İhracatımızın % 10'u eğitim olabilir mi?

Son dönemde üniversitelere dair aldığım en güzel haber bu.

Haberin Devamı

Türkiye’deki uluslararası öğrenci sayısı son 5 yılda 5 kat artmış! Vakıf üniversitelerindeki artış ise tam 10 kat! Hem kısa vadedeki ekonomik getirisi hem uzun vadedeki politik etkisi bakımından son derece önemli bir gelişme bu. 

 

Sınırlar ortadan kalkıyor! 5 milyon öğrenci ülkesi dışında okuyor!

 

Dünyada her alanda duvarlar yıkılıyor. Eğitim de dahil. UNESCO ve OECD verilerine göre bu sene 5 milyon öğrenci yüksek öğretim için başka ülkeye gitti. Bu sayı 1990’a göre üç kat, 2000’e göre 2 kat artmış durumda. Eğilim böyle giderse önümüzdeki 10 yılda piyasa hacmi 10 milyon öğrenciye ulaşacak.  Türkiye bu piyasada nerede peki?

 

Haberin Devamı

İhracatımızın % 10u eğitim olabilir mi

5 yılda 5 kat artış!

 

Uluslararası öğrenci piyasasına çok geç girdik. ODTÜ ve birkaç üniversite kurulduğu yıllardan beri uluslararası öğrenci alsa da bu rakamlar gölde damla bile olmadı. Ancak aşağıdaki tabloda da göreceğiniz gibi son 5 yılda Türkiye’ye gelen yabancı öğrenci sayısında ciddi bir patlama yaşandı. 

 

İhracatımızın % 10u eğitim olabilir mi

 

Türkiye nasıl başardı?

 

2010 sonrası yapılan yapısal reformlar sonucu hem öğrenci alımı kolaylaştı hem de bu sektöre vakıf üniversitelerinin girmesiyle ciddi bir rekabet geldi. Sonuç olarak vakıf üniversiteleri son 5 yılda uluslararası öğrenci sayısını tam 10 kat arttırmış durumda. 

 

İhracatımızın % 10u eğitim olabilir mi

 

Haberin Devamı

Rekabet iyidir!

 

Uluslararası öğrenci piyasasının vakıf üniversitelerine açılmasıyla belli bir rekabet geldi. Aşağıda en fazla uluslararası öğrenci alan vakıf üniversitelerinin listesini çıkarttım. Bahçeşehir Üniversitesi bu sene zirveye çıkmış.  Uluslararası ofis direktörü Erbay Şirin’i arayıp hem tebrik ettim hem de işin sırrını sordum. “Tıpkı Amerikan üniversiteleri gibi biz de artık uluslararası fuarlarda boy göstermekle kalmıyor,  pek çok ülkede kendi fuarlarımızı yapıyoruz.” diyor. Geçen sene Bahçeşehir’e kayıt olan her 5 öğrenciden 1’i uluslararası öğrenciymiş. Bu oran Amerika’da bu işi 100 yıldır yapan okullarda bile yok! Bahçeşehir Üniversitesi'nin başarısının benim için özel bir anlamı var zira 20 yıl yurtdışında yaşadıktan sonra 2010 yılında Türkiye’ye dönen Sayın Şirin, kardeşim olur :) Tebrikler Erbay! 

 

Haberin Devamı

İhracatımızın % 10u eğitim olabilir mi

 

Vakıf üniversiteleri yılda 550 milyonluk ihracat yapıyor!

 

Devlet üniversiteleri henüz yabancı öğrencilerden ciddi bir para kazanamıyor. Ancak vakıf üniversitesinde okuyan yabancı öğrenciler yılda ortalama 8000 dolar harç parası ödüyor. Konaklama icin 6000 dolar, diğer ihtiyaçlar için de 10000 dolar dersek senede öğrenci başına 24000 dolar kabaca bir harcama söz konusu. Bu rakamlar son derece muhafazakar rakamlar ama öyle olsa dahi toplamda senede yarım milyar doları aşan bir ekonomik girdiden söz ediyoruz. Bir öğrencinin en az 4 yıl kaldığını hesap edersek toplamda 2.2 milyar dolarlık bir girdi demek bu. Bu toplam sadece vakıf üniversiteleri için geçerli. Bu hesaba devlet üniversitelerine gelen, harç vermeyip yaşama gideri olan öğrencileri katarsak senede örneğin, fındıktan çok yükseköğrenimden para kazandığımızı rahatlıkla söyleyebiliriz.

 

Haberin Devamı

Yarım milyon öğrenci, 12.5 milyar dolar ihracat!

 

Çok geç girdiğimiz uluslararası öğrenci piyasasında kısa zamanda büyük bir başarıya imza atmış durumdayız. Ama bu başarının dünya piyasasındaki pastada karşılığı hâlâ binde 15 seviyesinde. Yani gidecek mesafe çok. Önümüzdeki dönemde katma değeri yüksek ekonomiye geçmek için elimizdeki en somut hedef bu oranı yüzde 1 seviyesine taşımak. O zaman eğitim ihracatı 12.5 milyar dolar olan yani neredeyse ihracatının yüzde 10 eğitim olan bir ülke olacağız. Son 5 yılın verileri bunun mümkün olduğunu gösteriyor. 

Yazarın Tüm Yazıları