İİBF mezunlarına haksızlık mı var?

ONLAR bana Twitter üzerinden ulaştı.

Haberin Devamı

Her gün bıkmadan onlarca mesaj gönderip seslerini duyurmamı istediler. Sabırla ve ısrarla… Kim mi onlar? İktisadi İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) mezunu binlerce genç. Bakmayın bir taraftan faiz diğer taraftan doların gündemin baş köşesini işgal ettiğine. Aslında Türkiye’nin çığ gibi büyüyen işsizlik sorunu var. Ekonomi servisinden Şebnem Turhan’ın bugünkü haberi iş arayanların yüzde 53’ünün bir yıldan fazla süredir beklediğini ortaya koyuyor. Yani üniversiteden mezun olmak, iş aramak, beklemek hiç biri yetmiyor. İş olmadığı sürece hiçbiri iş arayanın derdine derman olmuyor.
Bu durumda da özel sektör dışında devletin kamu kurumlarına yaptığı atamalar ayrı bir önem taşıyor. İşte tam da bu noktada İİBF mezunları kendilerine büyük haksızlık yapıldığını öne sürüyor. Bakın ne diyorlar:
“İİBF kamunun memur ihtiyacını karşılamak ve devlet-vatandaş ilişkisini en iyi şekilde yürütecek kişileri yetiştirmek için kurulmuştur. İİBF günümüzde; 1 milyon 494 bin 441 öğrencisi bulunan, yılda 107 bin 573 kişinin kayıt yaptırdığı bir fakülte haline gelmiştir. Yarım milyona yakın mezunuyla mağduriyet giderek büyümektedir. Örneğin; 2012 KPPS’ye giren 931 bin 307 adayın yaklaşık 350 bini İİBF’lidir. 2012-2014 ÖSYM merkezi 1. atama döneminde İİBF’lilere 722, 2. atama döneminde bin 781, 3. atama döneminde 420, 4. atama döneminde 393 ve toplamda 3 bin 316 kadro verilmiştir. Bu sayılar salt İİBF bölümlerine ait değildir; Matematik, Endüstri Mühendisliği, İstatistik, Hukuk gibi bölümler de tercih yapabilmektedir yani saf İİBF kadrosu daha azdır.

ATAMA SAYISI SIKINTISI

Devlet Personel Başkanlığının 2013 açıklamasına göre, hizmet sınıflarının doluluk oranları, eğitim-öğretim hizmetleri için yüzde 94.15, sağlık hizmetleri için yüzde 70.54, genel idare hizmetleri için ise yüzde 58.67’dir ve boş olan yüzde 41.33’lük kısım yaklaşık 277 bin kadroya tekabül etmektedir. Ancak öğretmenlere bir seferde verilen 40 bin kadroyu İİBF’liler merkezi atamada 16 atama döneminde dahi alamamaktadır. Maliye dersi almamış biri Maliye Bakanlığı’na; iş hukuku, sosyal politikalar vb. dersi almayanların SGK’ya ya da hiç vergi hukuku, maliye, devlet bütçesi gibi dersleri almayan kişiler vergi müfettişliğine başvurabilmektedir. Fakat İİBF mezunu mühendislik, öğretmenlik kadrolarına başvuramamaktadır.”
İİBF mezunlarının derdi özetle böyle. Fakülte ve öğrenci sayısıyla devletin ihtiyacına rağmen kendilerine yeteri kadar kadro vermemesinden yakınıyorlar. Peki ama devletin de gücü ortada? Tam olarak talepleri ne? İşte o talepler:

Genel idare hizmetler sınıfı kadrolarının İİBF, İktisat Fakültesi, İşletme Fakültesi’ne verilmesi,
İİBF, İktisat Fakültesi ve İşletme Fakültesi sayısının ve fakültelerin kontenjanların indirilmesi,
Kadro sayılarının en azından her merkezi atama dönemi için 10 bin ve 4 atama dönemi toplamında 40 bin kadronun altına düşmemesi,
Merkezi alımlardan çıkan PTT, belediye ve gümrük memurluklarının merkezi alıma dönmesi, DHMİ, SGK, YURTKUR, Tapu Kadastro, Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı kadrolarının tekrar İİBF’ye verilmesi.
Bankalara İİBF, İşletme Fakültesi, İktisat Fakültesi ve bankacılık eğitimi almış kişiler dışında eleman alınmaması,
Eğitimini aldığımız derslerle uyuşan iş ve meslek danışmanlığının bizlere ayrılması,
Vergi müfettiş yardımcılığı gibi uzmanlık gerektiren kadroların eğitimini almış kişilere verilmesi, herkese açılmaması.

Yazarın Tüm Yazıları