Bu 4G seçimlerde meydana çıkar!

AMERİKAN Merkez Bankası para musluklarını kısmış. Yabancı yatırımından ve sermaye girişinden eser yok.

Haberin Devamı

Özelleştirmeler desen problemli. En son Milli Piyango ihalesini alanlar bile erteleme istemiş.

Kısacası ülkeye eskisi gibi para girişi yok. İşte böyle bir ortamda tam da seçimlerden önce mayıs ayında milyar Euro’ların havada uçuşacağı bir ihale izleyeceğiz.

Dün açıklanan rakamlara göre 4G ihalesinden devletin kasasına en az 2.3 milyar Euro girecek.

Şartnameyle birlikte satılacak frekanslar belli olduğunda bir analiz kaleme almış, ihalede Avrupa ile kıyaslandığında 1.5 milyar Euro’nun üzerinde bir rakam ile karşılaşabileceğimizi belirtmiştim.

En son Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde de sektöre yakın isimlerle konuşmuş, Ulaştırma Bakanlığı’nın 2 milyar Euro’ya yakın bir rakam açıklamasını beklediklerini öğrenmiştim.

Haberin Devamı

Bakanlığın açıkladığı rakam bu beklentilerin biraz üzerinde. Bu rakamın Avrupa’da yapılan ihalelerle ortaya çıkan bedellerin, büyüme, milli gelir, nüfus gibi kriterle Türkiye gerçeğine uyarlandığını belirtmemizde fayda var.

Bakanlık her ne kadar en kıymetli frekans görünen 800 MHz’de (dalga boyu kısaldıkça kapsama alanı artıyor) üç operatöre adil bir dağılım şansı getirse de diğer tüm ihalelerde rekabet görmemiz sürpriz olmayacak.

900 MHz ihalesi diğerlerinden farklı içeriğe sahip. 7.6’lık ihaleye sadece Avea katılacak. Diğer 1.4’lük iki ihaleye ise 3 operatör de katılabilecek. Kısa dalganın kıymetli olduğunu belirtmiştim.

Avea dışındaki iki operatör 900 MHz’de 11’er frekansa sahip. Ancak buradan 2G hizmetleri verdikleri için bu frekansları dolu. Şimdi Avea 7.6’lık yeni frekansı alarak buradan 4G hizmeti verecek.

Bu rakiplere karşı büyük avantaj demek. Turkcell bu frekans üzerinde 11, Vodafone 11, Avea ise 10 frekansa sahip olacak.

Haberin Devamı

İşte bu ihalede en büyük savaşı kalan iki 1.4’lük 900 MHz paketinde yaşayacağız.

Turkcell ve Vodafone bu paketleri de Avea’ya kaptırmamak için Avea ise rakiplerine bir darbe daha vurmak için savaşacak.

İhalede asıl gümbürtü 1800 MHz’de kopacak. Şirketlerin elindeki frekans sayısı 1800 ile 2600 MHz’in toplamında 50’yi geçemeyecek. 1

800 MHz 2600’e göre daha kıymetli olduğu için 3 şirket de bu frenkastaki en büyük halka olan 29.8’lik frekansı kapmak için yarışacak.

Benzer sebeplerle 1800 MHz’deki 20 ve 10 frekanslık paketler de ciddi rekabet yaşayacak.

Sonrasında 2100 ve 2600 MHz frekans paketlerinde daha az heyecan yaşayabiliriz.

2600 MHz için 4. operatöre de yol açılmıştı. Şu ana kadar ortaya yeni operatör çıkmadı.

Haberin Devamı

Çıkması halinde bu frekansta da rekabet görebiliriz.

Ancak ne olursa olsun GSM şirketlerinin ihalenin tamamı için ödeyeceği bedelin toplamı 2.3 milyar Euro’nun üzerine çıkacak.

HIZ VE GELİR İLİŞKİSİ

Peki ihalenin kazananı kim olur?

Düşük frekanslardan büyük payları, hedeflediği fiyata koparan operatör bu işten kârlı çıkar.

Özellikle videoda devrim niteliğinde hizmet sunacak 4G’de hem hız hem de gelir olarak rakiplerinin önüne geçer.

İhalenin bir de siyasi kazananı olacak. Seçimlere yakın yapılacak ihalede ortaya çıkacak KDV dahil en az 2.7 milyar Euro yani 7.5 milyar TL Ak Parti’ye prestij sağlayacak.

Bu kadar yüksek bir bedelin propaganda olarak kullanılacağı kesin. ‘Daha yeni frekans ihalesi yaptık.

Haberin Devamı

Devletin kasasına 7.5 katrilyon girecek’ sözlerini şimdiden seçim meydanlarında duyar gibiyim....

Yazarın Tüm Yazıları