeni teknolojilerden uzak kalan, eğitimde geri kalanların iş bulması zor olacak.
İşte tam burada Prof. Gümüşoğlu, Türkiye için önemli bir noktaya dikkat çekerek şunları söylüyor:
Türkiye’de gençler akıllı telefonu ne güzel kullanıyor. Bu telefonları iş için de kullanıp para kazanabilirler. Endüstri 4.0 bu işte. Mesela yönetim zinciri üzerindeki halkalardan birinde yer alıp telefonlarıyla analizler yapıp verilerin değerlendirilmesine yardımcı olabilirler. Gençlerin akıllı telefon merakını işe dönüştürecek projeler yapmak gerek. Hem eğlensinler hem para kazansınlar. Tekno parklarda şirketlerin ihtiyaçlarına göre buna yönelik yazılımlar geliştirilebilir.

Haberin Devamı

Gençler akıllı telefonla para kazansın


Aslında İzmir’de Ege Bölgesi Sanayi Odası, Sanayi 4.0’ın hem şirketler, hem de çalışma hayatında yaratacağı değişimin farkında olduğunu yaptığı araştırmalarla gösteriyor. Ama zaman hızlı geçiyor. Biz doların iniş çıkışını takip edip, Ortadoğu’nun karanlık bataklığına gömülme korkusu yaşarken, Avrupa Almanya’nın önderliğinde Sanayi 4.0’a geçiyor. İngiltere’de 1 milyon ilkokul çocuğuna program yazmayı öğrenmeleri için ücretsiz makine dağıtılıyor.
Halbuki ilk üç sanayi devrimini ıskalayan Türkiye’nin ayağına Sanayi 4.0’la ne güzel bir fırsat geldi. Teknolojiye meraklı genç nüfusuyla hazır bir potansiyeli de sahip. Biraz kavgadan uzaklaşıp eğitimde kaliteyi artıracak seferberliği başlatabilsek bu fırsatı altın gole çevirmek işten değil. Ama bizde gündem çok farklı.

Yazarın Tüm Yazıları